HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

G20 Zirvesi: Masada 'iklim değişikliği' çatlağı, sokaklarda gözaltılar

Hamburg'da gerçekleşen G20 Zirvesi'nde liderler, sonuç bildirgesi üzerinde anlaşmaya yakın. Yetkililere göre, iklim değişikliği konusundaki fikir ayrılığı, uzlaşma önündeki tek engel. Polisin sertçe bastırdığı protestolarda ise, 200'e yakın polis yaralandı, yaklaşık 83 gösterici, geçici olarak gözaltına alındı.

G20 Zirvesi: Masada 'iklim değişikliği' çatlağı, sokaklarda gözaltılar

Almanya'nın Hamburg kentinde gerçekleşen ve sert protestolara sahne olan G20 Zirvesi'nin ikinci ve son gününde, dünya liderleri sonuç bildirgesi üzerinde uzlaşmaya yakın.

Yetkililer, iklim değişikliği ile mücadele konusundaki fikir ayrılığının, uzlaşma önündeki tek engel olduğunu söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Avrupa Birliği'nden (AB) bir yetkili, bir sonuç bildirgesinin ortaya çıktığını, ancak halen muallakta olan tek konunun iklim değişikliği olduğunu belirtti.

Zirvenin ana gündem maddesi olan iklim değişikliği ile mücadelenin yanı sıra, ekonomik büyüme, göç akını, terörle mücadele ve Kuzey Kore'nin füze denemesi konularının da masada olması bekleniyor. Nihai metnin bugün açıklanacak.

19 ülke ve Avrupa Birliği'nden (AB) oluşan G20 üyelerine ev sahipliği yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, görüşmelerin "çok zor" geçtiğini söyledi.

Hamburg sokakları ise, polisin sertçe bastırdığı protestolara sahne olmayı sürdürdü.

G20 Zirvesi hakkında bilinmesi gerekenlerFotoğraflarla G20 ZirvesiTrump-Putin görüşmesi

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında ilk kez gerçekleşen ikili görüşme, zirvenin odağındaydı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, iki liderin Rusya ve Ürdün'ün Suriye'nin güneybatısında ateşkes sağlanması ve "çatışmasızlık anlaşması" üzerinde uzlaştığını açıkladı.

Polisin sert müdahalesi sonrası G20 Zirvesi'ni protesto eden çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

Görüşmede, Rusya'nın Kasım 2016'da ABD'de yapılan başkanlık seçimlerine sonucu etkileyecek şekilde dahil olduğu yönündeki iddialar da iki lider tarafından ele alındı.

Rus lider Putin, bu iddiaları bir kez daha reddetti.

G20'ye katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün, zirveden önce Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü.

Görüşme sonrası iki lider bir açıklama yapmazken, Merkel'in Sözcüsü Steffen Seibert, "G20 Zirvesi, Almaya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerinin ele alınacağı bir zirve değil" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan ve Merkel G20 Zirvesi öncesi görüştüErdoğan: Almanya konuşmama izin vermeyerek intihar ediyor

196 polis yaralandı

Hamburg sokaklarında ise, polis ile protestocular arasındaki çatışmalar dün gece de şiddetlendi. Yaralı polis görevlilerinin sayısı ise 196'ya çıktı.

"Cehenneme hoşgeldiniz" ve "G20'yi yok et" yazılı pankartların taşındığı eylemlerde, bir grup kapitalizm karşıtı göstericiye polis müdahele etmişti.

Hamburg polisi, dün akşam yaptığı açıklamada 83 protestocunun gösteriler sırasında geçici olarak gözaltına alındığı, bunlardan 19'unun nezarete götürüldüğünü açıkladı.

Merkel: Kabul edilemez

Hamburg Emniyet Müdürü Ralf Martin Meyer, yaralanmalarının çoğunun sapanla atılan maddelerden kaynaklandığını belirtti.

Polisin tazyikli su ile müdahale ettiği protestolarda, göstericilerin kurdukları barikatları ve bazı araçları ateşe vermesi sonucu gökyüzüne yoğun duman yayıldı.

Alman askerleri de, protestoları bastırmak amacıyla polise destek olmak için görevlendirildi.

Angela Merkel, barışçıl protestoları anlayabildiğini, ancak "insanların hayatlarını tehlikeye atan gösterilerin kabul edilemez" olduğunu söyledi.

G20 Zirvesi için Hamburg'da yaklaşık 20 bin polis görevlendirilmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler