HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Germanwings uçağının düşme nedeni belli oldu

Fransa'nın güneyinde Alpes-de-Haute-Provence bölgesinde düşen Germanwings uçağının ardındaki sır perdesi kalkıyor. Marsilya Savcısı uçağı yardımcı pilotun kasten düşürmüş olabileceğini açıkladı.

Germanwings uçağının düşme nedeni belli oldu

Fransa'da 150 kişinin ölümüyle sonuçlanan Germanwings faciasına, uçağı kasten düşüren ikinci pilotun neden olduğu açıklandı.

Airbus A320 tipi uçak düşerken, pilotlardan birinin kokpitte olmadığı ve kapı kilitli olduğu için de içeri giremediği öne sürülmüştü. İddiaya göre, dışarıdaki pilot kapıyı kırmayı dahi denedi ancak uçağın düşmesine engel olamadı. Soruşturmayla ilgili basın toplantısı düzenleyen Marsilya Savcısı ise iddiaları doğrular nitelikte konuştu. Savcı, Andreas Lubitz isimli ikinci pilotun, uçağı "kasten alçalttığını" söyledi.

NEW YORK TIMES'DAN ÇARPICI İDDİA

New York Times pilotlardan birinin kaza sırasında kokpitte olmadığını iddia etmişti. Gazeteye konuşan bir soruşturma müfettişi “Dışarı çıkan ve kokpite dönmek isteyen pilot kapıya vurdu cevap alamadı. Daha sert vurdu yine cevap alamadı. Kapıyı kırmaya çalıştı” dedi.

Üst düzey bir yetkiliye dayandırılan iddiaya göre; kokpitte yapılan konuşmaları kaydeden kara kutudaki ses kayıtlarında, uçağın pilotlarından biri uçak irtifa kaybetmeye başlamadan önce, yolcuların da bulunduğu kabin tarafına geçtiği anlaşılıyor. Bir süre sonra geri dönerek kokpit kapısını tıklayan pilot, içerideki pilottan yanıt alamadı. Kara kutu ses kayıtlarına göre, pilot daha sonra kapıyı yumruklamaya, tekmelemeye başladı, hatta kırmaya çalıştı ancak başarılı olamadı ve içerideki pilottan yine hiçbir tepki gelmedi. Olay anında kabindeki pilotun, kokpite geri dönme çabaları bir türlü sonuç vermedi. Fransa'nın güneyinde Alpes-de-Haute-Provence bölgesinde düşen uçak 150 kişiye mezar oldu.

SAVCI'DAN AÇIKLAMA: 'PİLOT KASTEN DÜŞÜRDÜ'

Bütün bu gelişmelerin ardından soruşturmayı yürüten Fransız savcıdan iddiaları doğrular nitelikte ilk açıklama geldi. Marsilya Savcısı, uçağın yardımcı pilotu Andreas Lubitz'in kazaya kasten sebep olmuş olabileceğini dile getirdi.

Kokpitteki ses kayıtlarından yola çıkılarak yapılan açıklamada, yardımcı pilotun uçağı kasten düşürmüş olabileceği belirtildi. Savcı Brice Robin, "Az da olsa pilotun baygınlık geçirmiş olabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurduklarını, ancak uçağın dağı hedef alarak sistematik biçimde irtifa kaybetmesinin yardımcı pilotun intihar etmiş olma ihtimalini kuvvetlendirdiğini" söyledi.

YOLCULAR ÇIĞLIK ATTI

Olaydan önceki son 30 dakikaya ait kokpit kayıtlarına ulaşabildiklerini ifade eden Robin, kayıtların ilk 20 dakikasındaki konuşmaların normal konuşmalar olduğunu söyledi. Fransız savcı, "Kaptan pilot uçağı otomatik pilota aldıktan sonra 'Yetki senin' diyerek kokpitten ayrıldı" diye konuştu. Fransız savcı, Alman vatandaşı olduğu belirtilen Lubitz'in, kaptan pilot yokken tek bir kelime dahi etmediğini ve bir düğmeye basarak uçağı düşüşe geçirdiğini söyledi. Robin, "Pilotun uçağı parçalamak istediği görünüyor" dedi.

Savcı, yolcuların son ana kadar uçağın düştüğünden haberdar olmadığını ancak kayıtların sonunda çığlık seslerinin duyulduğunu belirtti. Robin, uçağı kullanan pilotun da çarpmanın son anına kadar nefes almaya devam ettiğini de söyledi.

'SÖYLEYECEK SÖZ BULAMIYORUZ'

Köln'de basın toplantısı düzenleyen Germanwings CEO'su Thomas Winkelmann ise, "İkinci pilotun yaptığı şey karşısında söyleyecek söz bulamıyoruz" dedi. Winkelmann, "Olayın hiçbir şekilde engellenemeyeceğini" sözlerine ekledi.

Almanya Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt da düşen Germanwings uçağı ile ilgili Fransız Başsavcılığı'ndan gelen haberlerle derinden sarsıldığını ifade etti. Bakan Dobrindt, düşen Germanwings uçağının pilotunun uçağın kontrolünü yardımcı pilota devredip kabini terk ettiği, daha sonra ise kabine geri dönmeyi başaramadığı şeklindeki haberleri teyit etti.

PİLOT KOKPİTE GİREMEDİ

Amerikan New York Times gazetesine konuşan üst düzey askeri yetkili, “Adam kapıya hafifçe vurdu ve cevap alamadı. Sonra daha sert vurdu ve yine cevap alamadı. Hiç cevap olmadı” dedi. Müfettiş “kapıyı kırmaya çalıştığını duyabilirsiniz” diye konuştu. Adı gizli tutulan yetkili, pilotun neden dışarıda olduğunu bilmediklerini söyledi. Pilotun dışarı niye çıktığının anlaşılamadığını anlatan yetkili, "Kesin olan şu ki, çarpma sırasında kokpitteki pilot yalnız ve kapıyı açmıyor" ifadesini kullandı.

Haberde, uçağın 38 bin feet'ten alçalmaya başlamasından itibaren kokpitle kontrol kulesi arasında hiçbir diyaloğun geçmediği ve uçaktan acil durum ya da yardım çağrısı yapılmadığı da kaydedildi.

KAPI BLOKE EDİLİRSE AÇILMAZ

New York Times'da ortaya atılan iddianın ardından açıklama yapan bir Lufthansa yetkilisi, 2001'de 11 Eylül saldırılarının ardından yapılan düzenlemeler uyarınca kokpit kapılarının dışarıdan açılamadığını söyledi. Sözcü, "İkinci pilot dışarıdan kapıyı açabilir. Bunun için şifre var. Ancak içerideki pilot kapıyı bloke ederse, kapı açılmaz" dedi.

KİŞİSEL İHTİYAÇLAR DIŞINDA ÇIKIŞ YOK

11 Eylül saldırılarından sonra kokpit girişine de sınırlama getirildi. Buna göre pilotlar sadece kişisel ihtiyaçlar için kokpitten çıkabiliyor. Kokpite elektronik şifreyle giriliyor. Üç kamera kokpit girişini takip ediyor.

İŞTE O PİLOT

Öte yandan, düşen uçağın ikinci pilotun kimliğine ilişkin bilgiler açıklandı. 28 yaşındaki Andreas Lubitz adlı pilotun etnisitesinin bilinmediği fakat Almanya vatandaşı olduğu belirtildi.

Savcı Brice Robin, Lubitz'in terör bağlantısına ilişkin ellerinde bilgi olmadığını belirtirken, Alman yetkililerin önümüzdeki perşembe ya da cuma günü pilotun özgeçmişine ve özel hayatına ilişkin daha fazla bilgi vereceğini söyledi.

Wall Street Journal'ın haberine göre; Lubitz, Almanya'nın Renanya Palatina eyaletine bağlı Montabaur kasabasından.

Lufthansa düşen uçağın ikinci pilotunun, Eylül 2013'ten beri Germanwings için çalıştığını ve 630 saatlik uçuş tecrübesi olduğunu açıklamıştı. Airbus A320 ile 6 bin saatlik uçuş tecrübesi olan kaptan pilotun ise 10 yıllık tecrübe sahibi olduğu açıklanmıştı.

KARA KUTU HASAR GÖRDÜ

Alman havayolu devi Lufthansa’ya bağlı Germanwings şirketinin 24 yaşındaki Airbus A320 tipi yolcu uçağının önceki gün neden düştüğüne dair sır perdesi aralanıyor. Almanya’nın Düsseldorf kentine gitmek üzere İspanya’nın Barcelona kentinden önceki gün 10.01’de havalanan 144 yolcu, 6 mürettebat taşıyan uçak önceki gün Fransız Alpleri’ne çakılmıştı.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, önceki gün bulunan karakutulardan birinin kokpit ses kayıt cihazı olduğunu, zarar görmekle birlikte verilerin elde edilebileceğini belirtti. Bulunan karakutu analiz için Paris’e gönderildi. Uçuş verilerinin kayıtlı olduğu diğer karakutu da dün bulundu. Ancak bunun ciddi zarar gördüğü, hafıza çipinin yerinden çıktığı ve kayıp olduğu belirtildi.

KARAKUTUYA GÖRE KOKPİTTE SANİYE SANİYE YAŞANANLAR

- Kaptan pilot, yardımcı pilottan kumandayı devralmasını rica etti.

- Bu arada koltuğun geriye çekildiği sesi geliyor ve kapı açılıyor.

- Yardımcı pilot kumandayı üstleniyor ve kokpitte tek başına kalıyor.

- Airbus A320 tipi uçağın yönetimi artık onda.

- Kısa süre sonra, birisinin kokpite girmek istediği şeklinde sesler duyuluyor.

- Ancak yardımcı pilot ses çıkarmıyor. Kapıya vurulduğu sesi geliyor.

- Kokpitten ses gelmiyor.

- Bu arada kokpitte nefes alınıp verilen sesler duyuluyor.

- Bu yardımcı pilotun hayatta olduğunu gösteriyor. Çarpışma gerçekleşene kadar nefes alıp verme sesleri duyuluyor.

- Yolcular son ana kadar hiçbir şeyin farkında değil.

- Çarpmaya çok kısa bir süre kala çığlıklar duyuluyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler