HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gizli polisin ilişki yaşadığı kadına tazminat

Londra Emniyeti 1980'lerin ortalarında hayvan hakları örgütlerine sızmakla görevlendirilmiş bir polis memurunun "görev icabı" ilişki yaşayarak hamile bırakarak çocuk sahibi olduğu aktiviste 425 bin sterlin tazminat ödeyecek.

Londra Emniyeti 1980'lerin ortalarında hayvan hakları örgütlerine sızmakla görevlendirilmiş bir polis memurunun "görev icabı" ilişki yaşayarak hamile bırakarak çocuk sahibi olduğu aktiviste 425 bin sterlin tazminat ödeyecek.

İsmi Jacqui olarak açıklanan ve o dönemde 22 yaşında olan kadın, ismi Bob Lambert olarak açıklanan ve Hayvan Özgürleşmesi Cephesi isimli gruba sızmakla görevlendirilen polis memuru ile 3.5 yıl birlikte olmuş ve 1985 yılında bir erkek çocuk dünyaya getirmişti.

Baba doğumdan iki yıl sonra ortadan kaybolmuştu. Jacqui adamın bir polis olduğunu ancak 2012 yılında hayvan hakları aktivisleri tarafından gerçek ortaya çıkarıldığında öğrenebilmişti.

Jacqui o dönemden bu yana hukuk mücadelesi yürütüyordu. Emniyet davanın düşmesi karşılığında anlaşarak tazminat ödemeyi kabul etti.

Lambert Jacqui ile ilişki yaşadığı dönemde evliydi ve iki çocuğu vardı.

Jacqui ilişkilerini "Onu kesinlikle sevmiştim. O benim ilk aşkımdı. Oğlumuza beni sevdiğini anlatıyordu. Onun doğumunu izledi. İlk çocuğunun doğumunu izliyor diye düşünüyordum. Ben bunu meğerse bir hayaletle paylaşmışım" diye anlatıyor.

"Arkamdan casusluk yapması, hatta beni doğum yaparken izleyecek derecede casusluk yapması için maaşı devlet tarafndan ödenen bir casus."

Bir yöntem olarak aşk ilişkisiLambert ile aynı birimde görev yapmış olan başka bir polis memuru ise BBC Radyo 4'ün yayınında cinsel ilişkinin "o birimde görev yapan hemen hemen herkes tarafından kullanıldığını" söyledi.

Peter Francis isimli polis memuru polislerin hedef örgütlerdeki kadınlarla "ilişki yaşama" talimatının verilmediğini, ancak bunun polis memurlarından beklendiğini söyledi.

Birimde buna yönelik oluşturulmuş bir ilke olmasa da, polislerin bunu yapamayacağına dair bir ilke de yoktu.

Emniyet ise, ilişkinin gerçek ve samimi hislere dayanarak gerçekleştiğini, kandırmanın olmadığını öne sürüyor.

Gerçek ortaya çıktıktan sonra psikolojik tedavi gören Jacqui, "Bob Lambert tarafından bir ilişki yaşamak üzere kandırılmak için polis neden beni seçti bilmiyorum. Oğlumuzun doğumunda 14 saat boyunca benim beraber olduğu için fazla mesai aldı mı örneğin, bilmiyorum bunu" diye konuştu.

Emniyetle anlaşma sağlanıp tazminat ödendiği için dava kapansa da, Jacqui kendisi için konunun kapanmadığını söylüyor.

"Evet para burada. Ama emniyet yaptıkları şeyin yanlış olduğunu kabul etmiş değil ve anlamlı bir özür yok ortada, dahası cevaplar yok" diyor.

"Eğer seçim yapma şansım olsaydı, daha az para ama daha çok gerçek isterdim."

Jacqui'nin avukatı Jules Carey, Londra Emniyeti avukatlarının savunmalarında bu tür taktiklerin kullanılmasını gerektiren varsayımsal durumlar olabileceğini söylediklerini dile getiriyor.

Carey "Emniyet Bob Lambert isimli tek bir polis memurunun yaptıklarını kınamaya hazır. Hatta Lambert'in görev yaptığı birimi de kınamaya hazırlar. Ama uygulamanın kendisini değil" diyor.

Londra Emniyeti ise Lambert'ın sebep olduğu acı için Jacqui'den özür diledi. Ancak gizli polis olarak çalışanlara yönelik 12 ayrı dava halen devam ediyor. Jacqui ile aynı durumda olan başka kadınlar da var.

Emniyetteki görevinden ayrılan Lambert ise akademisyen ve yazar olarak hayatını sürdürüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler