HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Göktürk 1 Uydusu uzaya fırlatıldı işte görüntüleri

TSK'nın istihbarat uydusu Göktürk-1 uzaya fırlatıldı işte Göktürk1'in uzaya fırlatıldığı ilk görüntüleri...

Göktürk 1 Uydusu uzaya fırlatıldı işte görüntüleri

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) istihbarata yönelik görüntü ihtiyacını karşılayacak Göktürk-1 uydusu saat 16.51’de uzaya fırlatıldı.

GÖKTÜRK 1 UZAYA FIRLATILDI-İŞE DAKİKA DAKİKA İLERLEME PLANI

Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü sağlayacak GÖKTÜRK-1 uydusu fırlatıldı. TSK'nın hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak Göktürk-1 Uydusu'nun montaj ve entegrasyon faaliyetleri, proje yüklenicisi Telespazio (İtalya)-Thales Alenia Space (Fransa) tarafından Fransa'nın Cannes şehrindeki tesislerde gerçekleştirildi. Alçak irtifa dünya yörüngesine oturacak olan uydu, fırlatmanın ardından 57. dakikada roketten ayrılacak, 59. dakikada güneş panellerini açacak.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı yerleşkesinde yer alan, Türkiye’nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde çevresel testleri yapılan uydu, yörüngesine fırlatılmak üzere Fransız Guyanası’nda bulunan Koruou Fırlatma Merkezi’ne gönderildi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde TUSAŞ Akıncı Tesisler'inde bugün düzenlenecek törende fırlatma anı canlı izlendi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da katıldı.

İLK SİNYAL 68. DAKİKADA ALINACAK

Alçak irtifa dünya yörüngesine oturacak olan uydu, fırlatmanın ardından 57. dakikada roketten ayrılacak, 59. dakikada güneş panellerini açacak. Uydudan ilk sinyal, fırlatmanın ardından 68. dakikada alınacak. Yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atacak uydunun, yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi öngörülüyor. Uydu, Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uydu Yer İstasyonuna aktaracak. Dünyadaki benzerlerine göre oldukça yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapılabilecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KONUŞTU: ŞİMDİ HEDEFİMİZ DAHA GELİŞMİŞ UYDULARI UZAYA GÖNDERMEKTİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı tesislerinde düzenlenen törende, fırlatma anı canlı izlendi.Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşuyor. "Göktürk 1'in ülkemiz ve TSK için hayırlı olmasını diliyorum. Göktürk 1 az önce uzaya gönderildi. Artık neticelerini de gördükçe daha da gururlanacağız. Şimdi hedefimizi Göktürk-1 'den daha gelişmiş uydular tasarlamak, üretmek ve uzaya göndermektir" diyen Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle: bugün uzaya fırlattığımız uydudaki yerli katkı oranı yüzde 20. 'Göktürk-1, Göktürk-2'den daha gelişmiş uydudur. Yarım metreye kadar hassas görüntüleme kabiliyetiyle, deniz kirliliğinden rekolte tahminine kadar kullanılabilecektir. Şimdi hedefimiz daha gelişmiş uyduları uzaya göndermektir..

"AMBARGOLAR KARŞIMIZA ÇIKTI"

Türkiye'nin tarihi ve yakından takip ettiği bizler için çok önemli derslerden geçti. Kıbrıs Barış Hareketlerindeki askeri ambargolar karşımıza çıktı. Bazı batı ülkelerinin ülkemize bazı ürünleri satmadıklarını görüyoruz. Dışa bağımlılığını Türkiye yarı yarıya azaltmış durumdadır. Yüzde 80'den yüzde 40'a geriledi. 2023'e kadar daha da azaltacağız. Kötü komşu insanı hacet sahibi yapar. Bu tür ambargolar bizi bitirmedi, bitirmeyecek. Daha gelişmiş uydumuzu uzaya göndermeliyiz. Uzun zaman ciddi kaynak birikim istediğini biliyorum. İhtiyacımız olan tüm alanlarda kendi kendimize yeterli geleceğimiz savunma sanayinin hazırlanması gerekiyor. Silahlı insansız hava aracında olduğu gibi savunma sanayinde alacağımızdan daha ucuza finanse etme imkanına sahip olduğumuzu gördük. Silahsız İHA'lardan almak istiyoruz talebimizi iletiyoruz. Bugün git yarın gel, en son dedikleri kongreden çıkmadı. Biz NATO'da beraber değil miyiz? Dost oturuyor konuşuyoruz, iş neticeye gelince kongreden karar çıkmadı. Bunlar bizi hacet sahibi yaptı. Kendimiz üretiyoruz. Hem de çok daha ucuza üretiyoruz. Silah fabrikalarını kapatan zihniyete düşmemeliyiz.

TSK AÇIKLAMA YAPTI

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Türk Hava Kuvvetlerinin geleceğe yönelik önemli projelerinden biri olan GÖKTÜRK-1'in Vega roketiyle fırlatılmak üzere hazır olduğu belirtildi. Fransız Guyanası'ndaki Spaceport'dan yönetilecek sekizinci Vega hafif-yük fırlatma aracının kurulumunun tamamlandığı belirtilen açıklamada, GÖKTÜRK-1 optik uydusunun bugün gerçekleşecek olan güneş eş zamanlı yörünge faaliyeti için hazırlanarak yerleştirildiği duyuruldu. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "GÖKTÜRK-1 hem sivil hem de askeri uygulamalar için çok yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacak ve bu özellikleriyle en gelişmiş sistemlere sahip keşif, gözetleme uyduları arasındaki yerini alacaktır. 25 Ekim tarihinde Felix Ebouse Havalimanı'na indirilerek fırlatılacağı yer olan Spaceport’a gönderilen GÖKTÜRK-1 uydusu, Türkiye saati ile 16:51:44'te fırlatılacaktır. GÖKTÜRK-1 projesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığının projesi olarak, TAI, ASELSAN, TUBITAK, UEKAE, ROKETSAN,TR TECNOLOGY gibi Türk ortaklarının katılımı ve Thales Alenia Space sorumluluğunda yürütülmüştür. Yakıtsız olarak yaklaşık 1070 kg kütleye sahip GÖKTÜRK-1, yüksek çözünürlüklü optik kameraya sahip olup, güneş eş zamanlı yörüngede görev yapacaktır."

'TÜRKİYE'NİN UZAYDAKİ GÜCÜNÜ ARTIRACAK'

Açıklamada, 2012 yılında fırlatılan GÖKTÜRK-2'den sonra ikinci askeri uydu olma özelliğini taşıyan ve geliştirme, üretim ve test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010 yılında başlanan GÖKTÜRK-1 uydusunun Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacağına dikkat çekildi.

Görüntü çözünürlüğü ve kapasitesi, veri indirme hızı, manevra kabiliyeti ve gelişmiş yer sistem özellikleri ile GÖKTÜRK-1 uydusunun GÖKTÜRK-2 uydusuyla beraber Türkiye'nin uzaydaki gücünü artıracağı vurgulanan açıklamada, "GÖKTÜRK-1 uydusunun entegrasyon ve çevresel test faaliyetleri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. tesislerinde kurulan Türkiye'nin ilk milli Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) merkezinde gerçekleştirilmiştir. Yörünge testleri ve kabul aşamalarının tamamlanması sonucunda envantere alınacak olan GÖKTÜRK-1 uydusu Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde teşkil edilmiş olan Keşif Uydu Tabur Komutanlığı tarafından komuta ve kontrol edilecektir" ifadeleri kullanıldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler