HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güney Kıbrıs Dışişleri’nden Rumlara “Türkiye’ye gitmeyin” çağrısı

Türkiye'nin, elektronik vize uygulaması kapsamına aldığı ülkeler listesine Güney Kıbrıs'ı da eklemesi üzerine, Rum Yönetimi vatandaşlarına, Türkiye'ye seyahat etmeme çağrısında bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin, elektronik vize uygulaması kapsamına aldığı ülkeler listesine Güney Kıbrıs'ı da eklemesi üzerine, Rum Yönetimi, BM ve AB'den Türkiye'ye müdahale etmelerini istedi ve vatandaşlarına, Türkiye'ye seyahat etmeme çağrısı yaptı.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan gazetelerden Fileleftheros, "Lefkoşa'dan Karşı-Ambargo... Dışişleri Bakanlığı: Girişim ve Vatandaşlara Türkiye'ye Seyahat Etmeme Genelgesi” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Türkiye'nin yeni elektronik vize uygulamasını aslında, sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarına seyahat ambargosu” olarak gören Rum Yönetimi'nin, iki eksende hareket ettiğini yazdı.

Rum Yönetimi'nin, BM'deki ve AB'deki daimi temsilcileri aracılığıyla bu iki örgütü bilgilendirdiğini ve meseleye müdahale etmelerini istediğini belirten gazete, Rum Dışişleri Bakanlığı'nın da açıklama (gazete "genelge” ifadesini de kullandı) yayınlayarak Rum vatandaşlarından, bu yeni uygulama ile Türkiye'ye seyahat etmemelerini istediğini kaydetti. Gazete, Türkiye'nin 10 Nisan itibarıyla yürürlüğe koyduğu yeni uygulamada, vize gerektiren ülkeler listesinde Güney Kıbrıs'ın "Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak değil, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ismiyle yer aldığına vurgu yaptıktan sonra aynı listede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin KKTC kısaltmasıyla yer aldığına dikkat çekti ve bunun iki devlete göndermede bulunduğunun altını çizdi.

Haberi, "Dışişleri Bakanlığı: Türkiye'ye Seyahat Etmeyin” başlığıyla iç sayfasından devam ettiren gazete BM ve AB'deki Rum daimi temsilcilerin bu iki kurumu bilgilendirmelerinin ve müdahale istemelerinin dışında yabancı ülke hükümetlerinin de Güney Kıbrıs'taki büyükelçileri aracılığıyla bilgilendirileceğini yazdı.

Gazete Rum Yönetimi'nin bu vize uygulamasını "ciddi tahrik” olarak algıladığı ve üçüncü tarafların, devam etmekte olan Kıbrıs müzakerelerindeki havanın bozulmamasını istemesine karşın, (Rum Yönetiminin) bunu küçümsemesinin söz konusu olmadığını vurguladı. Gazeteye göre Rum Dışişleri Bakanlığı'nın Rum vatandaşlarına Türkiye'ye seyahat etmeme çağrısında bulunduğu genelgesinde, 10 Nisan itibarıyla yürürlüğe giren uygulama hakkında bilgi veriliyor. TC Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden yapılabilecek ticari ve turistik vize başvurularında sunulan formlarda, "Kıbrıs Pasaportu” hamillerine "Greek Cypriot Administration of Southern Cyprus” seçeneğinden başka seçenek sunulmadığına dikkat çekiliyor.

Rum Dışişleri Bakanlığı'nın dünkü açıklaması ile Rum pasaportu hamillerini, bu koşullar altında Türkiye'ye giriş için vize başvurusunda bulunmamaya teşvik ettiğini belirten gazete Türkiye'nin bu hareketinin, müzakerelerde de benimsediği pratikler çerçevesinde olduğunu savundu, özetle şöyle devam etti:

"Yani müzakerelere oturup müzakere ediyor görünürken sahte devleti yükseltmeye ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ni sabote etmeye göndermede bulunan faaliyetlerde bulunuyor. Bu hareketler sistemli oluyor ve gittikçe tırmandırılıyor.”

Gazete Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas'ın, Rumların Türkiye'ye girebilmek için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi vatandaşı olarak vize alması uygulamasını yorumlarken "Türkiye her sınırı aştı. Sahte devletin başarıyla yükseltmeyi düzenlemekle kalmıyor, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni sabote ediyor” dedi ve Rumları Türkiye'ye seyahat etmemeye çağırdı.

Gazete TC AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu'nun KKTC ziyareti sırasında Türkiye ile KKTC arasında imzalanan protokolden sonra dün de Dışişleri Bakanı Özdil Nami'nin önceki gün Ankara'da AB Bakanlığı ile işbirliği protokolü imzaladığını okurlarına, "Türkiye-‘KKTC'... Avrupa'da! ‘El-Ele'... Ankara'da İşgal Bölgelerini Müktesebatla Uyumlaştırmak İçin Protokol İmzaladılar” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Alithia haberi "Türkiye'ye Giriş Vizesi Talebine Hayır... Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Vatandaşlarını Yeni Şartlar İle Başvuru Yapmamaya Teşvik Ediyor”, Simerini "Dışişleri Bakanlığı Türkiye'ye Giriş Vizesi Başvurusuna Hayır” ve Haravgi "Türkiye'den Vize İstemeyin... Sahte Devletle Yeni ‘Protokol'” başlık ve spotlarını kullandı. (İHA)

En Çok Aranan Haberler