HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güney Sudan'daki olaylar

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in danışmanı Tijwog Hather Agwet ve Enformasyon Bakanlığı Araştırmalar Müdürü Gwado J. Ador, yönetimden ayrıldıklarını açıkladı.

Addis Ababa -Agwet ve Ador, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bir otelde düzenledikleri basın toplantısında, Cumhuriyet Muhafızları arasında 15 Aralık'ta çıkan çatışmanın ardından yaşanan olaylarla siyasi istikrarın sağlanamadığı gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Mayardit ve hükümetten ayrılmaya karar verdiklerini belirtti.

Sudanlı iki yetkili, 15-16 Aralık'ta meydana gelen olayların hiçbir gerekçesi olmadığını, o gün yaşananların muhalifleri bastırmak için düzenlenen komplo olduğunu savundu.

Agwet ve Ador, hükümetin, aralık ayında yaşanan olayla iktidardaki Halk Kurtuluşu Hareketi içinde değişiklik talep eden sesleri susturmak istediğini ve iki günde yaşanan olaylar neticesinde 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 1 milyondan fazla kişinin evlerinden göç etmek zorunda kaldığını kaydetti.

Güney Sudanlı yetkililer, yaşanan olayların halkın zihninde her zaman yer alacağını, hafızalardan kolaylıkla silinmeyeceğini ifade etti. Salva Kiir Mayardit'in Güney Sudan halkını birleştirmede başarılı olamadığını belirten yetkililer, Cumhurbaşkanının "gitmesi" gerektiğini dile getirdi.

Güney Sudan'da 15 Aralık'ta başkent Cuba'da Cumhuriyet Muhafızları arasında çatışma çıkmış, çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Güney Sudan Cumhurbaşkanı Mayardit, 16 Aralık Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkede başarısız bir darbe girişimi olduğunu belirtmiş ve temmuz ayında görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe teşebbüsünde bulunmakla suçlamıştı. Bu gelişmelerin ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınırken, meydana gelen şiddet olayları nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan edilmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler