HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güney Sudan'daki olaylar

Etiyopya'da Güney Sudan için toplanan Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi dışişleri bakanlarının, ülkedeki krize ilişkin Afrika Birliği zirvesine sunulan yol haritası üzerinde anlaştığı bildirildi.

ADDİS ABABA (AA) -Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanom, başkent Addis Ababa'da düzenlenen Güney Sudan hükümeti ve muhalifleri temsil eden heyetler arasındaki IGAD toplantısının ardından, "Güney Sudan'daki krize ilişkin toplanacak Afrika Birliği zirvesinde çözüm için sunulan yol haritasının kabul edileceğini ümit ediyorum" dedi.

IGAD üyesi ülkelerin Güney Sudan'daki kriz için "kapsamlı bir çözüme ulaşılması" konusunda hemfikir olduğunu belirten Adhanom, "Krizle ilgilenen taraflara yol haritasını hayat geçirmeye ve bağlı kalmaya çağırıyoruz. Bugün, hiç olmadığı kadar barışa yaklaştık" diye konuştu.

Söz konusu yol haritasının içeriğine ilişkin ise herhangi bir bilgi verilmedi.

Güney Sudan'da, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, 23 Ocak'tan bu yana IGAD'ın arabuluculuğunda Güney Sudan hükümeti ile muhalifler arasında görüşmeler yapılıyor.

Mayardit ve Machar, ilk defa geçen Mayıs ayında Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn'ın arabuluculuğunda bir araya gelmiş ve savaşın sonlandırılması için kapsamlı barış anlaşması imzalamıştı. Ancak anlaşma tarafların karşılıklı birbirlerini suçlaması sonucu kısa sürede bozulmuştu.

IGAD, 10 Haziran'da da Güney Sudan krizinin çözümü için geçiş hükümeti kurulmasını öngören bir yol haritası açıklamıştı.

Bölge sorunlarına çözüm üretmeye çalışan ve Cibuti, Eritre, Etiyopya, Kenya, Somali, Sudan ile Uganda'nın üyesi olduğu IGAD'ın merkezi, Cibuti'de bulunuyor.

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler