HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güney Sudan'daki olaylar

Uganda Halk Savunma Güçleri'nin Güney Sudan'daki varlığı, Uganda Meclisinde tartışmalara neden oldu.

Meclis'te, Uganda'nın güvenliğini tehdit edebilecek muhtemel tehlikelere karşı hazırlık, Güney Sudan'daki son durum ve Halk Savunma Güçleri'nin bu ülkedeki çatışmalara ne kadar müdahil olduğu gibi konulara açıklık getirilmesi istendi.

Muhalif bir milletvekilinin Savunma Bakanı Crispus Walter Bazarrabusa Kiyonga'nın, Güney Sudan'daki petrol kuyularını korumak için bu ülkede Ugandalı askerlerin konuşlandırılmasını planladığı yönündeki iddiaları sebebiyle sıcak saatlerin yaşandığı parlamentoda, Halk Savunma Güçleri'nin Güney Sudan'daki çatışmalara müdahil olmadığı belirtildi.

Ordudan daha önce yapılan açıklamalarda, Halk Savunma Güçleri'nin Ugandalı vatandaşların tahliyesi için Güney Sudan'da bulunduğu ifade edilmişti.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yürütülen müzakerelerde Güney Sudan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ı temsil eden heyetin sözcüsü Mar Niut, Uganda Hava Kuvvetleri'ne ait 4 savaş uçağının ülkedeki bazı bölgeleri bombaladığını iddia etmişti.

Ugandalı muhalif Milletvekili Paul Mwiru da yaptığı açıklamada, çatışmalarda, Halk Savunma Güçleri'nden 1000'den fazla askerin öldüğünü öne sürmüş ancak bu iddia yönetim tarafından yalanlanmıştı.

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, 16 Aralık'ta ülkesinde başarısız bir darbe girişimi olduğunu açıklamış ve bu girişimin arkasında temmuz ayında görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın olduğunu söylemişti. Olağanüstü halin ilan edildiği ülkede yaşanan siyasi gerilim, kısa sürede iki liderin bağlı oldukları kabileler arasında etnik temelli şiddet olaylarına yol açmıştı.

Çatışmaların sona erdirilmesi ve taraflar arasında uzlaşma sağlanması amacıyla Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başlatılan görüşmeler devam ediyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler