HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güney Sudan'daki olaylar

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, ülkenin aralık ayından bu yana yaşadığı krizden çıkış aşmalarını içeren "yol haritasını" açıkladı.

Sudan -Salva Kiir, başkent Cuba'da düzenlediği basın toplantısında, yol haritasının, "Sığınmacıların BM merkezlerinden evlerine geri dönmesi, anayasa ve kanunlar çerçevesinde 15 Aralık gecesi Cumhuriyet Muhafızları Genel Komutanlığında yaşanan ihlal ve suçların kapsamlı bir şekilde soruşturulması" konularını içerdiğini belirtti.

Eski yardımcısı Riek Machar'a silah bırakarak 2015'te yapılacak seçim hazırlıklarına başlama ve barış sürecine katılma çağrısında bulunan Salva Kiir, barış ve uzlaşı komisyonu kurulmasını, anayasanın ve güvenlik birimlerinin yeniden yapılandırılmasını talep etti.

Salva Kiir, "Hükümetimiz ülkedeki barış sürecine bağlıdır. Machar'a bağlı gruplarla düşmanlığın bitirilmesi amacıyla Addis Ababa'da anlaşma imzalanması için heyet görevlendirdim" dedi.

"Darbe girişiminin" ardından gözaltına alınan siyasi tutukluların soruşturmaları tamamlanmadan serbest bırakılamayacağını vurgulayan Salva Kiir, muhaliflerin, müzakerelerde öne sürdüğü yabancı güçlerin Güney Sudan'dan çekilmesi talebini kabul etmeyeceklerini de ifade etti.

BM Misyonu'nu ülkede yaşanan çatışmalarda "taraf tutmakla" suçlayan Salva Kiir, "Güney Sudan'da yaptıklarından utanmalılar. Misyon, Güney Sudan'da hükümetmiş gibi davranıyor. Ban Ki-mun'un istediği buysa açıkça söylemeli" diye konuştu.

Salva Kiir, Uganda, Kenya, Etiyopya ve Sudan gibi ülkesinin istikrarı ve barışı için çalışan dost ülkelerin çabasını takdir ettiğini sözlerine ekledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler