HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gürcistan’da Saakaşvili dönemi sona erdi

Gürcistan'da dün yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin galibi başbakan Bidzina İvanişvili'nin müttefiki Georgi Margvelaşvili oldu.

Gürcistan’da Saakaşvili dönemi sona erdi

Dünya kamuoyunda pek tanınmayan bir isim olan eski başbakan yardımcısı Margvelaşvili'nin zaferi, Mikhail Saakaşvili'nin 10 yıllık iktidarından sonra Gürcistan Hayali koalisyonunun yerini sağlamlaştırdı. Margvelaşvili'nin seçimden birinci çıkmasıyla Gürcistan Hayali hem başkanlığı hem de hükümeti denetimi altına almış oldu.

Margvelaşvili'nin en yakın rakibi ise 2003'teki Gül Devrimi ile iktidara gelen ve anayasa gereği üçüncü kez aday olamayan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin desteklediği Birleşik Ulusal Hareketi’nden David Bakradze oldu.

Oyların yüzde 70'den fazlasının sayıldığını açıklayan seçim komisyonu, Margvelaşvili'nin yüzde 62, Bakradze’nin ise yüzde 22 oy aldığını duyurdu.

2012 parlamento seçimlerinde Saakaşvili’nin partisine karşı aday olan milyarder iş adamı İvanişvili, büyük bir zafer kazanarak başbakan olmuştu.

Yıl başında yapılan yasa değişikliği ile gücü önemli ölçüde zayıflatılan cumhurbaşkanlığı için 23 aday yarıştı. 3,3 milyon seçmenin olduğu ülkede seçimlere katılım yüzde 46,6 olarak gerçekleşti.

SAAKAŞVİLİ'DEN İLK TEPKİ

Görevini bırakmaya hazırlanan Saakaşvili basına yaptığı değerlendirmede bundan sonrası için rahat bir yaşam planladığını söyledi. Batı yanlısı Saakaşvili’nin 2008’deRusya ile savaşa girmesinin ardından ekonomik ve siyasi alanda etkinliği giderek azaldı.

Saakaşvili karşıtı siyasetin öncüsü olan İvanişvili’nin Forbes dergisine göre 5,5 milyar dolarlık serveti bulunuyor. İvanişvili, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası siyaseti bırakabileceğini açıklamıştı. Zenginliğini Rusya’da kazanan İvanişvili, bu ülke ile ilişkilerin yeniden kurulmasında kısmi başarılar sağladı. ABD ile ilişkilerin gelişimine de olumlu bakan İvanişvili, Avrupa Birliği ile entegrasyonu da destekliyor.

Tüm haberler

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler