HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hac’daki facia için korkunç iddia

Suudi yetkililer facianın nedeninin yürüyen hacı sayısında ani artışa bağlarken İran'dan değişik bir iddia geldi: "Şeytan sütunlarına giden yol Suudilerce kapatıldı."

Hac faciasında hayatını kaybettiği belirlenenlerin sayısı 753'e çıktı. Faciada 800'den fazla kişi de yaralandı. Hayatını kaybeden farklı tabiiyetten hacı adayları arasında şu ana kadar tespit edilen İranlı sayısının 48 olduğu belirtildi.

Bölgeye ait olanlar dahil, uluslararası farklı basın organlarında yer alan değerlendirmelere göre Suudi Arabistan sivil savunma yönetimi yetkilileri felaketin Perşembe sabahı meydana geldiğini belirttiler. Facia hacı adaylarının 204 ve 223'üncü caddelerin kesiştiği yerde karşı karşıya kalmalarından kaynaklandığı belirtildi. Hacı adayları şeytan taşlamak için sütunların bulunduğu beş katlı binayı çevreleyen "Jamarrat Köprüsü" olarak bilinen bölüme yürürken sıkışma meydana geldi.

Facia sütunlara doğru yürüyen hacıların sayısında ani bir artış nedeniyle meydana geldi. Karşılaşma hacılar arasında bir izdiham, sonrasında da büyük sayıda hacı adayının ezilmesiyle sonuçlandı. Güvenlik güçleri ve Suudi Kızılayı yetkilileri hızla daha fazla insanın bölgeye yönelmesini engellemek için konuşlandılar.

Yüzlerce yaralının bölgedeki dört hastaneye götürüldüğü belirtildi.

Suudi Arabistan sivil savunma yönetimi kurbanların farklı milliyetlere mensup olduğunu açıkladılar. Ölenler arasında Nijerliler, Pakistanlılar ve İranlılar bulunuyor. En az 48 İranlının ölenler arasında bulunduğu belirtildi. Suudi, El Arabiya Televizyonu'na göre Merkezi Hac Komitesi Başkanı Prens Halit El Faysal izhidamdan bazı Afrika ülkelerinden gelmiş hacıları sorumlu tuttu. Ancak İran Hac organizasyonu yöneticisi Said Ohadi İran Haber Ajansı IRNA'ya özetle, "Şeytan sütunlarına giden iki hak izah edilemeyecek bir şekilde Suudi yetkililerce kapatılmıştı, bu da hacıların yığılmasına neden oldu" iddiasında bulundu.

SUUDİ BAKANDAN ŞOKE EDEN AÇIKLAMA

İran, Hac'da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği izdihamdan ötürü Suudi Arabistan'ı suçlarken, Suudi Sağlık Bakanı Halid el Falih, faciaya "disiplinsiz" hacıların neden olduğunu savundu.

AFP’nin Suudi El Ekberiye televizyonundan aktardığına göre; Bakan Halid, “Hacılar talimatlara uysaydı, bu tip bir kaza önlenebilirdi” dedi.

Halid, “Birçok hacının yetkiler tarafından konan programa riayet etmeden hareket ettiğini ve bunun facianın nedeni olduğunu" öne sürdü.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler