HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Halep'te son dakika gelişmesi: Sivillere saldırı, ölü ve yaralılar var

Halep'le ilgili son dakika haberlerine göre hastaları taşıyan ilk konvoy tahliye edilmeye başlanmıştı ancak Şii milisler konvoya ateş açtı; 1 sivil öldü 4 kişi yaralandı. Geri dönen konvoy yola çıktı.

Halep son dakika haberlerine göre önceki gece ilan edilen ancak ertesi gün bozulan ateşkes bu sabaha karşı tekrar sağlandı. Geciken tahliyeler gerçekleşmeye başladı ancak Şii milislerin tahliye bekleyen sivil konvoyuna ateş açmasıyla tahliye konvoyları geri dönmüştü. Ajanslardan geçen son haberlere göre konvoy tekrar yola çıktı. Doğu Halep'teki yaralıları taşıyan ilk tahliye konvoyu, rejimin kontrol noktasından geçti. Yaralıların rejim bölgesindeki yeşil otobüslere nakledilerek muhaliflerin kontrolündeki İdlib'e ulaştırılması öngörülüyor.

KONVOY TÜRKİYE SINIRINA YAKLAŞTI

Ağır yaralı ve hastaları taşıyan ambulansların tedavi görmek için gidecekleri Türkiye sınırına yaklaştığı bildirildi.

SALDIRI SONRASI TAHLİYE TEKRAR BAŞLADI

Sivilleri taşıyan ve saldırıya uğrayan konvoy tekrar yola çıktı ve Halep’te saldırı sonrası duran sivillerin tahliyesi yeniden başladı.

AMBULANSLAR VE YEŞİL OTOBÜSLER KENTİN BATISINA ULAŞTI

Halep’te yaralıları taşıyan ambulanslar ve yeşil otobüsler, kentin batısına ulaştı.

Halep’te sağlanan ateşkesin ardından yaralıları taşıyan konvoy, saldırının ardından yeniden Halep’in batısına doğru harekete geçmişti. Otobüslerden oluşan ilk konvoy, kentin batısına ulaştı. Önce yaralıları taşıyan ambulanslar ardından da yeşil otobüsler Halep’in En Sukari bölgesine vardı.


CNN' Türk'te yer alan haberde, tahliye edilen Suriyeliler'in bindiği otobüslerin birinin penceresine Arapça olarak "Bir gün geri döneceğiz" yazıldığı ifade edildi.

TÜRK KIZILAYI AMBULANSLARI DA GÖREV ALIYOR

Reuters'ın haberinde, tahliye işlemlerine Türk Kızılayı'na ait ambulansların da katıldığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler Suriye insani yardım danışmanı Jan Egeland, Suriye'nin Halep kentinden tahliye olanların çoğunluğunun İdlib'e gideceğini, fakat bazılarının Türkiye'ye gitmeyi tercih edebileceğini belirtti.

Suriye'de muhalefet yanlısı Halep Medya Merkezi, Doğu Halep'ten tahliyeler için bölgeye giden ambulans ve otobüs konvoyların fotoğraflarını yayımladı.

RUSYA VE ABD, HALEP İÇİN GÖRÜŞMELERİ ASKIYA ALDI

Rusya ve ABD, Suriye'nin en büyük şehri Halep'teki durumu çözüme kavuşturmak adına yapılan görüşmeleri askıya aldı. TASS haber ajansı haberi Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov'a dayandırdı.

AĞIR YARALILAR TÜRKİYE'YE GETİRİLECEK

Al Jazeera'nin edindiği bilgilere Doğu Halep'ten tahliye edilen yaralılar ilk etapta sınırın Suriye tarafındaki sahra hastanelerine getirilecek, durumu ağır olanlar Türkiye'ye alınacak. Yaralılar, Hatay sınırından Türkiye'ye giriş yapacak.

TÜRKİYE HAZIRLIK YAPIYOR

Tahliye edilecekler için Türkiye hazırlıklarını yapıyor. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'na UMKE, Türk Kızılayı araçları girdiği gözlenirken bölgeye ambulanslar sevk edildi. Sınır kapısından giren ambulanslar tampon bölgede bekleyişe başladı.

BABEL-HAVA SINIR KAPISI TIR GEÇİŞLERİNE KAPATILDI

Bu arada yaşanan gelişmeler sonrasında sınır kapısının Suriye tarafında bulunan Babel-Hava Sınır Kapısı'nın tır geçişlerine kapatıldığı öğrenildi.

DÜNYA AJANSLARI SON DAKİKA NOTUYLA SERVİS ETTİ: KONVOY GERİ DÖNDÜ!

Reuters'te yer alan habere göre, Suriye'nin Halep kentinde muhaliflerin elinde bulunan bölgedeki ambulans hizmetinin başındaki yetkili, muhaliflerin bölgeden başlayacak tahliyeleri kapsamında yapılan hazırlıklar sırasında Suriye hükümeti yanlısı milislerin konvoya ateş açarak üç kişiyi yaraladığını söyledi. AA'nın servis ettiği son bilgilere göre 1 sivil yaşamını kaybetti, 4 kişi de yaralı.

21 KM'LİK İNSANİ KORİDOR

TASS'a konuşan bir Rus askeri yetkilisi, tahliye edilecek kişilerin, 21 kilometre uzunluğundaki insani koridor üzerinden götürüleceğini belirtti.

"KONVOYA REJİM GÜÇLERİ TARAFINDAN ATEŞ AÇILDI"

Muhalefet yanlısı Orient TV'ye konuşan Ahmed Sweid, "Konvoya rejim güçleri tarafından ateş açıldı ve birisi sivil savunmadan olmak üzere üç yaralımız var... Bu kişiler tekrar kuşatma altındaki bölgelere götürüldüler" dedi.

Orient TV aynı zamanda yaralılardan ilk tahliye grubunun Halep'ten çıkış yolunda Ramousah bölgesine ulaştığını belirtti.

Hükümetin kontrolündeki bölgede bulunan bir Reuters görgü tanığı, birkaç dakika süren silah patlamaları duyulduğunu belirtti.

KONVOY'DAN İLK GÖRÜNTÜ

İŞTE KONVOYUN İNSANSIZ HAVA ARACIYLA ÇEKİLMİŞ GÖRÜNTÜSÜ

Suriye'de İran komutasındaki Şii milislerle Beşar EsAd ordusunun kuşatmasındaki doğu Halep'ten tahliye için bekleyen konvoylar, Rus ordusuna ait insansız hava araçları tarafından takip ediliyor.

OTOBÜSLER MUHALİFLERİN TOPLANDIĞI BÖLGELERE GİRİŞ YAPMIŞTI

Otobüsler yaralı ve sivilleri almak için Amiriyye bölgesinden muhaliflerin toplandığı bölgelere giriş yapmıştı.

Kuşatma bölgesindeki muhalif grupların komutanlarından alınan bilgiye göre, muhalif savaşçıların cephe hatlarına ateşkese dönüldüğünü ilan etti.

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA KALIN'DAN GELDİ: KARDEŞLERİMİZİ BEKLİYORUZ

Türkiye'den ilk açıklama geldi, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın "Kardeşlerimizi bekliyoruz" dedi.

Kalın Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Doğu Halep'ten tahliyeler başlıyor. İdlib'de ve Türkiye tarafında bütün tedbirlerimizi aldık. Kardeşlerimizi bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

AB BAKANI ÇELİK: KORİDORUN AÇILMASI SABOTE EDİLİYOR

AB Bakanı Ömer Çelik, "Dünya Halep utancıyla yüzleşmeli. Maalesef koridorun açılması sabote ediliyor" dedi.

İHH: YETERLİ ÇADIR YOK

Doğu Halep'ten tahliye edilecek olanlar Halep'in batı kırsalındaki muhaliflerin denetimindeki bölgeye ulaştığında onları İHH çalışanları karşılayacak.

İHH Yetkilisi Mustafa Özbek, kuşatılmış Halep bölgelerinden çıkartılan siviller için yeterli çadır sayısı olmadığını söylüyor. Özbek, bölgedeki İHH yetkililerinin eksiklerin giderilmesi için çalışmalar başlattığını ve hem Kızılay hem AFAD’dan çadır yardımı istediklerini söyledi.

Özbek, “Çıkacak kişilerin sayısıyla ilgili henüz kesin bir bilgi yok. Şimdilik 16 bin çadır temin edilmeye çalışılıyor” ifadesini kullandı.

SİLAHLI MUHALİFLERDEN BAZILARI FIRAT KALKANI'NA KATILACAK

Al Jazeera’ye bilgi veren muhalif kaynaklar, Halep’ten çıkacak muhaliflerden bir kısmının Fırat Kalkanı Operasyonu’na katılacağını söylemişti.

'TAHLİYE EMRİ PUTİN'DEN GELDİ'

Sputnik'te yer alan habere göre ise, Rus askerlerin Halep'in doğu kesimlerinde kalan militanların tahliye edilmesi için hazırlıklar yaptığı belirtildi. Tahliye emrinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den geldiği kaydedildi.

'20 OTOBÜS 10 AMBULANS HAZIRLANDI'

Rusya'nın Suriye'deki izleme merkezinden yapılan açıklamaya göre, militanların aileleriyle birlikte özel bir koridor üzerinden İdlib yönüne götürülmesi için 20 otobüs ve 10 ambulans hazırlandı. Açıklamada ayrıca Suriye hükümetinin, Halep'in doğu kesimlerinden ayrılmaya karar veren silahlı grup üyesi herkesin güvenliğini garanti ettiği belirtildi. Tahliye işlemleri sürerken Rus askerlerin Halep'teki durumu kameralar ve insansız hava araçları ile izleyeceği de kaydedildi. İzleme merkezinden dün yapılan bir açıklamadaysa Halep'in doğusunda 2.5 kilometre kare genişliğinde bir alanın hâlâ militanların kontrolünde olduğu bilgisi vermişti.

TAHLİYELERİN HIZLA İLERLEMESİ BEKLENİYORDU

Ateşkesi rejim güçleri de doğrularken muhalifler, aileleri ve isteyen sivillerin tahliye edileceğini belirtmişti. Sivillerin bölgeden çıkmaya başlaması ve sürecin sorunsuz işlemesi halinde otobüslerle tahliyenin hızlandırılması öngörülüyordu ancak Şii milislerin saldırısıyla konvoylar durduruldu ve geri döndü.


Tahliye için bekleyen otobüsler

AA: TÜRKİYE MUHALİFLERİN, RUSYA REJİM GÜÇLERİNİN GARANTÖRÜ

Anadolu Ajansı, gece ilan edilen son ateşkeste Türkiye'nin muhaliflere, Rusya'nın da rejim güçlerine garantör olduğunu aktarıyor.

HALEP'TEN ÇIKAN SİVİLLERİN İDLİB'E ULAŞTIRILMASI BEKLENİYORDU

Kuşatma altındaki bölgeden çıkanların Halep'in güneybatısında bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki İdlib iline geçmeleri bekleniyordu.

Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlib, Hatay'ın karşısına denk düşüyor.

ATEŞKESİ İRAN ENGELLEMİŞTİ

Doğu Halep’teki muhalif kaynakların Al Jazeera’ye verdiği bilgiye göre Rusya ile Türkiye’nin üzerine mutabakata vardığı ateşkes şartlarını İran kabul etmedi. Bu sebeple İran’a bağlı Şii milisler dünkü tahliyelere engel oldu. İlk etapta belirlenen ve sayıları birkaç yüzü bulan yaralıların tahliyesi bile bu sebeple gerçekleşmedi.

Bölgedeki muhalif bir komutan dün yaptığı açıklamada, Rusya’nın İran’la ateşkesi sağlamak için görüşmeleri sürdürdüğünü, bu esnada Şii milislerin hâkim olduğu bölgelerden havan topu atıldığı bilgisini vermişti.

İRAN'DAN YENİ ŞARTLAR

Reuters ise adını vermediği bir BM yetkilisi ve muhalif kaynaklara dayandırdığı haberinde, İran'ın ateşkes için yeni şartlar öne sürdüğünü belirtti. Buna göre İran, İdlib'de muhaliflerin kuşatması altındaki Fua ve Kefreyya'da bulunan sivillerin, Halep'teki sivillerle eş zamanlı olarak tahliye edilmesini istedi.

Fua ve Kefreyya, İdlib’in kırsalında muhaliflerin kuşatması altındaki iki Şii kasabası. İran daha önce Şam’ın kırsalında Hizbullah tarafından kuşatılan muhaliflerin denetimindeki Madaya ve Zebadani bölgelerine yardımın ulaşmasına izin verme karşılığında Fua ve Kefreyya’ya da aynı miktarda yardım girmesini istemişti.

ATEŞKESİ BOZMUŞLARDI

Rejim ve rejime destek veren Şii milisler, dün varılan ateşkesi ihlâl ederek Doğu Halep'te yeniden saldırıya geçmişti. Muhaliflerin kontrolündeki 6 kilometrekarelik yerleşim alanının farklı noktalarına, onlarca top ve havan mermisi düştü. Saldırılarda ölen ve yaralananlar oldu. Şii milislerde dün akşam saatlerinde kara operasyonu başlattı.

SON OLARAK KONVOY TEKRAR YOLA ÇIKTI

Halep’te sivilleri taşıyan ve saldırıya uğrayan konvoy tekrar yola çıktı. Halep’te saldırı sonrası duran sivillerin tahliyesi yeniden başladı. Konvoya ateş açılmış 1 kişi hayatını kaybetmiş 4 kişi yaralanmıştı.


Şİİ MİLİSLER KİMDİR? ESAD'A NEDEN DESTEK VERİYORLAR?

Suriye'nin doğu Halep bölgesinde muhaliflere karşı yürütülen operasyonların kara gücüne, İran'ın komuta ettiği Şii milisler hakim. Halep'in her yerinde boy gösteren Şii milisler, İran'dan aldıkları emirle ateşkes sürecini de sabote ediyor.

İran, muhaliflerin geçen senenin başında Halep'in güneybatısındaki İdlib ilini tamamen kontrolüne alması ve Lazkiye merkeze yaklaşmasının üzerine müttefiki Esed rejiminin yardımına koşmuştu.

AA muhabirlerinin, Şii milis grupların medya kaynakları, İran basını ve sahadaki Suriyeli muhalif gruplardan alarak derlediği bilgilere göre, Tahran yönetimi milis sevkiyatına 2014'ün ilk aylarında başladı.

Rejimi ayakta tutmak isteyen İran ordusu ve istihbaratı, Irak, Lübnan, Afganistan ve Pakistan'dan getirdiği yaklaşık 18 bin Şii milisi Suriye'ye soktu.

Şii milisler, 2014 başından itibaren yerleştikleri Halep'te Suriye topraklarındaki en yoğun saldırılarını düzenledi.

Halihazırda ülkedeki yaklaşık 18 bin Şii milisten 12 bini sadece Halep topraklarında bulunuyor.

12 bin milisten 7 bini doğu Halep'te 15 Kasım'dan bu yana muhaliflere düzenlenen şiddetli saldırıların başını çekiyor.

Kuşatmadaki bölgede yalnızca 15 Kasım'dan bunu yana bin 138 sivilin katledildiği saldırıların öncüsü, Iraklı Nüceba Hareketi, Bekir Tugayı, Irak Hizbullahı ve Lübnan Hizbullahı oldu.

4 örgüt doğu Halep'in Cudeyde, Bustan Paşa, Ramuse Kavşağı, Ballura, Merce, Azize, Ramuse Çimento fabrikası, Azize, Seyf el-Devle, Selahaddin, Şeyh Said, Şeyh Lütfi, Endüstri bölgesi, Zarazir, Bustan el Kasr ve Ensari bölgelerine yerleşmiş durumda.

HALEP'İN GERİ KALANINI DA İŞGAL ETTİLER

İranlı generaller, kuşatmadaki doğu Halep dışında, 5 bin milisi de Halep'in batısı ile güneyinde kullanıyor.

Bunların yaklaşık 2 binini Afganistanlı Fatimiyun Tugayı, 500 kadarını Pakistanlı Zeynebiyyun Tugayı oluştururken 2 bin 500 civarındaki milis doğrudan İran Devrim Muhafızları'nın saflarında görevli.

Halep'in batısında Hizbullah ve Iraklı Nüceba Hareketi Tugayı özellikle Minyan, Karton Fabrikası, Dahiyet'ül Esed, 3000 Konutları, Askeri Akademi ve Hamdaniyye bölgelerini işgal ediyor.

ATEŞKESE KARŞI ÇIKTILAR, İMHA SAVAŞI İSTEDİLER

Rejim ve destekçilerinin saldırılarında 6 kilometrekarelik bir alana sıkışıp kalan onbinlerce sivil ve binlerce muhalif savaşçının ateşkes sağlanarak bölgeden güvenli şekilde tahliye edilmesi için Türkiye ve Rusya arasında görüşmeleri sürerken, İran komutasındaki Şii milisler süreci sekteye uğratmaya çalıştı.

AA muhabirlerinin muhalif komutanlardan aldığı bilgiye göre, ateşkesin sağlanmasının ardından ilk etapta yaralıların tahliyesi için hazırlık yapıldı.

Yaralıların bindirildiği araçlar rejimin kontrol noktasına yaklaştığında ise Şii milisler geçit vermedi.

Saatler süren müzakerelere rağmen İran komutasındaki milisler engellemeye devam etti.

Tahran'dan emir alan Şii milisler, kuşatmayı sürdürüp aynı alana sıkışmış sivil ve savaşçıları mümkün olduğunca imha etmenin yolunu zorluyor.

Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmelerle dün akşam 19.00 sularında sağlanan ateşkesin ardından, İran komutasındaki Şii milisler ve Esed ordusu sabah 10.30 sularında kuşatma bölgesini top ve havan atışlarıyla vurmaya başlamıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler