HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Halep'te son durum: 301 yaralı daha tahliye edildi

Halep'te son duruma ilişkin açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü, kentinin doğusundan 301 yaralının tahliye edildiğini bildirdi. İşte Halep'le ilgili son gelişmeler...

Halep'te son durum: 301 yaralı daha tahliye edildi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Suriye'nin Halep kentinin doğusundan 301 yaralının tahliye edildiğini bildirdi. Hizbullah Askeri Medya Servisi, Suriye ordusunun Halep’te kalan silahlı muhaliflerin hızlı bir şekilde çıkması için çağrı yaptığını duyurdu ve ordunun Salı günü kente gireceğini açıkladı.

BM Cenevre Ofisinde basın toplantısı düzenleyen Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarık Jasareviç, Halep'in doğusundan dün 43 yaralının tahliye edildiğini ve operasyonun başladığı andan itibaren bölgeden çıkarılanların sayısının 301'e ulaştığını kaydetti.

Jasareviç, "Yaralılar arasında durumu ağır olan 93 kişi olanakların çok daha iyi olduğu Türkiye'de tedavi ediliyor. Diğerleri ise İdlib ve Halep'in batısına gönderildi" diye konuştu.

Tahliye edilen yaralıların 42'sinin kadın olduğunu ifade eden Jasareviç, 67'sinin ise çocuk olduğunu söyledi.

TAHLİYELER TAMAMLANMAK ÜZERE

Halep’in batı kırsalında tahliye edilenlerin boşaltıldığı noktada bulunan Al Jazeera muhabiri Milad Fadl, sivillerin tamamına yakının tahliyesinin tamamlandığını söyledi, silahlı muhaliflerin tahliyesinin ise başlamak üzere olduğunu belirtti. Fadl, birkaç saat içinde Halep’ten tüm tahliyelerin tamamlanmış olabileceğini ifade etti.

Tahliye ekiplerinin dinlenmesi amacıyla Pazartesi gece saatlerinde durdurulan sivil tahliyesi bugün yeniden başlatılmıştı. Sivilleri taşıyan bir konvoy kuşatılmış bölgelerden Batı Halep kırsalına ulaşmıştı.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada tahliye edilenlerinin sayısının 37 bin 500 kişiye ulaştığını belirtti. Çavuşoğlu, tahliye sürecinin Çarşamba günü tamamlanmasının planlandığını ifade etti.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne göre ise tahliye edilenlerin sayısı 25 bin. Tahliyelerin başladığı geçen Perşembe günü 10 bin kişinin kentten çıktığını hatırlatan örgüt, Pazartesi günü 15 bin kişinin tahliyesinin gerçekleştiğini duyurdu.

Güvenlik Konseyi’nde gerçekleşen oylama sonucunda Halep’te BM gözlemcilerinin konuşlandırılmasına karar verilmesinden sonra BM, Suriye hükümetinin 20 BM çalışanının Şam’dan Halep’e sevk edilmesine onay verdiğini açıkladı.

BM'nin Cenevre’deki Sözcüsü Jens Laerke, yeni görevlilerle birlikte, Halep’te çalışan uluslararası personel sayısının 3 katına çıkacağını belirtti. Sözcüye göre, bu personelin görevi tahliyeleri izlemek ve incelemek olacak.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke de otobüslerle tahliyelerin bugün devam ettiğini belirtti.

Halep'in doğusunda hala kaç kişinin bulunduğunu bilmediklerini kaydeden Laerke, "Halep'in doğusundaki tahliye operasyonu ile paralel olarak Fua ve Kefreya'dan da 750 kişi tahliye edildi. Bugün de 20 otobüs bu iki noktaya gönderildi" diye konuştu.

15 Aralık'ta başlayan ve defalarca engellenen tahliye dünden bu yana sorunsuz bir şekilde devam ediyor. Doğu Halep'te evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce sivil, İdlib'e getirilmeye devam ediyor. Sabah saatlerinden bu yana Halep'ten yola çıkan 10 otobüs daha İdlib'e ulaştı.

EK 20 BM ÇALIŞANI GÖNDERİLİYOR

Laerke, tahliyeleri denetlemek ve gözlemlemek için ek 20 BM personelinin en kısa sürede bölgeye gönderileceğini ifade etti.

Doğu Halep'teki sivillerin tahliyesi ve güvenliğinin denetlenmesi için kente uluslararası gözlemcilerin gönderilmesini isteyen BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı dün oy birliğiyle kabul edilmişti.

Halep'te 14 Aralık'ta ilan edilen ateşkes sonrası defalarca engellenen tahliye işlemleri, dünden bu yana devam ediyor. Bugün sabah saatlerinde, Doğu Halep'ten 10 otobüsün daha İdlib'e ulaştığı belirtiliyor.

KIZILHAÇ: 25 BİN TAHLİYE

Uluslararası Kızılhaç Örgütü (ICRC) geçen hafta Perşembe gününden bu yana Halep'in muhaliflerin elindeki bölgesinden yaklaşık 25,000 kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

ICRC sözcüsü Krista Armstrong Reuters'a yaptığı açıklamada Pazartesi günü 15,000 kişinin, geçen hafta Perşembe günü ise 10,000 kişinin tahliye edildiğini belirtti.

Sözcü tahliyeyi yöneten ICRC ve Suriye Kızılayı'nın "dün gece boyunca çalıştığını" ifade etti.

148 AĞIR YARALI HATAY'A GETİRİLDİ

Esed rejimi ve ona bağlı yanlısı yabancı terörist grupların kuşatmasındaki Halep'in doğusundan tahliye edilenler arasında bulunan ağır yaralı 148 sivil Hatay'a getirildi.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Halep'in batısında oluşturulan güvenli bölgeye çıkarıldıktan sonra İdlib'e getirilen yaralılardan durumları ağır olanların Türkiye'ye sevki sürüyor.

5 GÜNDE 60 OTOBÜS GELMİŞTİ

Suriye'de rejim ve muhaliflerin, Türkiye ile Rusya'nın arabulucuğunda vardıkları yeni mutabakat çerçevesinde başlayan tahliyeler sürüyor. Pazar gecesi yola çıkan 60 otobüslük konvoy İdlib'e ulaştı.

Dün, Fua ve Kefreyya'dan da Şiileri taşıyan 14 otobüs de, Halep'e gitti. Bugün de Fua ve Kefreyya bölgesinden Şiileri taşıyan 8 otobüs yola çıktı.

25 BİNE ULAŞTI

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Halep'ten tehliye edilenlerin sayısının 25 bini aştığını ve tahliyenin yarın sabaha kadar bitebileceğini açıkladı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler