HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Halep'te son durum: Esad rejimi kritik bölgeyi muhaliflerden aldı

Halep son dakika haberlerine göre muhalifler ellerindeki bölgeleri Esad rejimine kaptırdı, 'eski Halep' denilen kritik bölge Suriye ordusunun eline geçti.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejim güçlerinin Halep’in tarihi eski şehir bölgesini muhaliflerden aldığını duyurdu. Muhalifler ise bölgede çatışmaların sürdüğünü ifade etti. Gözlemevi'ne göre muhalifler son birkaç haftada Halep'in doğusunda kontrol ettikleri alanın üçte ikisini rejime kaptırdı.

MUHALİFLER REDDETTİ

Esed’e bağlı güçlerin hava saldırıları ve bombardımanların desteğiyle ele geçirdiği kısımda, Halep Emevi Camii de bulunuyor.

Gözlemevi’nin "Eski Halep'in rejimin eline geçtiği" iddiasını reddeden muhalifler, çatışmaların sürdüğünü ifade etti.

MUHALİFLER KAYBEDİYOR, BEŞAR ESAD REJİMİ İLERLİYOR

Gözlemevi, Suriye ordusunun Halep'in doğusunda, stratejik önemdeki El Şaar da dahil beş bölgeyi daha ele geçirdiğini duyurdu. Ordunun son kazanımlarıyla birlikte muhalifler Doğu Halep'te daha önceden ellerinde tuttukları bölgelerin yaklaşık dörtte üçünü kaybetmiş oldu.

'SURİYE ORDUSU MUHALİFLERİ İYİCE KÖŞEYE SIKIŞTIRDI'

Gözlemevi'nin başkanı Rami Abdel Rahman AFP'ye yaptığı açıklamada, hükümet güçlerinin muhalifleri 'iyice köşeye sıkıştırmış' olduğunu belirtti.

El Şaar Halep Uluslararası Havaalanına da yaklaşık 10 km mesafede bulunuyor. Suriye devlet televizyonu Halep Uluslararası Havaalanı'nın da tamamen "kurtarıldığını" duyurdu ancak muhalif kaynaklar bu bilgiyi doğrulamadı.

Muhaliflerin elinde bulunan bölgelerde ordu kuşatması altında hâlâ 100 bin civarında sivilin bulunduğu tahmin ediliyor. Bu bölgelerde ciddi gıda sıkıntısı yaşanıyor ve çalışır durumda bir hastane de bulunmuyor.

“80 BİN KİŞİ KAÇTI”

Gözlemevi, büyük operasyonun başladığı 15 Kasım’dan bu yana, Halep’te muhaliflerin kontrol ettiği doğu bölgelerden en az 80 bin kişinin kaçtığını da açıkladı.

İç savaştan önce Halep'in nüfusu 4 milyonu aşıyordu. Şehirde sanayi ve ticaret o dönemde zirve yapmıştı. 2011'de başlayan barışçıl eylemlerin silahlı çatışmalara dönüşmesiyle her şey değişti. Muhaliflerin 2012'de kentte bazı mahalleri ele geçirmesinden sonra rejimin bombardımanları başladı. Büyük tahribata yol açan rejimin varil bombalı saldırıları kentteki yıkımın boyutunu artırdı.

HALEP'İN ESKİ ŞEHRİ ÇOK BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ

4 bin yıllık Halep'in eski şehri büyük hasar gördü. Kentin simgelerinden Emevi Camii, kale ve sur tahribata maruz kalan çok sayıda tarihi yerlerinden sadece bazıları.

MERKEL: ŞU ANA KADAR BİR YARDIM KORİDORUN AÇAMAMIŞ OLMAMIZ BİR AYIPTIR

Partisi Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) parti kongresinde konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Şu ana kadar bir yardım koridoru açamamış olmamız bir ayıptır" dedi. Bunun sorumlusunun Moskova yönetimi olduğunu belirten Merkel, Rusya ve İran'ın "Esad rejiminin vatandaşlarına karşı kanlı girişimlerini" desteklediğini söyledi.

Halep'te ateşkes sağlanmasını öngören karar tasarısı pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi'nden Rusya ve Çin tarafından veto edilmişti.

RUSYA - ABD ARASINDA ATEŞKES TARTIŞMASI

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'ya müttefiki Esad'ı barış görüşmelerine katılması için girişimde bulunması çağrısı yaptı. Kerry salı günü Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yaptığı değerlendirmede, "Rusya, Esad'ın müzakere masasına gelmek için hazır olduğunu söylüyor" dedi. Halep'in düşmesi halinde savaşın devam edeceğini belirten Kerry, Cenevre'deki müzakerelere bir şans daha verilmesi gerektiğini ifade etti.

Kerry'nin açıklamaları öncesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'yi Halep'te barışa ilişkin müzakereleri başarısızlığa uğratmakla suçlamıştı. Tass ajansının haberine göre Lavrov, Washington yönetiminin bu çarşamba günü düzenlenmesi planlanan uzmanlar toplantısına katılımını iptal ettiğini söyledi. Lavrov, "ABD bize bir belge üzerinde çalışmaya devam ettiklerini, bu nedenle katılamayacaklarını bildirdi" dedi.

Rusya ve Esad rejimi muhaliflere silah bırakma güvenlik koridoru oluşturulabilmesi için geri çekilme çağrısı yapmıştı. Suriye yönetimi, muhaliflerin geri çekilmesi şartına bağlı olmadığı sürece ateşkesi reddediyor.

HALEP DÜŞERSE MUHALİFLER SON KALELERİNİ DE KAYBETMİŞ OLACAK

Suriye ordusunun Halep'te kontrolü sağlamasıyla muhalifler son kalelerini de kaybetmiş olacak. Halep'in Esad rejimi için çok önemli olduğu ve Halep'i ele geçiren tarafın iç savaşın gidişatını değiştirebileceğine dikkat çekiliyor.

Kaynak: Al Jazeera, AFP, Reuters, BBC Türkçe

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler