HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Halep'te son durum: Halk kutlama yapıyor, 'Esad sivil katliamı yapıyor'

Halep'ten gelen son dakika haberlerine göre rejimin Halep'te sivilleri infaz ettiği, bir yandan da halkın Suriye ordusunun Halep'i aldığını ilan etmesi üzerine zafer kutlamaları yaptığı belirtiliyor.

Halep'te son duruma ilişkin dünya ajanslarının geçtiği son bilgilere göre, Suriye ordusu, dün son olarak yüzde 90'ını alarak ilerlediği Halep'in doğusundaki militanları da püskürterek Halep’te zafer ilan etti. Öte yandan, Esad rejiminin Halep'teki sivil halkı infaz ettiği de ajanslarda yer alan diğer iddialar arasında.

'BM ALARMA GEÇTİ'

Al Jazeera'de yer alan habere göre, Halep'te Esad rejimine bağlı güçler, muhaliflerin elinde kalan son bölgeye ilerlerken insani durum 'alarm veriyor.' Kentten çok sayıda muhalif ve sivilin rejim güçlerince kurşuna dizildiği haberleri geliyor. BM, 'Çok sayıda sivilin katledildiği haberleri nedeniyle Genel Sekreter Ban alarma geçti' açıklaması yapıldı. Türkiye'nin birçok yerinde de protesto gösterileri vardı.

'MUHALİFLER SURİYE ORDUSUNUN İLERLEYİŞİNE DEVAM ETTİĞİNİ BELİRTEREK VEDA MESAJLARI PAYLAŞTI'

Sputniknews'te yer alan habere göre, Şeyh Said Mahallesi’nin geri alınmasının ardından Suriye ordusu ve yerel güçler, belirgin bir ilerleme kaydederken militanların kentin küçük bir bölgesine sıkıştırıldığı kaydedildi. ​Suriye ordusunun kuşatmasındaki militanlar, durumlarının ‘inanılmaz derecede zor’ olduğunu söyledi. Kentteki birçok ‘muhalif’ de sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamalarda Suriye ordusunun ilerleyişine devam ettiğini belirterek ‘veda’ mesajları paylaştı.

REUTERS: REJİM, ZAFERİNİ IŞIK GÖSTERİLERİYLE KUTLADI

Reuters haber ajansı da, Halep'te son duruma ilişkin, rejim güçlerinin muhaliflere karşı Halep'in doğusunda zafer kazandığını ve ışık gösterileriyle zaferini kutladığını belirterek şu fotoğrafı servis etti:

​‘TESLİM OLACAKLAR YA DA ÖLECEKLER’

Ordunun militanlardan geri aldığı Şeyh Said Mahallesi’nde gazetecilere konuşan güvenlik komitesinin direktörü Zayid el Salih, geride kalan isyancıların ‘teslim olmak ya da ölmek’ten başka şanslarının bulunmadığını söylediği belirtilen haberde, zaferin yerel televizyon kanallarında ilan edilmesinin ardından Haleplilerin sokakları doldurduğu ifade edildi.

Haberde, Suriye resmi televizyonu SANA’nın haberine dayandırılan bi,lgiye göre, Devlet Başkanı Beşar Esad da Halep zaferinin ardından Suriye ordusunu başarılarından dolayı tebrik etti. ​

KENTTE KUTLAMALAR BAŞLADI

Kutlamalara başlayan Haleplilerin, Suriye Devlet Başkanı Esad ve ordu lehinde sloganlar attığı belirtildi.

AA: ESAD REJİMİ SİVİLLERE YÖNELİK KATLİAM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Anadolu Ajansı'nda yer alan haberde ise, Suriye'nin kuzeyindeki doğu Halep bölgesinde Bşşar Esad rejimi ve İran komutasındaki Şii milislerin ele geçirdikleri semtlerde sivillere yönelik katliam gerçekleştirildiği belirtildi.

AA muhabirinin katliamın yaşandığı bölgedeki kaynaklardan edindiği bilgiye göre, İran destekli Şii milis güçler, Halep'in doğu kesimlerinde kontrolünü ele geçirdikleri Firdevs ve Kellese semtlerinde çok sayıda sivili öldürdü.

Görgü tanığı Mahmud Şeyh, Şii milislerin 4 kadınla 9 çocuğu diri diri yaktığını, 67 erkeği de kurşuna dizdiğini aktardı.

"KORKACAĞIMIZ BİR ŞEY KALMADI,BİZ DE ÖLECEĞİZ ZATEN"

Şeyh, AA muhabirine açıklama yaparken, "Adımı kimliği gizlemeye gerek yok. Korkacağımız bir şey kalmadı. Biz de öleceğiz zaten" ifadelerini kullandı.

Beşar Esad rejimi ve destekçilerinin son saldırılarıyla muhalifler, kontrollerindeki Şeyh Said, Firdevs, Hamdudu ve Salihin bölgelerinden çekilmek zorunda kalmıştı. Muhaliflerin kontrol ettiği alan 8,6 kilometrekareye düşerken, bazı siviller rejim ele geçirdiği bölgelerde kalmıştı. Rejim kuşatmasındaki 8,6 kilometrekarelik bölgede yaklaşık yüz bin sivil bulunuyor.

Halepli muhalif silahlı gruplar, geçen hafta 5 günlük acil insani ateşkes ilan edilmesini ve acil tedavi gerektiren hastaların Birleşmiş Milletler gözetiminde tahliye edilmesini istemişti. Muhalifler, kentten ayrılmak isteyen sivillerin Halep'in kuzey kırsalına göçüne izin verilmesini talep etmişti.

Siviller, rejim bölgesine geçtiklerinde can güvenliği sağlanması, erkeklerin gözaltına ya da zorla rejim ordusuna alınmamaları, güvenli bölgelere gitmelerine izin verilmesi ve aile fertlerinin birbirlerinden koparılmaması gibi temel güvenceler bekliyordu.

Rusya'nın cuma günkü "sivillerin tahliyesi amacıyla rejimin saldırılara ara verdiği" açıklamasına rağmen İran komutasındaki Şii milisler sivillerin tahliyesini engelliyor.

Beşar Esad rejimi ve Şii milisler, 4,5 aydır kuşatma altında tuttukları doğu Halep'teki sivilleri 15 Kasım'dan bu yana havadan ve karadan vurarak 991 sivili öldürdü, binlercesini yaraladı.

BAN Kİ MUN ALARMA GEÇTİ

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı yazılı açıklamada, BM'nin Halep'teki durumu bağımsız olarak gözlemleme imkanı bulunmadığını ancak bölgeden katliam haberleri geldiğini belirtti.

Dujarric, "BM Genel Sekreteri Ban, Halep'te çocuk ve kadınların da arasında olduğu çok sayıda sivilin katledildiği haberleri nedeniyle alarma geçti" ifadesini kullandı.

Ban'ın Halep'teki siviller için taşıdığı ciddi endişeyi ilgili taraflara ilettiği ve Suriye Özel Elçisine konuyu ilgili taraflar nezdinde takip etmesi için talimat verdiğini kaydeden Dujarric açıklamasında, "BM, sahadaki tüm taraflara sivilleri koruma ve uluslararası insancıl hukuka uyma yükümlülüklerini hatırlatıyor. Bu, özellikle Suriye hükümeti ve müttefiklerinin sorumluluğu" ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE'DE PROTESTOLAR

Halep'ten gelen haberler nedeniyle, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bazı kentlerde protesto gösterileri yapıldı. İstanbul Taksim'de Rus Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup Esed, Rusya ve İran aleyhine sloganlar attı.

Ankara'da da protestonun adresi Rus Büyükelçiliği önüydü. Büyükelçilik binası önünde gece geç saatlerde toplanan grup, Halep'teki saldırıları kınayan, Esed rejimi ve rejime destek veren ülkeleri eleştiren sloganlar attı.

Sosyal medyada da birçok kullanıcı #HalepteKatliamVar etiketiyle kentte yaşananları kınayan ifadeler paylaştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler