HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Halka açılan Alibaba'nın piyasa değeri 168 milyar dolar

Asya'nın en büyük internet alışveriş portalı olan Çinli Alibaba, bugün New York borsasında halka arzını gerçekleştiriyor. Şirketin piyasa değeri Boeing ve Walt Disney gibi devleri geride bırakacak kadar büyük.

Halka açılan Alibaba'nın piyasa değeri 168 milyar dolar

Asya'nın en büyük intertnet alışveriş portalı olan Çinli Alibaba, bugün New York borsasında halka arzını gerçekleştiriyor.

Halka arzda hisse başı fiyat 68 dolar olarak belirlendi. Analistler halka arz büyüklüğünün 21,8 milyar dolara ulaşmasını bekliyor. Bu oranın finansal piyasaların başkenti olarak kabul edilen New York için dahi eşine az rastlanır büyüklükte olduğu ifade ediliyor.

Alibaba halka arzı için belirlenen hisse başı fiyat, şirketin piyasa değerinin 167,6 milyar dolar olduğuna da işaret ediyor.

Alibaba'yı bu kadar değerli kılan ise Çin'de internet üzerinden yapılan alışverişlerin yüzde 80'ini yönetiyor olması.

Şirketin siteleri üzerinden yaratılan iş hacmi, Amazon ve eBay'in yarattığı iş hacminin toplamından daha fazla.

Alibaba'nın şimdiden ABD'nin dev şirketleri Walt Disney ya da Boeing'den daha değerli bir şirket konumunda olduğu düşünülüyor.

Eğer Alibaba yönetimi halka arzda ilginin yüksek olduğunu görür ve ilave hisse satışı opsiyonunu çalıştırırsa, bugünkü halka arz hasılatının 25 milyar dolara kadar yükselmesi olası.

Birçok piyasa uzmanı hisselerin ikincil piyasada işleme açılmasıyla birlikte Alibaba hisselerinde hızlı bir yükseliş de öngörüyor. Bu da şirketin piyasa değerinin daha da yukarılara çıkabileceği anlamına geliyor.

İkincil piyasa işlemleriyle birlikte birçok yatırım bankasının Alibaba'yı hisse portföylerine ekleyeceği düşünülüyor.

Şu anki büyüklüğüne kıyasla çok daha mütevazi bir bütçe ve hedefle 15 yıl önce yola çıkan Alibaba, emekli bir öğretmen olan Jack Ma tarafından kurulmuştu.

Ortaklık yapısıABD'li arama motoru devi Yahoo, Alibaba'daki hisselerinin 8 milyar dolarlık bölümünü halka arzda satacak. Böylece Yahoo'nun şirketteki ortaklık payı yüzde 16'ya gerileyecek.

Japon Softbank ise halka arza katılmayacağını açıkladı. Şirket fikrini değiştirmezse yüzde 32 ile Alibaba'nın en büyük hissedarı olmaya devam edecek.

Ancak şirketin kontrolü kurucu Jack Ma ve yardımcılarının elinde kalmaya devam edecek.

27 kişiden oluşan ve 'Alibaba ortaklığı' olarak anılan bir ekip şirketin Yönetim Kurulu üyelerinin büyük kısmını belirliyor.

Hong Kong borsası bu yönetim yapısına itiraz edince Alibaba yönetimi de halka arzı New York borsasında yapma kararı almıştı.

Alibaba, mevcut yönetim yapısının şirketin yenilikçi ruhu için gerekli olduğu görüşünde.

Jack Ma'nın elindeki hisselerin değerinin 14 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Elinde şirket hissesi bulunduran ve halka arza katılmaya karar veren Alibaba çalışanlarının bir gecede milyoner olacağı da söyleniyor.

Alibaba ne iş yapar?Alibaba toptan satışçılar, perakendeciler ve küçük işletmeler için internet üzerinde oluşturulmuş bir pazar yeri gibi çalışıyor. Şirket yapılan her alışverişte para transferlerini yönetiyor ve hem alıcının hem de satıcının sorun yaşamadan işlemi gerçekleştirmesini sağlıyor.

Alibaba sitelerine kayıtlı 279 milyon aktif müşteri var. Bu müşteriler ayda en az bir kez siteleri ziyaret ediyor.

Çin'de giderek yaygınlaşan internet kullanımı ve bilinciyle birlikte internet üzerinden alışveriş sektörünün de hızla büyümesi bekleniyor.

Alibaba ise halka arzla elde edeceği geliri hem gelişen ülkelere hem de ABD ve Avrupa pazarlarına girmek için kullanacağını söylüyor.

Alibaba bu yılın ikinci çeyreğinde 2 milyar dolar kâr elde ettiğini açıkladı. Yılın ikinci üç aylık döneminde Alibaba'nın satışları yüzde 46 oranında arttı ve 2,54 milyar dolara yükseldi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler