HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Hamas ve Müslüman Kardeşler, darbe girişimi protestosunda'

Hollanda'nın Rotterdam kentinde Türkiye'deki darbe girişimini protesto etmek yapılan gösterinin Hamas ve Müslüman Kardeşler gibi radikal gruplarla organize edildiği öne sürüldü.

'Hamas ve Müslüman Kardeşler, darbe girişimi protestosunda'

Yusuf Özkan

Lahey, Hollanda

Hollanda'nın Rotterdam kentinde Türkiye'deki darbe girişimini protesto etmek yapılan gösterinin Hamas ve Müslüman Kardeşler gibi radikal gruplarla organize edildiği öne sürüldü.

Hollanda'da yayımlanan Telegraaf gazetesinin haberine göre, geçen Cumartesi günü Rotterdam'da düzenlenen gösteride, radikal İslamcı gruplar ön plandaydı.

Gazeteye göre, Hamas ve Müslüman Kardeşler gibi örgütlerle ilişkisi bulunan kişiler, protesto gösterisinin düzenlenmesine yardımcı oldu.

Hollanda'da Hamas adına bağış topladığı belirtilen "Abu Eenarm" adlı kişi de gösteride en önde yer aldı.

Hükümet ortağı Liberal Sağ Parti (VVD), bu haberi "endişe verici" olarak değerlendirdi. VVD Milletvekili Ten Broeke, "Orta Doğu kaynaklı mezhepçilik ve radikal İslam ithalatına karşı olduklarını" söyledi.

'Diş ağrısı'Bu gelişmeleri, "diş ağrısı" olarak değerlendiren iktidar partisi milletvekili, "Hollanda'da bir gelecek düşünen Türkler, bu kişilerin arkasında yürümemeli" dedi.

Ten Broeke, hükümete Hollanda'daki Türk kurumlarının araştırılması çağrısında bulundu.

Hristiyan Demokrat Parti ve Sosyalist Parti başta olmak üzere muhalefet partileri de, gösteriye tepki gösterdi. Bazı milletvekilleri bu gelişmeleri, "başarısız entegrasyonun kanıtı" olarak değerlendirdi.

15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Hollanda'daki AKP ve Fethullah Gülen taraftarları arasında yaşanan gerilim de, siyasi partilerin öncelikli gündem maddesi haline geldi.

Hükümet, her iki tarafa da sükunet çağrısı yaptı. Hollanda toplumunda huzurun bozulmaması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiği uyarısında bulundu.

Belçika'da da benzer bir gerilim yaşanıyor. 15 Temmuz Cuma gecesi Fethullah Gülen grubuna ait olduğu belirtilen bir vakfın AKP taraftarlarınca basılması ile başlayan gerilim sürüyor.

Polis, Gülen grubu ile ilişkilendirilen kuruluşların binalarını korumaya aldı. Belçika ve Hollanda'da sosyal medya üzerinden Gülen grubuna yakın olduğu belirtilen iş yerlerinin listesi yayınlanarak, boykot çağrısı yapılıyor.

Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği sözcüsü, yaşanan gelişmeler ilişkin Flaman Hükümeti'ni suçlayan bir açıklama yaptı. Sözcü, Flaman yönetiminin Gülen grubuna arka çıktığını öne sürdü.

Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, geçen Çarşamba günü Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak bu açıklama ve yaşanan gerilim nedeniyle duyulan tepki iletildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler