HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hamburg'da Diren için yürüdüler

ABD'de öldürülen Türk öğrenci Diren Dede için Almanya’nın Hamburg kentinde yürüyüş düzenlendi.

Hamburg'da Diren için yürüdüler

Dede’nin arkadaşları tarafından organize edilen yürüyüşe yaklaşık 600 kişi katıldı.

Diren Dede'nin eğitim aldığı "Grundschule Thadenstrasse" adlı okulun önünde başlayan yürüyüş ABD’nin Hamburg Başkonsolosluğu önünde son buldu. Ayakta durmakta zorlanan anne Gülçin Dede, yürüyüşe kısa bir süre katıldıktan sonra eve gitti.

Üzerinde Almanca "Biz adil bir ceza verilmesini istiyoruz", "Amerika daha fazla kovboyluk oynamasın", "Hiç bir ev bir insandan daha değerli değildir", "ABD silah yasalarından dolayı da suç ortağıdır", "Hepimiz Direniz", "Diren'i kalbimizde taşıyacağız" yazılı pankart ve dövizler taşınan yürüyüşün sonunda ABD Başkonsolosluğunun önüne Dede’nin kardeşleri ve kuzenleri tarafından kırmızı güllerden oluşan bir çelenk konuldu.

Dua eden ve saygı duruşunda bulunan gruptakiler, şiirler okuduktan sonra yaktıkları mumları konsolosluğun önüne bırakarak dağıldı.

Dede’nin kuzeni Özgür Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dede’nin iyi bir insan olduğunu belirterek "Diren kötülük nedir bilmezdi, sineğe bile zarar vermezdi. Diren'le benim irtibatım çok iyiydi, kuzen gibi değil kardeş gibiydik" dedi. Acılarının büyük olduğunu dile getiren eden Günaydın, yürüyüşe katılanlara da teşekkür etti.

Okul arkadaşı Şahin S. de çok iyi bir arkadaş olduklarını ifade ederek "Diren yardım sever bir insandı. Onun hakkında hiçbir kötü şey söyleyemem. Bana çok şey öğretti. Kardeşim gibiydi" diye konuştu.

ABD’de bulunduğu süre içinde hemen hemen her gün kendisiyle görüştüğünü ifade eden Şahin S, Dede’nin kendisine ABD’de çok mutlu olduğunu ve orada da futbol oynadığını aktardığını ifade etti.

Dede’nin halasının kızı Ebru Kaya ise ABD’deki silah yasalarının değişmesi gerektiğini belirterek birçok gencin ABD’ye gitmek istediğini ancak bu olaydan sonra gençlerin gitmek istemeyebileceğini söyledi. Yürüyüşe çok sayıda insanın gelmesine sevindiklerini ifade eden Kaya, "Ailesi için, bizim için çok büyük bir destek oldu" ifadesini kullandı. Kaya, Dede’yi öldüren kişinin hak ettiği cezayı çekmesini istediklerini anlatarak "Biz de rahatlarız" ifadesini kullandı.

Aile dostu Ercan Uzunpınar da Dede’nin cenazesinin cumartesi akşamı Hamburg’a getirileceğini, pazar günü de Beyazıt Cami'sinde öğle namazının ardından cenaze namazının kılınacağını belirtti. Uzunpınar, Eyalet Kriminal Dairesi tarafından olur gelmesi durumunda cenazenin aynı gün İstanbul üzerinden Bodrum'a götürüleceğini bildirdi.

ABD’ye tepki gösteren Uzunpınar, yürüyüşe bu kadar çok kişinin katılması suçsuz bir gencin sebepsiz bir yere katledildiğinin işareti olduğunu vurguladı.

"Bu, Amerika’nın eğitiminin eğitim değil, ölüm olduğunun ispatı aslında" diyen Uzunpınar, "Aile için de kolay değil. Annesi 2 ay önce 48 yaşında kardeşini kaybetti, peşine oğlunu kaybetti. Allah sabırlar versin" dedi.

Öte yandan Dede ailesinin oturduğu binanın girişinin önüne de mumlar ve çiçekler konuldu, Türk bayrağı asıldı. Ailenin oturduğu dairenin balkonunda da öldürülen Dede’nin fotoğrafı ile "Hamburg seni unutmayacak Diren" yazısının bulunduğu bir afiş yer aldı.

Almanya’dan "değişim öğrencisi" olarak 10 ay için ABD’ye giden Diren Dede, 5 gün önce ABD’nin Montana eyaletinin Missoula kentinde bir garajda tüfekle öldürülmüştü.

Markus Kaarma adlı ev sahibinin 11. sınıfa giden Dede’yi hırsız sanarak vurduğu iddia ediliyor.

Almanya’nın da Dede’nin cinayeti ile ilgili soruşturma başlattığı ifade edilirken, aile için açılan bağış hesabına şimdiye kadar 30 bin avronun toplandığı kaydedildi. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler