HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Haşdi Şabi saldırıya geçti

İran destekli silahlı Şii grup, Musul'un Batı cephesinden Telafer'e doğru IŞİD mevzilerine saldırmaya başladığını duyurdu

Haşdi Şabi saldırıya geçti

Türkmen kenti Telafer'e girmeyeceğini ilan eden grup, katliam endişesini gidermiş değil.

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonunda, silahlı Şiiler batı cephesinden saldırıya geçti.

Hizbullah Kızıl Tugayları sözcüsü Cafer El Hüseyini, diğer Şii milislerle birlikte Cumartesi günü batı cephesinden Musul'a doğru harekete geçtiklerini söyledi. Hüseyini'nin verdiği bilgiye göre, Sünni Türkmen kenti Telafer'e silahlı güçleri girmeyecek, Telafer boyunca operasyon yapılacak. Sözcü ayrıca İranlı askerlerin kendilerine danışmanlık yaptığını, Irak savaş uçaklarının ise havadan destek verdiklerini belirtti.

Tüm bu açıklamalar, günlerdir gündemde olan en kötü senaryonun gerçekleştiği anlamına geliyor. Türkiye, Haşdi Şâbi milislerinin Telâfer'e girme ihtimâli nedeniyle bir Türkmen katliamı yaşanabileceği uyarısını defalarca yaptı. Telâfer, Irak’taki tek homojen Türkmen bölgesi.

Ankara, Türkmenlere yönelik bir katliamın önlenmesi için gerekli adımları atacağını Iraklı yetkililerle yaptığı her görüşmede dile getirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında "Telafer ve diğer bölgelerde saldırı olursa, yine burada bize yönelik bir tehdit oluşursa burada da tedbir alırız. Onlara yönelik saldırılar olursa elbette biz de buna duyarsız kalmayız" dedi.

IŞİD 2014'te girdi

IŞİD Haziran 2014'te Telâfer'e girdi. Öncesinde ilçenin nüfusu 250 bindi. Bu nüfusun yarısını Sünni, yarısını da Şii Türkmenler oluşturuyordu. IŞİD sonrası Şii Türkmenlerin neredeyse tamamı güneydeki Necef ve Kerbela’ya kaçmıştı. İlçede kalan Sünni Türkmenlerin de IŞİD’le işbirliğini yaptığını iddia etmişlerdi.

Haşdi Şâbi milislerine katılan Telâferli Şii Türkmen aşiret üyeleri, IŞİD’le mücadele operasyonları kapsamında Telâfer’e girmeyi bekliyor. Telafer’e girmeyi planlayan Haşdi Şâbi güçlerinin komutanlığını yapan Kasım Muhammed Şerif, 19 Ekim’de Al Jazeera’ye şunları söylemişti:

"Irak ordusuyla birlikte hareket edeceğiz. Emrimde yaklaşık 300 kişilik bir güç var, Irak ordusunun ardından bu güçlerle Telafer’e gireceğiz. Kuzeyde zaten Peşmerge birlikleri de var. Bu bölgelere gitmek istemeyen sivillerin kaçışı için ilçenin güneyi açık olacak. İlçede kalanlar sivillerin güvenliğini de biz sağlayacağız."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler