HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Hastane vurmak savaş suçudur'

Birleşmiş Milletler, "Suriye'de dün hastane ve okullara yönelik saldırılar, kasıtlı olarak yapıldığı ispatlanırsa 'savaş suçu' sayılabilir" açıklaması yaptı.

'Hastane vurmak savaş suçudur'

Türkiye ve Fransa, Suriye'nin kuzeyinde hastanelere düzenlenen hava saldırılarının savaş suçu olduğu açıklamasını yaptı. Birleşmiş Milletler (BM) Suriye'nin İdlib ve Azez kentlerinde okul ve hastanelere düzenlenen füze saldırılarında 50'den fazla kişinin öldüğünü duyurdu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, 5 hastane ve 2 okulun zarar gördüğünü belirttiği saldırıların "uluslararası hukukun açıkça ihlali" olduğunu söyledi.

BM sözcüsü bu tür saldırıların uluslararası Suriye Destek Grubu'nun 11 Şubat'ta Münih'teki toplantısında alınan çatışmasızlık kararına gölge düşürdüğünü belirtti.

BM'den yapılan açıklamada şöyle denildi: "Suriye'de dün hastane ve okullara yönelik saldırılar, kasıtlı olarak yapıldığı ispatlanırsa 'savaş suçu' sayılabilir. Rusya'nın ya da Suriye rejiminin, saldırıları düzenlediği ispatlanırsa, bu ülkelerin savaş suçu işlemiş olduğu anlamına gelir."

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, saldırılardan Rusya'yı sorumlu tuttu. Dışişleri'nin "Rusya Federasyonu'nun Hava Saldırılarında Sivilleri Hedef Alması Hakkında" başlıklı açıklamada, Rusya'nın 11 Şubat'ta Münih'te alınan 'Suriye'de saldırıların durdurulması' kararının ardından saldırılarını artırdığı ve okul, hastave ve sivilleri "özellikle" hedef aldığı belirtildi.

Açıklamanın devamı şöyle:

"Şiddetle kınadığımız bu saldırılar hiçbir şekilde insanlığa ve vicdana sığmadığı gibi, uluslararası hukuktaki karşılığı da açık bir savaş suçudur. Rusya Federasyonu işlediği bu suçlarla Suriye'deki iç savaşın daha da derinleşmesine ve bölgede tehlikeli bir tırmanmaya yol açmaktadır. Rusya Federasyonu, Suriye'yi barış ve istikrardan giderek uzaklaştıran bu eylem ve saldırılarına derhal son vermediği takdirde, daha büyük ve ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınması kaçınılmaz olacaktır."

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da, "Hastanenin hedef alınmasını şiddetle kınıyorum. Sağlık tesislerin hedef alınması savaş suçudur" dedi.

ABD VE AB DE KINADI

ABD ve Avrupa Birliği de saldırıları kınadı. ABD Dışişleri Bakanlığı, saldırıların "Rusya'nın, Esad rejiminin halkına uyguladığı şiddeti durdurma isteğine dair şüphe yarattığını" belirtti.

İdlib'de vurulan hastane uluslararası yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından yönetiliyordu. Saldırının İdlib kentinin Maret el Numan bölgesinde gerçekleştiği ve en az 7 kişinin öldüğü ifade edildi. MSF Başkanı Mego Terzian Reuters'a yaptığı açıklamalarda "Bu saldırıyı kimin gerçekleştirdiği açık: Ya Rusya ya da rejim" dedi.

Suriye - Türkiye sınırındaki Azez'de Suriyeli sivil toplum kuruluşu Bağımsız Doktorlar Birliği tarafından yönetilen birbirine yakın olan iki hastanenin de hava saldırılarına hedef olduğu belirtildi.

İdlib'deki hastanenin 4 füzeyle vurulduğunu ve tamamen yerle bir edildiğini söyleyen MSF Suriye Temsilcisi Massimiliano Rebaudengo, "Bu saldırı kasıtlı olarak yapılmış gibi duruyor. En şiddetli biçimde kınıyoruz" dedi.

Hastanenin yıkılması sonucu yaklaşık 40 bin kişilik yerel halkın sağlık hizmetlerinden mahrum kaldığını söyleyen Rebaudengo, İdlib'deki hastanenin 30 yatak kapasitesine sahip 54 kişiyle hizmet veren bir yer olduğunu ifade etti.

İdlib kenti geçen yıl bünyesindeNusra Cephesi'ni de bulunduran Fetih Ordusu tarafından ele geçirilmişti.

BİRİ ÇOCUK HASTANESİ

Türkiye sınırına yakın Azez kentinde ise iki okul ve iki hastanenin vurulduğu belirtildi. Suriye'deki muhalif gruplara yakın olan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Azez'deki hastanede 10 kişinin öldüğünü, hayatını kaybedenler arasında çocuklarla hamile kadınların da bulunduğunu belirtti.

Gözlemevi her iki saldırının da Rusya tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü. Moskova'dan bu iddialara bir yanıt gelmedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rus füzesinin vurduğu binada ölenler arasında çocukların bulunduğunu söyledi. Associated Press Haber Ajansı da, çocuk hastanesinde en az beş çocuğun hayatını kaybettiğini duyurdu. Reuters'a konuşan sağlık görevlisi Juma Rahal, ''Hastaneden çığlıklar arasında çok sayıda çocuk çıkardık'' dedi.

AP, yakınlardaki bir köyde bulunan bir başka binanın da saldırıya hedef olduğunu bildirdi. Reuters haber ajansına konuşan bir Türk yetkili, Azez'deki hastanenin 7 adet Rus balistik füzesiyle vurulduğunu öne sürdü. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, okullara düzenlenen saldırılarda da 6 çocuğun öldüğünü açıkladı.

Suriye'de 5. yılını dolduracak olan iç savaşta 250 binden fazla kişi öldü, 11 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler