HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hindistan'da ibadet olarak ölümü seçme yasağı kaldırıldı

Hindistan'da Caynizm olarak bilinen ve inançlar doğrultusunda ölüm orucuna yatmayı gerektiren ibadete yönelik yasak, Yargıtay'dan döndü. İnanç, Racistan'da 'yaşam hakkına engel' olarak görüldüğünden yasaklanmıştı.

Hindistan'da ibadet olarak ölümü seçme yasağı kaldırıldı

Hindistan'da Yargıtay, Racistan vilayetindeki yüksek mahkemenin Caynizm dinine mensup kişilerin ibadetleri gereğince ölüm orucuna girmelerini yasaklayan kanunu askıya aldı.

Hindi dini olan Caynizm ya da Caynacılık'taki Santhara adı verilen ibadet uyarınca inanlar yemek yemeyi tamamen bırakarak ölümü tercih edebiliyor.

Geçen aybaşında Racistan'daki yüksek mahkeme, bu gönüllü dini ritüeli intiharın bir çeşidi olarak değerlendirmiş ve yasa dışı ilan etmişti.

Ölüme yatma geleneğine karşı çıkanlar, bu inancın 'insanın yaşama hakkını güvenceye alan' Hindistan anayasasını ihlal ettiğini savunuyordu.

TIKLAYIN: İBADET OLARAK ÖLÜM SEÇİLEBİLİR Mİ?

Caynalar, santhara inancını bir din olarak görürken, mahkemenin intiharın 'günah' olduğuna hükmetmesi üzerine protesto gösterileri düzenlemişti.

Hindistan'ın en yetkili kurumu Yargıtay, kararı askıya alıp meselenin yeniden değerlendirileceğini söyledi.

Uzmanlar, Yargıtay'ın bir sonuca varmasının birkaç sene alabileceği görüşünde.

Her yıl 300 Cayna ölüm orucunda

Bazı insan hakları savunucuları da ölüm orucuna yatmanın 'toplumsal bir şeytan' olduğunu ve intihar sayılması gerektiğini söylüyor.

Caynizm dünyanın en eski dinlerinden biri. Hindistan'da her yıl yaklaşık 300 Cayna'nın ölüm orucuna girerek öldüğü tahmin ediliyor. Ölümler genellikle Cayna toplumu arasında kutlanıyor.

Mumbai'nin iki mahallesinde son 7 yıldır 400 Cayna'nın Santhara (Sallekhana) yoluyla ölümü seçti.

Racistan, Gucarat, Madya, Pradeş ve Karnataka vilayetleri başta olmak üzere Caynaların sayısının 4 milyonu aşkın olduğu belirtiliyor.

Oruç diğer dinlerde de var. Müslümanlar, Hristiyanlar, Museviler, Hindular değişik zamanlarda oruç tutuyor. Fakat Caynizm dışında hiçbiri açılık yoluyla ölümü hedeflemiyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler