HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hindistan’da siyaset soğan üzerinden yürütülüyor

Hindistan'da ne zaman ekonomik sıkıntı olursa gündeme gelen ilk konu ekmek, su, benzin fiyatları değil soğan fiyatları oluyor.

YENİ DELHİ (CİHAN)- Halkın siyaseten başarılı bir hükümet için en büyük şartı ise ucuz soğan alabilmek. Bu yüzden soğan Hindistan'ın siyasi sebzesi olmuş durumda.

Hindistan'da son günlerde yaşanan Hint rupisinin dolar karşısındaki hızlı değer kaybı, hayatın her sahasına yansımış durumda. Fakat orta sınıfı en çok rahtsız eden şey soğan fiyatlarının 5 kat artması. Bir ay önce 20 rupiden (60 kuruş) alınan bir kilo soğan bugün bazı marketlerde 100 rupiye (3 TL) kadar yükseldi. Soğan fiyatlarının orta sınıf için çok önemli olmasının sebebi ülkedeki ekonomik gidişatın adeta soğan fiyatları ile birebir örtüşüyor olması. Halk arasında büyük rahatsızlığa sebep olan bu yükseliş hükümeti de zor duruma soktu. Öyleki petrol ve diğer temel ihtiyaçlardaki artışı çok önemsemeyen Hintliler soğandaki yükseliş sonrası protestolara başlıyor. Soğan fiyatlarında indirim isteyen halk hükümete zor zamanlar yaşatıyor.

Geçtiğimiz Pazar günü başkent Yeni Delhi'de meydana gelen olay durumu daha net açıklıyor. Jaipur'dan Yeni Delhi'ye gelen bir kamyon taşıdığı değerli kargodan dolayı kaçırıldı. Taşıdığı kargo ise 40 ton soğandı. Bu trajikomik olayın yan sıra halk durumdan eğlence bile çıkarmaya başladı. Kimi Hintliler eşlerinin doğum günlerinde bir pırlanta yüzük yanında bir de soğan veriyor. Kimi siyasiler dini bayramlarda halkla bayramlaşırken tatlı yerine soğan ikram ediyor.

Soğan Hindistan için o kadar önemli ki bazı mağazalar müşteri çekmek için alınan malzemenin yanında bedava promosyon soğan veriyor. Kanpur şehrinde uyanık bir esnaf yatak ve mobilya sattığı mağazasında müşterilerine hediye soğan veriyor. Mağaza sahibi Vinayak Kodhar festivaller mevsimine girilirken soğan fiyatlarındaki artışın halkı zor duruma soktuğunu, bunu için mağazasından alışveriş yapanlara soğan hediye etmeye karar verdiğini ve iyi geri dönüş aldığını dile getiriyor. Müşteriler de durumdan gayet memnun. Kız kardeşine hediye yastık almaya geldiğini söyleyen Ashok, mağazanın soğan hediye ettiğini duyunca buraya geldiğini söylüyor. Ashok soğan fiyatlarının yüksek olmasından dolayı güzel bir promosyon aracı olduğunu belirtiyor.

Hindistan'da en çok tüketilen sebzelerin başında gelen soğan yılda sadece 5 ay taze yetiştirilebildiğinden dolayı 1.3 milyarı bulan nüfusa yetmiyor. Pakistan, Bangladeş hatta Afrika'dan sebze satın alan Hindistan fiyatları orta ve dar gelirli sınıfın alabileceği seviyede tutmaya çalışıyor.

2014 yılın Mayıs ayında genel seçimlere gidecek olan Hindistan'da hükümet adaylarının en büyük riski artan soğan fiyatları olacak gibi gözüküyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler