HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hindistan'da toplu tecavüz: 'Kast ayrımı yapan' polise tepki büyüyor

Hindistan'da toplu tecavüze uğrayıp ağaca asılan iki kız çocuğunun ölümüyle ilgili polis yetkililerine tepki büyüyor. Bölge halkı ve kurbanlardan birinin babası BBC'ye yaptıkları açıklamada, polisin 'kast ayrımı' yaptığını söylüyor.

Hindistan'da toplu tecavüz: 'Kast ayrımı yapan' polise tepki büyüyor

Hindistan'da iki kız çocuğun toplu tecavüze uğrayıp ağaca asılarak öldürülmesinin ardından zamanında harekete geçmeyen polise karşı öfke artıyor.

Uttar Pradeş köyünde öldürülen kız çocuklarından birinin babası, kayıp kızının bulunması için başvurduğu emniyet biriminde kendisiyle 'alay edildiğini' söyledi.

Baba, "kendisinin toplumun (kast sistemine göre) alt tabakasından olduğunu fark eden emniyet yetkililerinin kızıyla ilgilenmeyi reddettiklerini" ifade etti.

Olayla ilgili aralarında bir polis memurunun da bulunduğu üç kişi gözaltına alındı.

Aileleri, 14 ve 16 yaşındaki kayıp kız çocuklarının bulunması için polisin yardım etmediğini söyledi.

Hindistan'da toplum kast sistemine göre farklı sınıflara ayrılıyor. Şiddet genellikle, üst sınıf tarafından alt sınıflar üzerinde hâkimiyet kurmak ve korku uyandırmak için kullanılıyor.

Polis, toplu tecavüz ve cinayetten gözaltına alınan iki kişinin, asılarak öldürülen kız çocuklarının alt sınıftan kuzenleri olduğunu söyledi.

Bir polis memuru da, şüphelilerle işbirliği yapmak ve görevini yerine getirmemek suçlamasıyla gözaltına alındı. Yetkililer, bir sivil ve bir polis memurunu daha olayla bağlantılı oldukları gerekçesiyle aradıklarını belirtti.

Öldürülen kız çocuklarından birinin babası BBC'ye şu açıklamaları yaptı:"Karakola kayıp kızımla ihbarda bulunduğumda, bana ilk sordukları şey kastımdı. Alt tabakadan geldiğimi öğrendiklerinde beni kovaladılar ve kızları aramayı reddettiler."

'Gelen polisler de ayrım yapacak'

Baba, polisin kendisine yardım etmek yerine "aynı kasttan olduğu için zanlıya yardım ettiğini" söyledi.

Hem kurbanlar hem de zanlı aynı kast tabakasından olmalarına rağmen, öldürülen kızlar hiyerarşik sistemde daha alt sınıflara yerleştirildi.

Üst düzey emniyet yetkilisi Atul Saxena, polisin 'kast sistemine göre ayrımcılık yaptığı iddialarının soruşturulacağını' kaydetti.

Olayın yaşandığı Badaun vilayetinin 10 bin nüfuslu Katra Şahadatganj köyü sakinleri kast sisteminin "toplumsal meselelerde büyük rol oynadığını" söylüyor.

Kurbanlardan birinin komşusu köyde polisin kast sitemine göre "ayrımcılık yaptığını" belirtip "Polis her ne kadar bazı memurlarını görevden uzaklaştırmış olsa da yerlerine gelenler onlardan daha iyi olmayacak. Onlar da ayrımcılık yapacak" diye konuştu.

Emniyet yetkilisi Saxena ise "kast sistemindeki ayrımın polisin davranışlarında etkili olduğu" söylemine karşı çıkıyor.Saxena, "Polis kitaptaki kuralları uygular ve tüm suçluları yasalar önünde eşit tutar. Bunun gibi bir ya da iki vaka olabilir. Suçluların cezasız kalmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler