HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hocalı Katliamı'nın kurbanları New York'ta anıldı

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 23 yıl önce Ermeni ordusunun gerçekleştirdiği katliamın kurbanları, New York'ta düzenlenen protesto gösterisiyle anıldı.

Hocalı Katliamı'nın kurbanları New York'ta anıldı

Ermenistan ordusunun, 26 Şubat 1992'de Hocalı'da 613 kişiyi öldürerek gerçekleştirdiği katliamın 23. yılı nedeniyle New York'ta protesto gösterisi düzenlendi.

Gösteriye New York'taki Ermenistan BM Daimi Temsilciliği önünde başlayan Azerbaycan New York Derneği üyeleri ve Türk toplum temsilcileri, daha sonra BM Genel Merkezi'nin karşısındaki Dag Hammarskjöld Park'a gelerek Ermenistan'ı protesto etti.

Azerbaycan New York Derneği Başkanı Ercan Yerdelenli'nin mahkum elbisesi giyerek, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan maskesi taktığı gösteride, "Dağlık Karabağ'a özgürlük" ve "Hocalı için adalet" sloganları atıldı.

Yerdelenli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, giydiği elbisenin Azerilerin Hocalı Katliamı için adalet arayışını simgelediğini belirtti.

Sarkisyan'ın katliama katılanlardan olduğunu ifade eden Yerdelenli, "Hocalı adalet bekliyor, hala Hocalı için adalet yerine gelmiş değil" diye konuştu.

Yerdelenli, katliamın "soykırım" olarak tanınması için BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Genel Kurulu Başkanı Sam Kutesa ve BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Liu Jieyi'ye mektup gönderdiğini belirterek, "Çünkü yapılan dünya standartlarına göre bir soykırımdır. Bunun bir soykırım olduğunu Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü) teyit etti" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan New York Derneği Başkan Yardımcısı Zemine Mirhadiyeva ise Azerilerin savaş istemediğini, haklarını BM yoluyla almak istediklerini kaydetti.

Gösteriye katılan Türklerden Şevkiye Sun, Ermeni ordusunun Hocalı'da bir gecede çok büyük bir katliam yaptığını anımsattı.

"Zulme ve haksızlığa karşıyız," ifadelerini kullanan Sun, Ermenilerin Azeri topraklarını terk etmesi çağrısı yaptı.

Ermenistan-Azerbaycan savaşında Ermeni ordusu 25 Şubat 1992'den itibaren Hocalı'ya saldırmaya başladı. Ermeniler, bölgede bulunan Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı'nın bütün araçlarını kullanarak şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek "Hocalı Katliamı" yapıldı.

Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı'nda savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere, 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri bin 275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150'sinden haber alınamadı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler