HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hollanda Başbakanı'ndan son dakika yaptırım açıklaması

Türkiye'nin Hollanda'ya karşı yaptırım açıklamasına Hollanda Başbakanı Rutte'den ilk açıklama geldi: "Türkiye'nin yeni yaptırımları çok da kötü değil."

Hollanda Başbakanı'ndan son dakika yaptırım açıklaması

Rutte, 'Hollanda'nın kızması için daha fazla neden varken Türkiye'nin yaptırım uygulaması tuhaf. Türkiye'nin yeni yaptırımları çok da kötü değil' dedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye ile yaşanan diplomatik gerilimin ardından Türk hükümetinin uyguladığı yaptırımların çok kötü olmadığını" fakat Hollandalıların öfkelenecek daha çok nedeni olmasından dolayı tuhaf olduğunu belirtti.

Ankara, Türk bakanların iç siyasi propagandayla ilgili toplantılarını engelleyen Hollanda'ya bir dizi siyasi yaptırım kararı alırken; bu kararlar arasında izinde bulunan Hollanda'nın Ankara büyükelçisinin Türkiye'ye girişinin yasaklanması ve iki ülke arasında üst düzey temasların durdurulması da bulunuyor.

EKONOMİK YAPTIRIM YOK

Yaptırımlar bütün diplomatik iletişimin dondurulmasını içerirken, herhangi bir ekonomik önlem içermiyor.

Hollanda'da Çarşamba günü genel seçimler gerçekleştirilecek.

TÜRKİYE'NİN ALDIĞI YAPTIRIM KARARLARI

Türkiye'nin aldığı yaptırım kararlarını dün Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş açıklamıştı. Bakanlar Kurulu’nun ardından konuşan Kurtulmuş şunları söylemişti:

“Yapılanlar hiçbir ölçüye uymayan, hadsizlik ve terbiyesizlik içeren davranışlardır. Bunların kabul edilmesi, hiçbir ölçü bakımından mümkün değildir. Türkiye biliyorsunuz şimdi Dışişleri Bakanlığımızdan nota verildi. Hollanda’nın özür dilemesi gerektiğini ifade ettik. Öncelikli olarak, şu anda izinli olarak yurt dışında bulunan Hollanda Büyükelçisi’nin bizim söylediğimiz hususlar yerine getirilinceye kadar Türkiye’ye dönmesinin yasaklanması, yani Türkiye’ye dönüşüne izin verilmemesi kararlaştırılmıştır. İkinci olarak Hollanda bu yaptıklarını bir şekilde telafi edene kadar üst düzey ilişkilerin ve planlanmış toplantıların, bakan ve üstündeki toplantıların, üst düzey resmi görüşmelerin askıya alınması, bunların bir müddet tehir edilmesi kararlaştırılmıştır. 27 Aralık 2016’da diplomatik uçuşlara toptan verilmiş olan yani Hollandalı resmi zevatı Türkiye’ye getirecek olan uçuşlara verilmiş olan izinler, bugün itibarıyla iptal edilmiştir. Bu yanlış anlaşılmasın, Hollandalı vatandaşları ilgilendiren bir husus değildir, resmi ziyaretler için Türkiye’ye gelecek ya da Türkiye hava sahasını kullanacak diplomatlarla ilgili bir kısıtlamadır. Hollanda, bu yaptıklarından vazgeçip yaptıklarını tamir edene kadar Türkiye, diplomatik uçuşlara izin vermeyecektir. TBMM ile Hollanda Parlamentosu arasındaki Dostluk Grubu’nun Türkiye kısmının lağvedilmesi, iptal edilmesi konusunda TBMM’ye tavsiye edilmesi yolunda bir karar alınmıştır.”


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler