HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hollanda seçim sonuçları Rutte mi kazandı Wilders mi?

Hollanda'dan son dakika seçim sonuçları haberleri peş peşe geliyor; yüzde 17.8 oy alan Başbakan Mark Rutte'nin partisi 32 sandalyeyle önde olsa da 9 sandalye kaybetmiş durumda!

Hollanda seçim sonuçları Rutte mi kazandı Wilders mi?

Hollanda'da Türkiye'ye karşı imza atılan skandalın gölgesinde geçen tarihi seçimlerde, oylar dün akşamdan bu yana sayılıyor. İlk sonuçları duyuran ulusal haber ajansı ANP, Başbakan Mark Rutte'nin partisi Halkların Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nin (VVD) yüzde 17.8 oy aldığını bildiriyor. Sandık çıkış anketlerine göre 31 sandalye kazanan Rutte, yeni gelen sonuçlara göre milletvekili sayısını 32'ye çıkardı.

RUTTE SEÇİMDEN BİRİNCİ ÇIKSA DA 9 VEKİL KAYBETTİ

Rutte seçimden birinci çıkıyor görünse de 2012'ye göre 9 milletvekili kaybetmiş durumda. İlk açıklamasında "Hollandalılar bu akşam yanlış bir tür popülizme hayır dediler" ifadesini kullanan Rutte, en az üç parti ile koalisyon kurmak zorunda kalacak.

Seçimde ikinci sırayı Hristiyan Demokrat Parti (CDA) aldı, kazandıkları sandalye sayısı 25. Son dönemde İslam karşıtı söylemlerini artıran parti, bir önceki seçime göre milletvekili sayısını 12 artırdı.

GEERTS KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI?

Seçimden önceki anketlerde 25 sandalyeyi bulan aşırı sağcı Geert Wilders'in Özgürlük Partisi ise, 18 milletvekilinde kalmış görünüyor. Hayal kırıklığı yaşayan göçmen karşıtı ve İslam düşmanı Wilders, yenilgiyi kabul etti ve koalisyon görüşmelerine çağrılmayı umduğunu söyledi.

MERKEL'DEN 'EY HOLLANDA, SİZ ŞAMPİYONSUNUZ' TWEETİ

Seçim sonuçları Avrupa'da büyük sevince yol açtı, Merkel'in sağ kolu coşkusunu gizleyemeyip "Hollanda, ey Hollanda, siz şampiyonsunuz! Harika sonuç için tebrikler" diye tweet attı. Fransa Dışişleri Bakanı ise, Avrupa'da aşırı sağın yükselişini durduran Hollandalıları tebrik etti.

ABD'de Donald Trump'ın başa geçmesiyle sesini yükselten Aşırı sağcı Geert Wilders'in Özgürlük Partisi (PVV) ise, 18 sandalyede kaldı. Wilders, 2012 sonuçlarına göre üç milletvekili daha kazansa da hayal kırıklığı büyük. Zira, seçimden önceki anketlerde bir dönem 25 sandalyeyi görmüştü. Göçmen karşıtı ve İslam düşmanı Wilders, ilk değerlendirmesini Twitter üzerinden yaptı ve "Seçmenlerime teşekkür ediyorum. Sandalyeler kazandık. İlk zafer. Başbakan Rutte henüz benim sonumu görmedi" dedi.

Geert Wilders, daha sonra yaptığı açıklamada seçimin galibinin Rutte olduğunu kabul etti ve koalisyon görüşmelerine hazır olduğunu söyledi. Rutte'den gelen eleştirilere de yanıt veren Wilders, "Biz yarı-Nazi değiliz" dedi.

CNN International, seçim sonuçlarını 'Popülizm darbe aldı' manşetiyle okuyucularına duyurdu.

Yüzde 81'le son 30 yılın en yüksek katılımına ulaşılan seçimlerde, kesin sonuçlar ise henüz tamamıyla açıklanmadı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler