HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hollanda'dan yeni "cihat yolcuları"

Hollanda'da hafta sonu iki Müslüman ailenin daha IŞİD'e katılmak amacıyla çocuklarıyla birlikte Suriye'ye gittikleri açıklandı.

LAHEY (ANKA) - BBC Türkçe'ye göre, Eşi ve 3 çocuğuyla Suriye'ye gidenlerden birinin sonradan Müslümanlığı seçen ABD'li Jermaine Walter olduğu belirtiliyor.

Hollanda'nın Huizen kasabasında geçen hafta Suriye'ye gitmeye hazırlanan iki ailenin pasaportlarına el konulmuştu.

Bu ailelere ait yaşları 8 aylık ile 9 arasında değişen 6 çocuk da Çocuk Koruma Kurumu tarafından alınarak, ayrı bir yere yerleştirilmişti.

Gözaltına alınan ailelerin sorgusu sürerken Utrecht ve Amersfoort kentlerinde yaşayan 2 Müslüman ailenin de çocuklarıyla birlikte "apar topar" Suriye'ye gittikleri açıklandı.

Hollanda basınına göre, bu ailelerin Huizen'de gözaltına alınan ailelerle bağlantısı bulunuyor. Aileler, ayrılmadan önce yakınlarına bir not bıraktı.

IŞİD'e katılmak için Suriye'ye gittiklerini belirten aileler, pasaportlarına el konulmaması ve çocuklarının alınmaması için apar topar yola çıktıklarını belirtiyor.

Hollanda Televizyonu'na (NOS) göre Suriye'ye giden ailelerden birinin reisi, 27 yaşındaki Jermaine Walter.

ABD'li bir baba ile Hollandalı bir annenin çocuğu olan Jermaine, kardeşi Jason ile birlikte sonradan Müslümanlığı seçti.

Basına göre, bu yılın başlarında Selefi bir yardım örgütü aracılığıyla Suriye'ye giden Jermaine Walter, yerleşmek için ön keşif yaptı.

Walter, eşi Meryem ve 3 çocuğu ile birlikte haftasonu Suriye'ye hareket etti.

Jermaine Walter, 2006 yılında İslam karşıtı görüşleriyle bilinen Somali kökenli Hollandalı eski milletvekili Ayan Hırsi Ali'yi öldürme planı yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Kardeşi Jason Walter ise Lahey merkezli "Başkent Grubu" adlı radikal İslamcı örgüte üye olduğu gerekçesiyle 15 yıl hapse mahkûm edilmişti. Bir süre cezaevinde yatan Jason Walter, geçen yıl serbest bırakılmıştı.

-WİLDERS'İN KURAN ELEŞTİRİSİNE TEPKİ-

Hollanda, cihat gruplarına katılımı önlemek için yeni düzenlemelere giderken, özellikle "cihat yolcularının pasaportlarına el konulması" gibi uygulamalar eleştiriliyor.

Parlamentoda yapılan özel oturumda, Yeşil Sol Parti (GL) mahkeme kararı olmadan seyahat engeli ve pasaport iptaline tepki gösterdi.

Hükümet ortağı İşçi Partisi de (PvdA), Hollanda vatandaşlarının tüm seyahat bilgilerinin saklanması uygulamasını eleştirdi.

Siyasi partilerin büyük bölümü, cihatçılarla mücadele amacıyla çıkarılan önlemler paketine destek verirken, hükümeti "önlem almak için geç kalmakla" suçladılar.

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, PVV lideri Wilders, Hollanda'nın giderek "İslam'ın kurbanı haline geldiğini" savundu.

Yaşanan gelişmeleri, siyasi elitin uzaktan izlediğini söyleyen Wilders, "Bütün sorunların nedeni İslam. Kuran, içinden kan damlayan bir kitap. Teröristler için bir el kitabı" dedi.

Wilders'ın sözlerine İşçi Partisi ve Demokrat 66 liderleri tepki gösterdi. Liderler, bu sözlerin Hollanda'daki radikalleşme sorununu artırmaktan başka bir işe yaramadığını vurguladılar.

-SALDIRI RİSKİ BÜYÜYOR-

Hollanda Güvenlik ve İstihbarat Dairesi (AIVD) Başkanı Rob Bertholee de, Avrupa'da radikal İslamcı örgütlerin saldırı riskinin büyüdüğü uyarısı yapıyor.

IŞİD'in en önemli tehdit unsuru olduğunu belirten Bertholee, "En büyük risk grubunu Suriye veya Irak'taki savaşa aktif olarak katılıp Hollanda'ya dönenler oluşturuyor. Bu gruba dahil olanların intihar saldırısı yapma olasılığı var" diyor.

Bu kişilerin "beyinlerinin yıkandığını" söyleyen Bertholee, saldırı düzenlemek için aldıkları eğitimin göz ardı edilmemesini istiyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler