HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hollandalı ırkçı lider Wilders'ten olay yaratacak referandum paylaşımı

Hollanda ile krizin bir numaralı ismi, aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin lideri Geert Wilders'tan referandum sonuçlarına ilk yorumu sosyal medya hesabından yaptı. Wildfers, kişiel Twitter hesabından paylaştığı 'Erdoğan-IŞİD militanı' kombinasyonundan oluşan skandal fotoğrafa 'Türkiye bugün, daha çok 'İslamofaşizm ve totaliterizmi seçti' notunu düştü. Öte yandan, Rotterdam kentindeki Erasmus Köprüsü'ne Türk bayrağı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resmi asıldı. İşte Avrupa'dan refgerandum yorumları...

Hollandalı ırkçı lider Wilders'ten olay yaratacak referandum paylaşımı

Hollandalı aşırı sağcı politikacı Geert Wilders, kesin olmayan referandum sonucuna dair Twitter'dan paylaşımda bulundu. Wilders "Türkiye bugün daha fazla İslamofaşizmi ve totalitarizmi seçti" dedi.

Hollanda’daki Türk vatandaşları, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için yapılan halk oylamasında, resmi olmayan sonuçlara göre "evet" çıkmasının ardından kutlama yaptı.

Türk vatandaşları ellerinde Türk bayraklarıyla Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğu önünde toplandı.

Türk bayrağı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi ile kutlama yapan vatandaşlar, sloganlar atarak sevinç gösterisinde bulundu.

Başkonsolosluk önünde toplandıktan sonra konvoy oluşturarak şehir turu atan Hollandalı Türkler ayrıca dev bir Türk bayrağı açıp, “Recep Tayyip Erdoğan" ve “En büyük Türkiye" sloganları attı.

Sevinç gösterisine katılan vatandaşlardan Sefa Ünlü, AA muhabirine, "Bu sonuç Türkiye için iyi oldu, vatana ve millete hayrlı uğurlu olsun." derken, Erdoğan hayranı olduğunu belirten sonradan Müslüman olmuş Hollandalı Tevfik Kaak ise "Cumhurbaşkanı kazandığı için çok mutluyum. Batı medyasının artık Türkiye hakkında yalan söylemeyi bırakması lazım" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rotterdam kentinde bulunan Erasmus Köprüsü'ne Türk bayrağı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resminin bulunduğu “Onlar konuşur biz yaparız” yazılı afiş asıldı. Bayrak kısa sürede polis tarafından kaldırıldı.

ALMANYA’DAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ÇAĞRI

Sosyal Demokrat Partili Mützenich Erdoğan’a Anayasa değişikliklerini yeniden gözden geçirme çağrısı yaptı. DW Türkçe'ye konuşan Mützenich, referandum sürecinin 'adil ve özgür' ilerlemediğini söyledi.

Federal Hükümet ortaklarından Sosyal Demokrat Parti‘nin (SPD) Meclis Grup Başkan Vekili Rolf Mützenich DW Türkçe'ye açıklama yaptı.

Mützenich, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin referandum sonuçlarını etraflıca değerlendirmesi gerektiğini ve özellikle öngörülen Anayasa değişikliklerini de yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Referandum sürecinin ne adil ne de özgür bir ortamda gerçekleştiğini söyleyen Mützenich, referandum sonucunun Türk halkının Türkiye'deki siyasal sistemde öngörülen köklü değişiklere çok da büyük oranda destek vermediğini ortaya koyduğunu söyledi.

"TÜRKİYE’Yİ İKİYE BÖLDÜ"

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk toplumunu uzlaştırma yoluna gitme fırsatını değerlendirmediğine dikkat çeken Mützenich şu değerlendirmeyi aktardı:

“Bir fırsat doğmuştu çünkü tüm demokratik partiler Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'ndan yana tavır almış, birlik sergilemişti. Ancak Erdoğan bu vesile ile toplumda bir birlik sağlama yoluna gitmedi. Bir referandumu tercih etti ve sonuç Türkiye'nin ikiye bölündüğünü gözler önüne seriyor. Oysa bir cumhurbaşkanından toplumu birleştirmesi, uzlaştırması beklenmelidir.”

Erdoğan'ın Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine sözlü tehditlerine son vermek zorunda olduğuna vurgu yapan Mützenich, “İdam cezasının yeniden yürürlüğü sokulmasına kesinlikle meydan verilmemeli” dedi.

SPD'li Rolf Mützenich sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye’de şu nokta çok iyi anlaşılmalı: Erdoğan, AKP ve MHP'nin bir bölümünün arzu ettiği başkanlık sistemi Türkiye'yi Avrupa'dan daha da uzaklaştıracak çünkü bu kesinlikle AB'nin siyasi kriterleriyle örtüşmüyor. İdam cezasının yeniden yürürlüğe sokulması müzakere sürecinin de artık sona erdiği anlamına gelir. Sayın Erdoğan bütün bu sonuçlara yol açabilecek girişimlerine son vererek, giriştiği bu süreci yeniden değerlendirmelidir.”

AP ESKİ BAŞKANI SCHULZ’DAN REFERANDUM DEĞERLENDİRMESİ

Avrupa Parlamentosu eski Başkanı ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi Başkanı Martin Schulz referandum sonuçlarını değerlendirdi. Schulz, "Sonuçlar, Erdoğan'ın Türkiye olmadığını gösterdi" dedi.

Türkiye’deki başkanlık referandumunu değerlendiren Martin Schulz, referandumun sonucunun Erdoğan’ın Türkiye olmadığını gösterdiğini söyledi.

Başkanlık referandumu sonuçlarını değerlendiren Almanya Sosyal Demokrat Partisi Genel Başkanı ve eylül ayında yapılacak seçimlerde Başbakan adayı olan Martin Schulz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Referandumun başa baş sonucu, Erdoğan’ın Türkiye olmadığını gösterdi. Demokrasi ve insan hakları mücadelesi sürmeli” ifadelerini kullandı.

AVUSTURYA'DAN REFERANDUM YORUMU

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz halk oylamasında ‘’Evet’’ sonucun Twitter hesabından yorumladı. Kurz,"Referandum sonucu itibariyle bölünmüş bir ülke olarak üretti. AB’nin bu ülkeyle işbirliği gelecekte daha da karmaşık hal alacaktır.’’ dedi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ve Avusturya medyası Türkiye’de yapılan cumhurbaşkanlığı hükumet sistemi halk oylamasına büyük ilgi gösterdi. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz halk oylamasında ‘’Evet’’ sonucun Twitter hesabından yorumladı. Kurz,"Referandum sonucu itibariyle bölünmüş bir ülke olarak üretti. AB’nin bu ülkeyle işbirliği gelecekte daha da karmaşık hal alacaktır'’ dedi.

Avusturya medyası Türkiye’de yapılan cumhurbaşkanlığı hükumet sistemi halk oylamasına büyük ilgi gösterdi. Avusturya’daki önde gelen basın, yayın organları Türkiye’deki gelişmeleri düzenli bir şekilde takipçilerine aktardı.

'AZ BİR FARKLA ZAFERE TAŞIDI'

Ülkenin önde gelen gazetelerinden sol eğilimli der Stadard da anayasa değişikliği için yapılan halk oylamasına yönelik haberini “ Erdoğan az bir farkla anayasa referandumunu zafere taşıdı” başlığı ile okuyucularına aktardı.

Avusturya’nın önemli günlük gazetelerinden Avusturya gazetesi, “Erdoğan referandumu Türkiye’de kazandı.” başlığı ile okuyucularına halk oylaması sonucunu bildirdi.

Aşırı sağa yakınlığı ile bilinen Kronen gazetesi ise, “Erdoğan isteğini az bir farkla gerçekleştiriyor.” başlıklı haberi ile okuyucularına bildirdi.
Liber sağ söyleme yakın Kurier gazetesi, Türkiye’de yapılan halk oylamasına ilişkin sonuçları “Türkiye-Referandum: zafer az bir farkla mutlak güce” manşeti ile okuyucularına duyurdu.

AVRUPA KONSEYİ: TÜRKİYE'DE YÖNETİM BİR SONRAKİ ADIMINA DİKKAT ETMELİ

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland referanduma ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'de yönetim referandum sonucunda ortaya çıkan yakın sonucu göz önünde bulundurarak bundan sonra atılacak adımlar konusunda dikkatli olmalı" dedi.

Sputnik'in haberine göre, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin halkoyuna sunulduğu referanduma ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

"Türkiye'de yönetim referandum sonucunda ortaya çıkan yakın sonucu göz önünde bulundurarak bundan sonra atılacak adımlar konusunda dikkatli olmalı. Hukukun üstünlüğü ilkesine uygun olarak yargı bağımsızlığının garanti edilmesi büyük önem taşıyor, Avrupa Konseyi bu süreçte Türkiye'ye destek olmaya hazır."

Öte yandan Reuters, Avrupa Komisyonu'nun açıklamalarını son dakika olarak duyurdu. Yapılan açıklamada, "Referandumda yaşandığı iddia edilen usulsüzlüklere ilişkin uluslararası raporları bekliyoruz. Resmi olmayan sonuçları takip ediyoruz ve Türk yetkililere mümkün olan en geniş ortak paydada buluşma çağrısı yapıyoruz" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler