HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hollande'ın eski eşi yeni kabinede

Fransa'da iktidardaki Sosyalist Parti'nin yenilgisiyle sonuçlanan belediye seçimlerinin ardından kabinede değişikliğe gidildi.

Hollande'ın eski eşi yeni kabinede

Bir önceki kabinede İçişleri Bakanlığı yapan Manuel Valls'in dün Başbakanlığa getirildiği hükümette, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın eski eşi Segolene Royal de yer alıyor.

Bugün açıklanan yeni kabine 8'i kadın, 8'i erkek olmak üzere sadece 16 kanadan oluşuyor. Bir önceki kabinede 34 bakan görev yapıyordu.

Yeni kabineye dışarıdan sadece iki bakan eklendi. Bunlar; "Çevre, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji" başlığı altında süper bir bakanlık alan Segolene Royal ile 2011 yılından bu yana Sosyalist Parti'nin Senato'daki grup başkanlığını yürüten ve Çalışma Bakanlığına getirilen François Rebsamen. Rebsamen, Cumhurbaşkanı Hollande'a yakınlığıyla tanınan bir isim.

Siyaset yorumcuları, 1978-2007 yılları arasında François Hollande ile birlikte yaşayan ve bu birliktelikten 4 çocuğu olan Segolene Royal'i kabinenin en önemli ismi olarak gösteriyor. Royal-Hollande çifti resmi olarak 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimin hemen ardından ayrılmış, Hollande o tarihte bundan iki ay önce terk ettiği gazeteci sevgilisi Valerie Trierweiler ile yaşamaya başlamıştı.

Royal, daha önce 1992-1993 yılları arasında Çevre, 1997-2000 yılları arasında İlköğretim, 2000-2002 yılları arasında da Aile ve Çocuk Bakanlığı yapmıştı. 1990'lı yıllarda Leyla Zana ile dayanışma kamapanyalarına katılmıştı.

2007 yılında Nicolas Sarkozy'ye karşı Sosyalist Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı olan Royal bu seçimi kaybetmiş, siyasetten bir dönem uzaklaşmıştı.

Yeni kabinede, son belediye seçimlerinde aday olduğu kentte seçimi kaybeden Ekonomi bakanı Pierre Moscovici'ye yer verilmedi.

Buna karşılık Laurent Fabius Dışişleri Bakanlığı koltuğunu korudu.

Yeni kabinenin ana misyonunun "kronik işsizlik ve bütçe açığına çare bulmak" olacağı bildirildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler