HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Hükümet Trump'a mektup yazacak, Öcalan devreye girecek'

ABD Başkanı Donald Trump ile henüz bir görüşme gerçekleştirmeyen hükümetin, bekleme süresinde olduğunu belirten Abdülkadir Selvi, Ankara'nın Trump'a bir mektup yazacağını ileri sürdü.

'Hükümet Trump'a mektup yazacak, Öcalan devreye girecek'

Hükümetin yeni ABD Başkanı Donald Trump'a PKK ve YPG'ye ilişkin dosya sunacağını belirten Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, "Bu süreçlerin bir yerinde İmralı yer alıyor mu? Öcalan ile devlet görüşmeleri bir süredir askıya alınmış durumda. Öcalan devreye girme konusunda istekli" ifadelerini kullandı.

"ABD'NİN PKK-YPG'YE AÇIK DESTEĞİ DENGELERİ ALTÜST ETTİ"

Hükümetin Trump yönetimiyle yapılacak ilk görüşme için PKK ve YPG dosyasını hazır tuttuğunu belirten Selvi, fiili durumu; "ABD’nin PKK-YPG’ye açık desteği dengeleri altüst etti" ifadesiyle özetlerken, “Trump yönetiminin Suriye yaklaşımı Türkiye’nin tezlerine yakın” ifadesiyle de Ankara’daki beklentiyi yansıtığını belirtti.

"ÖCALAN DEVREYE GİRME KONUSUNDA İSTEKLİ"

'Öcalan'ın devreye girme konusunda istekli' olduğunu vurgulayan Selvi "Ancak konjonktür buna uygun değil. Diyalog değil, savaş konsepti geçerli. O nedenle Öcalan bu süreçte denklemde değil. PKK’nın Irak ve Suriye’de ABD başta olmak üzere uluslararası güçlerle girdiği ilişkilerin boyutunun Öcalan’ı aştığı düşünülüyor. ABD’nin YPG’ye açıktan verdiği desteğin dengeleri altüst ettiği görüşü hâkim" dedi.

Selvi, Mart ve nisan aylarını işaret ederek, bu ayların kritik gelişmelere sahne olacağını öne sürdü.

"BEKLEME POZİSYONU DEVAM EDİYOR"

İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:

"Başkan Trump ile henüz bir görüşme gerçekleşmediği için Ankara'nın, ‘bekleme' pozisyonu devam ediyor. Ama diğer yandan da PKK ile mücadelede bahar hazırlığı yapılıyor. Hedef, Fırat Kalkanı operasyonuyla Suriye'de olduğu gibi Irak'ta da kalıcı bir güç bulundurup, sınırlarımızın ötesinde teröre karşı bir set oluşturmak. Bu süreçlerin bir yerinde İmralı yer alıyor mu? Öcalan ile devlet görüşmeleri bir süredir askıya alınmış durumda. Öcalan devreye girme konusunda istekli. Ancak konjonktür buna uygun değil. Diyalog değil, savaş konsepti geçerli. O nedenle Öcalan bu süreçte denklemde değil. PKK'nın Irak ve Suriye'de ABD başta olmak üzere uluslararası güçlerle girdiği ilişkilerin boyutunun Öcalan'ı aştığı düşünülüyor. ABD'nin YPG'ye açıktan verdiği desteğin dengeleri altüst ettiği görüşü hâkim. Mart ve nisan ayları bu açıdan kritik gelişmelere sahne olacak. Bu süreçleri etkileyecek en önemli faktör, Trump yönetimiyle kurulacak ilişki olacak."


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler