HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İbadi'den IŞİD'e çağrı: Teslim olun ya da ölün

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Musul'daki IŞİD militanlarına "Teslim olun ya da ölün" çağrısında bulundu. Askeri kıyafetlerle mesaj veren İbadi, örgütün 'başka seçeneğinin olmadığını' belirtti.

İbadi'den IŞİD'e çağrı: Teslim olun ya da ölün

Ordu güçlerinin Musul merkezine doğru ilerlemeye devam ettiğini söyleyen İbadi, kameraların karşısına askeri kıyafetle çıktı ve "Başka seçenek yok. Ya teslim olursunuz ya da ölürsünüz" diye konuştu.

'YILANIN BAŞINI EZECEĞİZ'

İbadi halka seslendiği konuşmasında, "IŞİD'i dört bir yandan kuşatacağız. Allah'ın izniyle yılanın başını ezeceğiz. Kaçabilecekleri hiçbir yer olmayacak" dedi.

Doğudan ilerleyen Irak özel harekat birliklerinin kent merkezine 1 kilometre uzaklıkta olduğu belirtilmişti.

Ordu güçleri ise güneyden Musul'a girmeye çalışıyor.

'IŞİD ASKERİ KONVOYLARI BOMBA YÜKLÜ ARAÇLARLA VURMAYA ÇALIŞTI'

Irak özel harekat birimlerinin ilerleyişini takip eden BBC muhabiri Ian Pannell, Pazartesi günü Iraklı güçlerin bir miktar direnişle karşılaştığını ve IŞİD'in askeri konvoyları bomba yüklü araçlarla vurmaya çalıştığını aktardı.

'IŞİD TÜM HALKI ZORLA CAMİLERE GÖTÜRÜP NAMAZ KILDIRIYOR'

Yardım gönüllüsü Rakan Cauid Aid, Musul'dan kaçan 15 aileye baktıklarını söyleyerek şöyle konuştu:

"IŞİD Musul'a girdiğinde babamı öldürmüşlerdi. Babam polisti. Ben kaçtım, peşime düşmediler."

"Bizim köy iki yıl kuşatma altında kaldı. Eğer polisle ya da orduyla bağlantılı olduğumu bilselerdi beni yaşatmazlardı."

"IŞİD tüm halkı zorla camilere götürüp namaz kıldırıyor. Eğer eşiniz çarşaf giyip peçe takmıyorsa, kırbaç cezası veriyorlar."

ŞEHİR MERKEZİNE YAKLAŞILDIKÇA IŞİD'İN DİRENCİ ARTIYOR

Irak ordusuna bağlı birlikler Musul'un doğusunda bazı köyleri ele geçirmiş durumda.

Ancak kent merkezini IŞİD'den geri almak için nihai operasyonun ne zaman başlayabileceğine dair bir takvim yok. Şehir merkezine yaklaşıldıkça IŞİD'in direncinin de arttığı ifade ediliyor.

Musul harekatına toplamda yaklaşık 50 bin kişi katılıyor.

Irak ordusunun yanı sıra Şii milisler, Peşmerge güçleri ve Sünni aşiretlerin silahlı birimleri Musul'un geri alınması için IŞİD'le çatışmalara giriyor.

ŞU ANA KADAR 17 BİN 700 KİŞİ MUSUL'DAN KAÇMAYI BAŞARDI

Musul 2014'te IŞİD'in eline geçmiş, örgütü yöneten Ebubekir el Bağdadi de 'hilafeti' Musul'da ilan etmişti.

Musul harekatı başlamadan önce şehirde 3 bin ila 5 bin IŞİD militanının olduğu tahmin ediliyordu. Kentte 1.5 milyon civarı sivilin yaşadığı da sanılıyor.

Şu ana kadar Musul'dan 17 bin 700 kişi kaçmayı başardı. Birleşmiş Milletler (BM), en kötü senaryoda 700 bin Musullunun evlerini terk etmek zorunda kalabileceğini söylüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler