HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İdlib'de son durum: Hava saldırıları sürüyor

Suriye'de kimyasal silah saldırısının ardından gelen son dakika haberlerine göre İdlib'de hava saldırıları sürüyor. Gözlemciler, İdlib'de bu sabah beş hava saldırısının daha düzenlendiğini bildiriyor. Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib'de en az 58 insanı feci şekilde öldüren kimyasal saldırının sorumlusunu muhalifler olarak ilan etti. Moskova'ya göre, Esad rejimine ait uçaklar yalnızca muhaliflere ait kimyasal silah deposunu vurdu ve gerçekleşen sızıntı katliama yol açtı.

Rusya'ya göre, Esad rejimine ait uçaklar yalnızca muhaliflere ait kimyasal silah deposunu vurdu ve gerçekleşen sızıntı katliama yol açtı.

SAĞLIK BAKANLIĞI: İDLİB'DEN 30 KİŞİ TEDAVİ İÇİN TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ

Öte yandan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "İdlib'te düzenlenen saldırının bir kimyasal saldırı olduğuna dair bizde bulgular mevcut. Dün itibarıyla İdlib'den 30 kişi tedavi için Türkiye'ye getirildi" dedi.

YENİDEN HAVA SALDIRISI

Suriye'nin batısındaki İdlib'de dünyayı ayağa kaldıran kimyasal saldırının ardından bu sabah yeni hava saldırıları düzenlendi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, en az beş kez uçakların sorti yaptığını bildiriyor.

Suriye ordusundan henüz bu sabahki saldırılarla ilgili bir açıklama yapılmadı. Gözlemciler, uçakların kime ait olduğunun tespit edilemediğini söylüyor.

OLAĞAN ŞÜPHELİ; RUSYA

Saldırının olağan şüphelileri arasındaki Rusya ise, bu sabah resmi açıklama yaptı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye rejimine ait savaş uçaklarının İdlib kırsalında yalnızca kimyasal silah deposunu vurduklarını söyledi. Şoygu'ya göre muhaliflere ait kimyasal silah deposundan sızan gazlar ölümlere yol açtı.

BM SURİYE İÇİN TOPLANIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Türkiye saatiyle 17.00'da saldırıyı görüşecek. Hazırlanan tasarıda, Esad rejiminden tüm uçuş bilgileri ve komuta kademesinin listesi isteniyor. Oylamanın kaderi, Rusya'nın tutumuna bağlı çünkü Moskova yönetimi daha önce birçok kez Suriye tasarılarını veto etmişti.

Toplantı öncesi ABD, İngiltere ve Fransa, saldırıyı kınayan ve soruşturma açılmasını isteyen BMGK karar tasarısını hazırlayarak üyelere dağıttı.

Yeni dağıtılan tasarıda başta son olarak İdlib'deki olmak üzere Suriye'deki kimyasal silah saldırıları kınanıyor.

Esad rejiminden saldırının sorumlularını ortaya çıkarmasını isteyen tasarı, 4 Nisan'daki hava operasyonları ile ilgili tüm uçuş bilgilerini, o gün görevde olan tüm komuta kademesinin listesini Beşar Esad'dan talep ediyor.

Ayrıca, BM soruşturma ekibinin istediği askeri tesiste inceleme yapması ve askeri yetkilerle görüşmesinin sağlanması isteniyor.

İdlib'in güneyindeki Han Şeyhun kasabasında yerel saatle 06.45'te gerçekleşen ilk saldırı sonrası yaralıların taşındığı Hastane de yine jetler tarafından vurulmuştu.

PAZARTESİ DUYURMUŞLARDI

Rejime yakın El Masdar gibi yayın organları, hafta başında rejim ordusu ve Rus komandoların İdlib'in güneyinde büyük bir taarruza hazırlandığını duyurmuştu. haberde, katliamın gerçekleştiği Han Şeyhun özellikle vurgulanıyordu. Dünkü saldırı ise, rejime yakın herhangi bir yayın organında yer almadı.

SARİN YA DA KLOR GAZI

En az 58 insanın feci şekilde öldüğü saldırı, dünyayı ayağa kaldırmıştı. Saldırıdan etkilenen yüzlerce kasaba sakini boğulma tehlikesi geçirdi ya da nefes almakta zorlandı. Bazı kurbanların ağızlarından köpük geldi. Saldırıda klor ya da sarin gazı kullanıldığı sanılıyor.

İdlib'den dün gün boyunca tüyler ürperten fotoğraflar arka arkaya geldi, ağır yaralılar ise tedavi için Türkiye'ye getirildi. Hatay'da yaralıları özel kıyafetler giymiş sağlık ekipleri karşıladı.

BM BUGÜN 17.00'DA TOPLANIYOR

BMGK'ya daha önce getirilen Suriye tasarıları, Şam rejiminin müttefikleri Rusya ile Çin tarafından veto edilmişti. BMGK'da bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az dokuzunun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

Bugün tasarının geçip geçmemesi Rusya'nın tutumuna bağlı.

ABD, olayın kimyasal saldırı olduğunun kesinleşmesi halinde bunun 'savaş suçu' sayılacağını bildirdi.

PAZARTESİ DUYURMUŞLARDI

Rejime yakın El Masdar gibi yayın organları, hafta başında rejim ordusu ve Rus komandoların İdlib'in güneyinde büyük bir taarruza hazırlandığını duyurmuştu. haberde, katliamın gerçekleştiği Han Şeyhun özellikle vurgulanıyordu. Dünkü saldırı ise, rejime yakın herhangi bir yayın organında yer almadı.

ABD BEŞAR ESAD REJİMİNİ SUÇLADI

Beyaz Saray, Suriye’nin İdlib kentindeki kimyasal saldırı üzerine Beşar Esad’ı suçladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Obama yönetimindeki politikalar işaret edilerek Suriye’nin İdlib kentindeki sivillerin kimyasal silahla öldürüldüğü saldırı için Beyaz Saray’dan “Uygar dünyanın kınaması gereken bir saldırıdır” açıklaması yapıldı. Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer, “Beşar Esad Rejiminin haince yaptığı eylemler, bir önceki yönetimin zayıflığının ve çözüm üretememesinin bir sonucuydu. Başkan Obama, 2012 yılında kimyasal silah kullanımına karşı ‘kırmızı çizgi’ adımının atıldı ve daha sonra bu konuda hiçbir şey yapılmadı” dedi. Spicer’a Trump’ın tepkisi sorulduğunda ise “Trump yönetimi bu konu hakkında ne yapacağını söylemedi fakat güvenlik konusu bugün görüşülecek” dedi.

Sözcü Spicer, geçen hafta yaptığı açıklamada “Esad konusunda, şu an bulunduğumuz nokta itibarıyla kabul etmek zorunda olduğumuz bir siyasi gerçeklik var” demişti.

Esad rejiminin İdlib'in Han Şeyhun beldesine bu sabah düzenlediği kimyasal saldırıda çoğu çocuk 100'den fazla sivilin öldüğü, 500 kişinin gazdan etkilendiği ifade edilmişti. Esad rejimi, son 10 günde 4 defa sivillere yönelik klor gazı içerikli kimyasal silah saldırısı düzenlerken, İdlib'in El Habit beldesine dün gece düzenlenen klor gazlı saldırıda 20 sivil zehirlenmişti.

"UTANÇ SAYFASI AÇMIŞTIR"

Cumhuriyetçi Senatör John McCain, ise kendisi gibi Cumhuriyetçi olan Donald Trump'ın Suriye politikasını eleştirdi. McCain, CNN televizyonuna yaptığı konuşmada, "Beşar Esad ve arkadaşları, Ruslar, ABD'nin açıklamalarını yakından takip ediyor. Eminim ki Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un geçtiğimiz günlerde Suriye halkına seslenerek kendi geleceklerine kendilerinin karar verecekleri yönünde söylediği sözleri not ettiler." dedi.

"ABD'nin artık geri çekilmesi ve Rusya'yla yeni bir düzen kurmaya çalışması onları cesaretlendirmiştir." ifadesini kullanan McCain, "ABD yönetiminin Suriye savaşını sona erdirmeyi öncelikleri arasına almaması ülke tarihinde yeni bir utanç sayfası açmıştır" şeklinde konuştu.

Trump'a seslenen McCain, "Özgür Suriye Ordusu'nu destekleyeceğimizi söylemesini istiyorum. Esed'i yerinden almak için her şeyi yapacağımızı söylemesini istiyorum." dedi.

Esad rejimine ait askeri helikopterlerin İdlib'in El Habit beldesine klor gazlı saldırı düzenlemesine dikkati çeken McCain, "Esad, Başkan Trump ve Dışişleri Bakanı Tillerson'u test ediyor. Bu sınırı bir bedel ödemeden geçmelerine izin veremeyiz." açıklamasında bulundu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler