HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İlk İtalyan kadın astronot espresso makinesiyle uzayda

Samantha Cristoforetti, Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşarak, uzaya giden ilk İtalyan kadın astronot oldu. Astronot yanında bir de özel olarak tasarlanmış espresso makinası götürdü.

İlk İtalyan kadın astronot espresso makinesiyle uzayda

Övgü Pınar

Roma

İtalyan Samantha Cristoforetti, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ulaşarak uzaya giden ilk İtalyan kadın astronot oldu. Cristoforetti ISS'e, İtalya'nın 'milli içeceğini' yapabilmek için özel tasarlanmış bir espresso makinesi de götürdü.

Samantha Cristoforetti ile birlikte Rus Anton Shkaplerov ve ABD'li Terry Virts'i taşıyan Soyuz uzay aracı, dün akşam TSİ 23.01'de Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı.

9 dakika içinde Dünya'nın yörüngesine ulaşan Soyuz, toplam 5 saat 48 dakika sonra da ISS'e kenetlendi.

37 yaşındaki Samantha Cristoforetti'nin istasyona ulaşmasıyla, ISS'nin 16 yıllık tarihinde ikinci kez aynı anda iki kadın astronot birlikte istasyonda uzun süreli olarak çalışmaya başladı.

İstasyonun diğer kadın astronotu Rus Elena Serova Eylül'den bu yana ISS'de bulunuyor.

ISS'de halen Cristoforetti ve Serova'nın yanı sıra iki Rus ve iki Amerikalı astronot daha görev yapıyor.

"Uzay hayal ettiğimden daha güzel"Avrupa Uzay Ajansı adına beş aylık bir görev için ISS'e giden İtalyan astronot Cristoforetti, "Futura" (Gelecek) adlı projede görev yapacak.

Cristoforetti, ISS'e ulaşmasının ardından annesiyle telefon görüşmesi yaparak yaşadıklarını ve hislerini anlattı.

İtalyan televizyonlarının da yayınladığı görüşmede Cristoforetti, "Her şey çok güzel gitti. Şafak ve yıldızları, harika manzaraları gördük. Uzay İstasyonu'na, turuncu renge bürünmüş güneş panellerini görmek için en mükemmel anda ulaştık. Bana söyledikleri gibi muhteşem bir andı" dedi.

Annesinin "Uzay hayal etiğin gibi mi?" demesi üzerinde de Samantha Cristoforetti, "Çok daha güzel" diye cevap verdi.

Uzayda espresso keyfiCristoforetti'nin ISS'e götürdüğü ISSpresso adlı makina ise İtalyan kahve üreticisi Lavazza ile uzay ortamı için gıda ürünleri hazırlayan Argotec mühendislik firması tarafından özel olarak tasarlandı.

20 kg ağırlığındaki makineyle birlikte 20 espresso kapsülü de ISS'e gönderildi.

ISSpresso'nun üreticileri, Cristoforetti'nin 'sadece uzaya giden ilk İtalyan kadın astronot olmakla kalmayıp, aynı zamanda yörüngede otantik İtalyan espressosu içen ilk astronot olacağını' vurguladı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler