HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İlk kez bir robota vatandaşlık verdiler

Suudi Arabistan, bir robota vatandaşlık veren ilk ülke olarak tarihe geçti. Yapay zekaya sahip ve insana en çok benzeyen robot olarak anılan Sophia da artık bir ülkenin vatandaşı. Hanson Robotics şirketinin ürettiği Sophia" isimli robot, söylenilenleri anlayabiliyor ve konuşabiliyor. Gelecekte insanların yaptığı işlere talip olması beklenen robotların insanlığın varlığına tehdit olacağını iddia edenlerin sayısı ise hiç az değil."

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen “Gelecek Yatırım Girişimi” adlı oturuma, Hanson Robotics şirketinin tasarladığı ‘Sophia’ adındaki robot damga vurdu. Robotların dünyayı devralıp alamayacağı üzerine soruya ise Sophia ironik bir cevap vererek, "Çok fazla Elon Musk okuyorsunuz ya da çok fazla Hollywood filmi izliyorsunuz" dedi.

Suudi Arabistan'ın Riyad şehrinde düzenlenen "Gelecek Yatırım Girişimi" adlı tanıtımda Sophia isimli insansı robota vatandaşlık verildi.

Örneğin çalışmalarından dolayı bilim dünyasının en prestijli ödülü olarak kabul edilen Nobel'e layık görülen 50 bilim insanı insanoğlunun sonunun nasıl geleceğine dair 10 olasılığı açıklamış, bu iddia da bu listede yer almıştı.

SUUDİ ARABİSTAN'IN BAŞI AÇIK İLK KADIN VATANDAŞI: ROBOT SOPHIA

Gösteriden çok etkilenen Suudi yetkililer ise Sophia’ya vatandaşlık vererek Sophia’yı vatandaşlığa alınan ilk robot olarak tarihe geçirdi. Ancak atılan bu adıma internet üzerinden yoğun eleştiri geldi. Kara mizahın temel alındığı eleştirilerde kadın görünümündeki Sophia’nın Suudi yasalarına göre başörtüsüz ve ailesinden bir erkeğin eşliği olmaksızın toplum içerisinde dolaşamayacağına işaret edildi. Eleştirilerde robota vatandaşlık açıklamasının, ülkenin kendini yenileme çabaları çerçevesinde yapılan bir propaganda hareketi olduğuna işaret edilirken, vatandaşlığa geçmek için bekleyen çok sayıda insanın olduğu vurgulandı.


En Çok Aranan Haberler