HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İnanılmaz ama gerçek: Kendini patlatmadan evvel gülen canlı bomba

Musul’da bombalı araç saldırısı düzenleyen İngiliz IŞİD militanınınn saldırıdan hemen önce kameralara gülümsemesi İngiltere gündeminin 1 numaralı maddesi haline geldi.

İnanılmaz ama gerçek: Kendini patlatmadan evvel gülen canlı bomba

2 yıl süreyle Guantanamo’da esir tutulduğu ve serbest kalmasının ardından İngiliz hükümetinden 1 milyon pound tazminat aldığı ortaya çıkan IŞİD militanı için İngiltere Başbakanı Theresa May eleştirilerin odağında.

İngiltere’de Ronald Fiddler adıyla doğan ve 1992 yılında İslamiyet’i seçerek Cemal el Haris adını alan IŞİD militanı, Irak’ın Musul kentinde gerçekleştirdiği intihar saldırısında öldü. Ebu Zekeriya el Britani adıyla da anılan Haris’in ölmeden hemen önce kaydedilen görüntülerinde, bomba yüklü bir aracın sürücü koltuğunda olduğu ve neşe içinde gülümsediği görülüyordu.

ESKİ GUANTANAMO ESİRİ IŞİD MİLİTANINA 1 MİLYON POUND TAZMİNAT

Haris’in saldırı düzenlemeden önceki bu ‘pürneşe’ halleri kadar, eski bir Guantanamo esiri olması da kendisine İngiltere medyasında geniş yer buldu. Zira, Guantanamo’da iki yıl boyunca tutulan Haris 2004 yılında İngiliz hükümetinin talebiyle serbest kalmıştı. Üstelik Guantanamo’da geçirdiği süre için İngiltere tarafından kendisine 1 milyon pound tazminat ödenmişti.

THERESA MAY 'HARİS'İN SURİYE'YE GİTMESİNE İZİN VERMEKLE' SUÇLANIYOR

Eski İngiltere İçişleri Bakanı David Blunkett, dolaylı olarak İngiliz vergi mükelleflerinin sayesinde Haris’e verilen bu paranın, IŞİD’e gönderilmiş olabileceğine dikkat çekti. İşçi Partili Blunkett, 2014 yılında da bir açıklama yaparak Haris’e yönelik incelemenin zayıfladığını belirtmiş ve dönemin içişleri bakanı olan İngiltere Başbakanı Theresa May’i ‘Haris’in Suriye’ye gitmesine izin vermekle’ suçlamıştı.

Bir diğer eski İngiltere İçişleri Bakanı Jack Straw da May’in içişleri bakanlığı döneminde ‘terör şüphelileri konusu ele alış’ şekline yönelik eleştirilerini sıraladı.

HARİS'E KİM TAZMİNAT ÖDEDİ?

Eleştiri oklarının May’e yönelmesine neden olan bir diğer isimse eski İngiltere Başbakanı Tony Blair oldu. Dün yazılı bir açıklama yapan Blair, Haris’e kendi döneminde tazminat ödenmediğinin altını çizdi. Buna göre, Haris’e, Muhafazakar Parti’nin iktidarda olduğu 2010 yılında tazminat ödendi. Bu dönemde içişleri bakanlığı görevindeki isimse May’di.

İNGİLTERE BAŞBAKANLIK SÖZCÜSÜ: BU BİR İSTİHBARAT MESELESİ

May tüm bu eleştirilere rağmen sessizliğini korurken, sözücüsü de Haris’e tazminat ödenmesinin gerekli olup olmadığına ilişkin soruları yanıtsız bıraktı. Sözcü ayrıca, May’in Haris’in Suriye’ye seyahatine neden izin vermesinin gerekçesine ilişkin soruya da yanıt vermedi.

Sözcü her iki soru karşısında da sadece “Bu bir istihbarat meselesi” demeyi tercih etti.

"HARİS GUANTANAMO’DA TECRÜBE ETTİĞİ İNSANLIK DIŞI MUAMELENDEN SONRA DEĞİŞTİ"

Öte yandan Haris’in ailesi bir açıklama yayınlayarak, oğullarının barışçıl ve kibar bir insan olduğunu ancak Guantanamo’da geçirdiği iki yılın ardından değiştiğini belirtti.

Haris’in o zamana dek IŞİD benzeri aşağılık örgütlerle hiçbir bağlantısı olmadığının belirtildiği açıklamada, Haris’in Guantanamo’da tecrübe ettiği zalimce ve insanlık dışı muamelenin ardından hem fiziksel hem de zihinsel olarak değiştiği kaydedildi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler