HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İngiliz basınından AB Türkiye anlaşması yorumu: Sorunlu uzlaşı

Financial Times AB ve Türkiye'nin imzalandığı anlaşmanın her ne kadar sorunlu olduğunu söylese de, 'Mülteci akınının kontrolü için gerekliydi' dedi. Times ise 'AB'nin görevi Türkiye üzerine yıkmaktansa sınırlarını kontrol etmesi gerek' yorumunu yaptı.

İngiliz basınından AB Türkiye anlaşması yorumu: Sorunlu uzlaşı

Financial Times Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'nin imzalandığı anlaşmanın her ne kadar sorunlu olduğunu söylese de, 'Mülteci akınının kontrolü için gerekliydi' dedi. Times ise 'AB'nin görevi Türkiye üzerine yıkmaktansa sınırlarını kontrol etmesi gerek' yorumunu yaptı.

Financial Times: Avrupa'nın Türkiye'yle can havliyle imzaladığı anlaşma

"AB kriz dönemlerinde aldığı hızlı kararlarla bilinmez. Ancak göçmen krizinin çözümü için Ankara ile imzalanan anlaşma bir istisna oldu.

"Sadece 6 hafta içerisinde AB, Türkiye'yle bir uzlaşıya vardı. [Almanya Başbakanı] Angela Merkel ve diğer liderlerin bu hızlı hareketi, sorunun ne denli büyük olduğunun da bir işareti.

"[Türkiye Cumhurbaşkanı] Recep Tayyip Erdoğan'ın otoriter eğilimleri, birçok Avrupalının bu anlaşmadan rahatsızlık duymasına neden olacaktır.

TIKLAYIN - AB - TÜRKİYE ANLAŞMASINDA BELİRSİZLİKLER

"Erdoğan, basın ve toplanma özgürlüğünü, yargı bağımsızlığını fazlasıyla kontrolü altına almış durumda. Daha geçen hafta iki önemli gazetecinin [Can Dündar ve Erdem Gül] tutuklanması, Erdoğan rejiminin indiği derinliklerin son göstergesi oldu.

"Ancak Türkiye sınırındaki durum ve mülteci krizinin ileride ulaşabileceği boyutlar Avrupalı liderlere çok fazla seçenek bırakmadı.

"Anlaşmanın işleyip işlemeyeceği kesin değil. Ancak Avrupa'nın şunu kabullenmesi gerekiyor: Ankara'yla varılan anlaşma sağlıklı biçimde işlese dahi göç krizini tek başına kökten çözmesi olanaksız.

"Bu nedenle AB'nin kendi sınırlarını kontrol alması gerekiyor. Çözümü Ankara'ya ihale ederek ya da AB üyesi ülkelerin bireysel çabalarından sonuç bekleyerek kalıcı bir çözüm üretmek mümkün değil.

"Göç krizi büyük ihtimalle AB tarihide görülmüş olan en büyük kriz. AB'nin siyasi ve sosyal yapısı tehdit altında.

"Türkiye'yle varılan anlaşmanın hazmı zor olabilir. Ancak AB'nin şu aşamada mevcut ortaklarıyla birlikte çalışmaya ihtiyacı var."

Times'tan AB anlaşmasına 'At takası' benzetmesi

"Zor zamanlar, zor kararlar alınmasını gerektirir. Kitleler halinde göç eden insan akınıyla karşı karşıya olan Avrupa, sorunu IŞİD'e karşı mücadelede samimiyeti çokça sorgulanan Türkiye'ye ihale etmek üzere.

"Ancak Türkiye'yle varılan anlaşma AB için asıl adım atılması gereken alanı görmezden geliyor: Schengen Bölgesi'nde dış sınırların kontrolü için ortak bir yaklaşım.

"AB'nin elbette komşularıyla sınır güvenliği konusunda işbirliği yapması gerekir. Ancak sorunu tamamen başkalarına ihale ederek çözmeleri de mümkün değil.

"Berlin, göçmen krizini giderek artan ölçüde AB'nin varlığı üzerinde bir tehdit olarak görmeye başladı.

"Türkiye'ye sınır kontrolleri için 3 milyar euro teklif ediliyor. Ancak Ankara'nın sınır güvenliğinden fazlasını yapması gerekiyor.

"Birçok göçmen Türkiye'de yokluk içinde yaşadıktan sonra Avrupa'ya gitmek için tehlikeli bir yolculuğu göze aldı.

"Türkiye'nin verdiği taahhütleri yerine getireceği konusu da şüpheli. Ankara Yunanistan'la Geri Kabul Anlaşması imzalamış olsa da bugüne kadar nadiren göçmen iadelerini kabul etti.

"Brüksel'de imzalanan anlaşma hiçbir şekilde büyük uzlaşı falan değildi. Daha çok alel acele yapılmış sorunlu bir at takasına benziyordu. Anlaşma kendi içinde gelecekte ortaya çıkabilecek sorunların tohumlarını da barındırıyor."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler