HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'İngiltere ve AB Rusya'yı hafife aldı'

İngiltere'nin Lordlar Kamarası, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile hükümet birliklerinin çatıştığı Ukrayna'daki kriz öncesinde, İngiltere ve AB'nin Rusya'yı iyi okuyamadığını bildirdi. Raporda raporunda AB gelişmeleri iyi analiz edememekle eleştirildi.

'İngiltere ve AB Rusya'yı hafife aldı'

İngiltere ve Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'da patlak veren kriz öncesinde Rusya'nın ruh halini hafife aldığı değerlendirmesi yapıldı.

İngiltere'de parlamentonun iki kanadından birini oluşturan Lordlar Kamarası'nın AB komitesi tarafından yayınlanan raporda, AB'nin Ukrayna'daki krize "gözü kapalı daldığı" belirtildi.

Lordlar Kamarası komitesinin raporunda, İngiltere'nin, Rusya yanlısı ayrılıkçılarla hükümet birliklerinin çatıştığı Ukrayna'daki durumla aktif olarak ilgilenemediği kaydedildi.

Bunun da Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan kesintiler nedeniyle yeterince Rusya uzmanı bulunmamasından ve analize yeteri kadar önem verilmemesinden kaynaklandığı ifade edildi.

AB dışişleri bakanlıklarının da benzeri bir durum nedeniyle, Ukrayna'daki duruma "güçlü bir karşılık" veremedikleri savunuldu.

Raporda, AB'nin Moskova ile ilişkilerinin çok uzun süredir "Rusya'nın demokratik bir ülke olma yolunda gittiğine dair iyimser bir varsayıma dayandığı" öne sürüldü.

Bunun sonucunda da, AB'nin 2013'te Ukrayna ile ortaklık anlaşması için görüşmeler başlattığında Rusya'nın buna ne denli karşı olduğunu anlayamadığı belirtildi.

'Haksız ve gayrımeşru'

Raporu hazırlayan komitenin başkanı Lord Tugendhat, "İngiltere'de ve AB'de sağlam bir analitik kapasite bulunmaması, kriz öncesindeki ortamın feci bir şekilde yanlış okunmasına neden oldu" dedi.

Raporda, İngiltere'nin de AB'nin de uzun vadede Rusya'nın nasıl idare edileceği konusunda stratejik bir cevabının bulunmadığı kaydedildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü de "kimse Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki haksız ve gayrımeşru müdahalesinin çapını önceden tahmin edemezdi" diye konuştu.

Lordlar Kamarası komitesinin raporu, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın İngiltere Başbakanı David Cameron'a AB'nin Ukrayna'nın doğusunda devam eden şiddete nasıl yanıt vereceğinin tartışılması çağrısında bulunmasını izliyor.

Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile ordu arasındaki çatışmalar aylardır devam ediyor. 5400'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği çatışmalarda Rusya, ayrılıkçılara destek sağlamakla suçlanıyor. Rusya hükümeti ise bu iddiaları reddediyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler