HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İngiltere'deki saldırganın kimliği belli oldu

İngiltere'nin başkenti Londra'daki terör saldırısını Halid Mesut isimli İngiliz vatandaşının gerçekleştirdiği açıklandı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da İngiliz Parlamentosu "Big Bang" önünde dün terör saldırısı yapıldı. Otomobiliyle köprü üzerindeki yayaları ezdikten sonra bir polisi bıçakla öldüren saldırgan etkisiz hale getirilmişti.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Saldırganın İngiltere doğumlu Khalid Masood (Halit Mesut) olduğu açıklandı.

İngiliz polisi, dün başkentin merkezindeki Westminster bölgesinde gerçekleşen saldırının failinin 52 yaşındaki olduğunu duyurdu.

Saldırganın İngiltere'nin güneydoğusundaki Kent bölgesinde doğduğu, son dönemde ise ülkenin ortasındaki Batı Midlands bölgesinde ikamet ettiği belirtildi.

İngiliz polisinin açıklamasında, Khalid Masood'un daha önce adam yaralama, kamu düzenini bozma ve silah bulundurma suçlarından hüküm giydiğini, ancak daha önce terör bağlantılı herhangi bir olayla suçlanmadığı bilgisine yer verildi.

Açıklamada ayrıca kişinin saldırı niyetine veya planına ilişkin önceden bir istihbarat bulunmadığı ve devam eden soruşturmaların kapsamında da yer almadığı belirtildi.

İngiliz polisi saldırıda kullanılan otomobilin Birmingham kentinde kiralandığını ortaya çıkardı.

Birmingham'da gece yarısı 6 noktaya operasyon düzenlendi ve 7 kişi gözaltına alındı. Saldırganın İngiliz polisi tarafından daha önce sorgulandığı belirtildi.

İNGİLİZ POLİSİ: SALDIRGAN TEK BAŞINA HAREKET ETTİ

İngiliz polisi saldırganının tek başına hareket ettiği ve uluslararası terörizmden etkilenerek saldırıyı gerçekleştirdiği tahmininde bulundu.

MAY'DEN SALDIRIYA İLİŞKİN AÇIKLAMA

İngiltere Başbakanı Theresa May Avam Kamarası'nda konuştu. May saldırganın İngiltere doğumlu ve sabıkalı olduğunu açıkladı. May saldırganın radikal düşünceleri nedeniyle daha önce İngiliz istihbaratı MI5 tarafından sorgulandığını da ekledi. May saldırıda biri polis üç kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Kurbanlara başsağlığı dileyen May yaralı iki polisin de durumunun ağır olduğunu belirtti.


Başbakan May yaralılar arasında 12 İngiliz, üç Fransız, iki Romen, dört Güney Koreli, bir Alman, bir Çinli, bir İrlandalı, bir İtalyan ve iki Yunan'ın bulunduğunu söyledi.
Saldırıyı dünyanın her köşesindeki özgür insanlara yapılmış olarak gördüklerini dile getiren Başbakan Theresa May, "Demokrasinin zayıflaması hedeflendi ancak parlamento görevine devam ediyor" dedi.

Öte yandan, bu kanlı saldırıyı terör örgütü DAEŞ üstlendi.


Saldırgan böyle görüntülenmişti.

**LONDRA SALDIRISI SONRASI YAŞANAN SON GELİŞMELER** • Emniyet Müdürlüğü, “aksi yönde bir bilgi alınana dek” olayı “terör saldırısı” olarak değerlendirdiğini duyurdu. • Londra sokaklarında ‘güvenlik önlemi’ olarak daha fazla silahsız ve silahlı polis görev yapacak. • Başbakan May, terör tehdidi seviyesinin “yüksek ihtimal” anlamına gelen ikinci seviyede tutulacağını açıkladı. • Bölgedeki Westminster metro durağı kapatıldı. • İçişleri Bakanı Amber Rudd, halka itidal çağrısında bulundu, insanlardan şüpheli gördükleri her şeyle ilgili polise ihbarda bulunmalarını istedi. **LİDERLERDEN TAZİYE YAĞDI** Dünyayı şoke eden saldırıların ardından liderlerden İngiltere’te taziye mesajı yağdı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türkiye'nin Birleşik Krallık'ın acısını derinden hissettiğini ve paylaştığını vurgulamak istiyorum. Türkiye, uluslararası barış ve güvenliğe en büyük tehditlerden birini oluşturan terörizmle mücadelede dost ve müttefik Birleşik Krallık ile her zaman dayanışma içerisindedir” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Donald Trump ise Başbakan Theresa May’i arayarak, başsağlığı dileklerini iletti ve İngiltere polisini kutladı. Trump, saldırının sorumlularını adalet önüne çıkarmak için Britanya hükümetiyle “tam işbirliği” sözü verdi. Fransa’nın başkenti Paris’te TSİ ile 02:00 sularında Eyfel Kulesi’nin ışıkları söndürüldü. Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere halkıyla dayanışma duygularını ifade ederken, “Terörizm hepimizi kaygılandırıyor ve Fransa bugün İngiliz halkının ne çektiğini biliyor” dedi. Almanya lideri Angela Merkel, “Düşüncelerim Britanyalı dostlarımızla ve tüm Londra halkıyla” dedi. Merkel, “Almanya’nın ve Alman halkının terörün tüm biçimlerne karşı Britanya’yla dayanışma halinde olduğunu” vurguladı. İngiltere’deki gazetelerin manşeti, dünya ülkeyi sarsan terör saldırılarına ayrıldı. Gazeteler, “Yetkinin Kalbinde Terör”, “Westminster’a Saldırı”, “Demokrasiye Saldırı” gibi manşetler attı. Westminster’da korkunç saldırılar yaşarken, İngiltere’nin en popüler turistik mekanlarından biri olan London Eye’da yüzlerce insan mahsur kaldı. 135 metreyle Avrupa’nın en yüksek dönme dolabı olan London Eye’da bulunanlar, yaklaşık 3 saat boyunca aşağıda yaşananlara tanık oldu. Güvenlik nedeniyle dönme dolaptan inmelerine izin verilmeyen turistler, durum kontrol altına alındıktan sonra polis tarafından sorgulandı. Dönme dolapta en az 50 çocuk bulunduğu da İngiliz medyasında yer alan haberler arasında… Ailesiyle birlikte tatil için Londra’ya giden ABD’li Jack Hutchinson (16), “Yerde yatan üç kişi, beş sedye ve pek çok polis gördüm. Çok korktum” dedi.


En Çok Aranan Haberler