HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Irak Başbakanlığı: Operasyon başladı

Irak Başbakanlığı Musul'un Batı yakasını terör örgütü IŞİD'den (DEAŞ) geri almak için operasyonun başladığını resmen duyurdu.

Irak Başbakanlığı: Operasyon başladı

17 Ekim'de başlayan operasyonda kentin Doğu yakası geçtiğimiz hafta IŞİD'den tamamen temizlenmişti. Terör örgütü 2016'nın son günlerinden bu yana kentte tamamen kuşatılmış durumda.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, Irak güçlerinin Musul'un Batı topraklarını DEAŞ'ın elinden almak için büyük bir operasyon başlattığını açıkladı. Televizyonda yaptığı kısa konuşmada Abadi, “Operasyonda yeni aşamanın başladığını bildiriyoruz, Musul’un batısını özgürleştirmek için Ninova’ya geliyoruz” dedi.

Irak ordusu dün hava araçlarından hem kentte yaşayan sivillere hem de DEAŞ üyelerine yönelik broşürler attı.

Halka “Irak ordusunu karşılamak için hazır olun” mesajı verilirken, DEAŞ üyelerine ise “teslim olun” çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre; Musul’un batısında hâlâ 750 bin dolaylarında sivil bulunuyor.

ÜÇ KÖY VE ELEKTRİK SANTRALİNDE KONTROL SAĞLANDI

Irak'ın Musul kent merkezinin batı yakasının terör örgütü DEAŞ'tan geri alınması için başlatılan operasyonda üç köy ve bir elektrik santralinde kontrolün sağlandığı belirtildi.

Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Savaş Medya Ağı tarafından yapılan yazılan açıklamada, "Irak ordusuna bağlı 16'ncı Tugay ve federal polis gücü, Bağdat-Musul yolu üzerinde yer alan Bahira ve Azibe köyleri ile Musul-Hammam el-Alil kasabası arasındaki El-Lezake köyünde kontrolü sağladı." ifadelerine yer verildi.

Irak ordusunda görevli Yüzbaşı Naif ez-Zubeydi de AA muhabirine, "Federal polis güçleri, Musul'un batısında yer alan Azibe köyü yakınlarındaki elektrik santralini terör örgütü DEAŞ'ın elinden aldı." dedi.

Musul'un batı yakasına doğru ilerleme kaydeden Irak güvenlik güçleri ile DEAŞ militanları arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını aktaran Zubeydi, uluslararası koalisyon güçlerinin sağladığı hava desteğiyle üstünlük kazanıldığını kaydetti.

Askeri kaynaklar, Musul'un doğu yakasında kontrolün tamamen sağlanmasının ardından batı bölgelerinin geri alınması için 3 cepheden başlatılan operasyona, Irak ordusunun kuzeyden, federal polis güçlerinin güneyden, Haşdi Şabi'nin ise batıdan destek verdiğini aktarıyor.

ON BİNLERCE SİVİLİN DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR

Öte yandan Irak'ın Musul kentinin batısında, dükkanların kapalı olması, hayat pahalılığı ve içme suyu kıtlığı nedeniyle onbinlerce sivilin durumunun kötüye gittiği bildirildi.

Bölgeye yapılan gıda ve yakıt yardımlarının azaldığı, dükkanların ve pazarların kapalı olduğu ve birçok bölgede elektriğin kesildiği ve içme suyu kıtlığı yaşandığı belirtiliyor.

Irak'taki İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande, bölgede durumun endişe verici olduğunu belirterek "Araştırmalar, halkın şu an büyük bir sorun yaşadığını, anne ve babaların çocuklarını doyurmak ve evlerini ısıtmak için büyük çaba harcadığını gösteriyor." değerlendirmesini yaptı.

Grande, operasyonlar sırasında onbinler ya da yüzbinlerce sivilin, bir süre kuşatma altında tutulabileceğine ve bölgeden kaçışların olabileceğine işaret ederek sivillerin kurtarılmasının en öncelikli meselelerden biri olduğunu bildirdi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler