HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Irak hükümeti yüzlerce Türk'ü alıkoydu

Irak güvenlik güçleri, hac mevsiminde çalışmak üzere Irak üzerinden Suudi Arabistan'a gitmekte olduğu belirtilen yüzlerce Türk'ü alıkoydu.

Irak hükümeti yüzlerce Türk'ü alıkoydu
Irak yönetimi 120 otobüs dolusu Hacı adayının Suudi Arabistan’a geçmesine izin vermedi. Dışişleri Bakanlığı, sınırdan Irak’a giden Türk vatandaşlarının vize almadan giriş yaptıklarını belirterek “Geri dönüyorlar” açıklaması yaptı
Fransız haber ajansı AFP Irak yönetiminin 120 otobüs dolusu Hacı adayının Suudi Arabistan’a geçmesine izin vermediğini yazdı. Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin danışmanlarından Ali El Mussavi ajansa “Hükümet 128 Türk otobüsünü geri yollamaya karar verdi çünkü Irak’a gerekli prosedürleri takip etmeden girdikleri anlaşıldı” dedi. Aynı yetkili otobüslerin Türkiye’ye geri dönüş hazırlıklarının yapılması içni durdurulduğunu söyledi. Ancak otobüsteki kişilerin nerede tutulduğu ile ilgili bilgi vermedi. Ajansın haberine göre otobüsler Irak’a Kuzey Irak üzerinden girdi. Suudi Arabistan’a güneybatıdaki Arar kapısından geçmeyi planlıyorlardı. Ancak merkezi yönetim yerine Kürt yönetiminden vize aldıkları ortaya çıkınca Arar’dan geçmelerine izin verilmedi. Mussavi “Ne Ankara ne de Bağdat’taki Türk büyükelçiliği Iraklı yetkiliere bu kadar çok sayıda insanın geleceğini haber vermedi.
Otobüstekilerin hacı olup olmadıklarını bilmiyoruz” dedi. AFP’nin Türk büyükelçiliğinden görüştüğü bir yetkili ise konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.
**İşçiler geri dönüyor**
Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, sınırdan Irak’a giden Türk vatandaşlarının vize almadan giriş yaptıklarını belirterek, “Gerekli girişimlerde bulunduk, vatandaşlarımız Türkiye’ye geri dönüyorlar” bilgisini verdi.
İki lider arasında gerilim Nisan ayında Maliki’nin Erdoğan’ı kendi içişlerine karışmakla itham edip Türkiye’nin ‘düşmanca bir devlet’ dönüştüğünü söylemesi ile başlamıştı. Daha sonra Ankara’nın Kuzey Irak Kürt yönetimi ile petrol anlaşması yapması aradaki gerilimi tırmandırmıştı. Son olarak Türkiye’nin Irak’ta gıyabında idam kararı çıkan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi’yi iade etmeyeceğini açıklaması ile gerilim daha da artmıştı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ağustos ayında Kerkük’e yaptığı ziyaret de ilişkilerin iyice gerilmesine neden olmuştu.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler