HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Irak: Musul'u kurtarma operasyonu başladı

Irak Savunma Bakanlığı, Musul'u terör örgütü IŞİD'in elinden kurtarmak için operasyon başlatıldığını duyurdu.

Irak: Musul'u kurtarma operasyonu başladı

Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Savaş Medyası Ağı tarafından yapılan açıklamada, Musul'u IŞİD'den kurtarmak için "Fetih" operasyonunun birinci aşamasının başladığı belirtildi.

Açıklamada, Musul'a bağlı bazı köylerin Ortak Operasyonlar Komutanlığı denetiminde Musul operasyonlarına bağlı güçlerce örgütten geri alınarak Irak bayraklarının asıldığı ifade edildi.

Kuzey Irak'ta yayın yapan Kürt televizyonu Rudaw'daki habere göre ise, Musul'u kurtarmaya yönelik askeri operasyon köylerden başladı.

Reuters'ın haberine göre; devlet televizyonunda yer alan bir ordu açıklamasında, "Fetih Operasyonu'nun ilk kısmı bazı köyleri özgürleştirmek ve Irak bayrağını yükseltmek için Ninova'yı özgürleştirme amacıyla şafak vakti başladı" dendi.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona ait savaş uçakları da dün gece boyunca operasyon yapılan bölgelere bombardıman düzenledi. Irak ordusu ve Sünni milislerin katıldığı askeri operasyona, Peşmerge de destek veriyor.

13 KÖY VE KASABA KURTARILARAK MUSUL YOLU AÇILMASI PLANLANIYOR

Rudaw'nun Mahmur muhabiri de, Irak ve Kürt güçlerinin Mahmur'un batısında IŞİD'in işgali altındaki köyleri tek tek kurtararak ilerlediğini bildirirken operasyon planında 13 köy ve kasabanın kurtarılmasının bulunduğunu aktardı.

"Peşmerge Güçleri komutanları, alınan ve alınması öngörülen yerlerin, Musul yolunu açacağını söyledi" diyen Rudaw, "ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona ait savaş uçaklarının ise dün gece boyunca operasyon yapılan bölgelere bombardıman düzenlediğini" de kaydetti.

IŞİD MİLİTANLARI "MUSUL'A KAÇTI"

Bunun üzerine IŞİD mensuplarının Musul'a kaçtığı öğrenildiğine değinilen haberde "Bölge halkı işgalden dolayı Kürdistan Bölgesi'ndeki mülteci kamplarında yaşıyor" denildi.

PETROL KUYULARINI ATEŞE VERİYORLAR

Bölgede şiddetli çatışmalar yaşandığını bildiren Rudaw'ın haberine göre, terör örgütü IŞİD üyeleri, uçakların hedef saptayamaması için petrol kuyularını ve ham petrolle doldurdukları çukurları ateşe veriyor.

**NE OLMUŞTU?

**

Irak'ın kuzeyindeki Musul iki yıl önce terör örgütü IŞİD'in eline geçti. IŞİD'in hem Suriye hem de Irak'ta kontrol ettiği bölgeler içinde açık ara en büyük şehir olan Musul, Ninova bölgesinin başkenti. Kent, IŞİD'in eline düşmeden önce yaklaşık 2 milyon nüfusa sahipti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler