HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Irak referandumu öncesi son dakika karar: Kerkük Valisi görevden alınacak

25 Eylül Pazartesi günü Kuzey Irak'ta yapılacak 'bağımsızlık' referandumu öncesinde, Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in görevden alınması kararını imzalayarak, oylama için parlamentoya gönderdi ve meclis kararı onayladı. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, Türkmenlerin referanduma karşı olduğunu söyleyerek, Kerkük valisine tepki göstermiş; referandum öncesi Kerkük Valisinin 200 PKK'lı teröristi kente soktuğunu ileri sürmüştü.

'Bağımsızlık' referandumu ile Irak'ta savaş rüzgarları estiren Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) yarın için flaş bir karar aldı. 2015 Ağustos'undan beri toplanamayan Kürt parlamentosunun yarın 'olağanüstü' toplanması kararı alındı.

YARIN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Mesud Barzani, 2 yıldır kapalı olan parlamentoyu 'bağımsızlık referandumunu' oylatmak için topluyor. İlk gelen haberler parlamentonun bugün toplanacağı yönündeydi. Ancak bu gerçekleşmedi ve toplantı yarına kaldı. Kürt sitesi Rudaw'ın duyurduğuna göre parlamento yarın saat 19.00'da 'olağanüstü' toplanacak.

BARZANİ REFERANDUMU OYLATACAK

Kuzey Irak Kürt yönetiminin aldığı referandum kararı parlamentodan onay almış değildi. 2 yıldır toplanamayan parlamento yarın bu sebeple toplanıyor. Mesud Barzani 'bağımsızlık' referandumunu parlamentoya onaylatarak yasal zemine oturma amacında.

Rudaw'ın duyurduğuna göre Kürt Parlamentosu’nun 60’tan fazla üyesi yarın yapılacak oturumda 25 Eylül’ün referandum tarihi olarak kabul edilmesinin oylanmasını isteyecek.

Bunun için parlamento başkanlığına başvuruda bulunuldu. Daha önce de Parlamento Başkan Yardımcısı Cafer Eminki, parlementonun, referandum gündemiyle olağanüstü toplanacağını açıklamıştı.

PARLAMENTO 2015'TEN BERİ KAPALI

Daha önceki toplantı girişimleri 'yeterli sayı yok' denilerek hep iptal edilmişti.

Parlamento'nun yarınki oturumunun gerçekleşmesi için salt çoğunluğun sağlanması gerekiyor.

Gelen haberler gerekli imzaların toplandığı yönünde.

20 Ağustos 2015’te gerçekleştirilen Kürt Parlamentosu’nun son toplantısında salt çoğunluk sağlanamamıştı


En Çok Aranan Haberler