HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Irak referandumunun ardından Suriye yönetiminden 'özerklik' açıklaması!

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, IŞİD'i (DEAŞ) yendikten sonra Suriyeli Kürtlerle özerkliğin konuşulabileceğini açıkladı. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, gelecekte müzakere edip bir formül bulabileceklerini söyledi. Russia Today’e konuşan Muallim konuyu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumuyla ilgili soruya yanıtında gündeme getirdi. Muallim bağımsızlık referandumu hakkında “Bu meseleyi kategorik olarak reddediyoruz ve Irak’ın birliğinden yanayız” dedi.

Suriye yönetimi, terör örgütü IŞİD'in (DEAŞ) yenilgiye uğratılmasından sonra Kürtlerle özerkliği konuşabileceklerini açıkladı.

‘MASAYA OTURABİLİR, MÜZAKERE EDEBİLİRİZ’

Muallim, “Suriyeli Kürtler Suriye Arap Cumhuriyeti’nin sınırları dahilinde bir tür özyönetim istiyor ve bu mesele müzakere edilebilir, tartışılabilir. Ve IŞİD'i ortadan kaldırdıktan sonra onlarla masaya oturup geleceğin nasıl şekilleneceği üzerinde anlaşabiliriz” diye konuştu.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim hükümetin Irak'ın toprak bütünlüğünü desteklediğini belirterek Esad yönetiminin Kuzey Irak referandumuna itirazını yineledi.

Suriyeli Kürtlerin Suriye Arap Cumhuriyeti içinde özerklik talep ettiğini vurguladı. Suriye'nin kuzeyinde üç bölgeyi kontrol eden PYD ve müttefikleri geçen hafta yerel yöneticileri belirlemek üzere seçim yaptı.

Yerel seçim ocakta parlamento seçimiyle tamamlanacak üç aşamalı sürecin ilk adımını oluşturuyor.

PYD'nin silahlı kolu YPG'nin ana unsurunu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'yle Suriye ordusu Deyr ez Zor'da karşı ayrı ayrı operasyon yürütüyor.

İki silahlı gücü karşı kaşıya getiren operasyonlar nedeniyle taraflar arasında bir süredir gerginlik yaşanıyor.


En Çok Aranan Haberler