HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Irak'ta hükümet kurma çalışmaları

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, kurulacak yeni hükümette yer alacak bakanların, yeterlilik, şeffaflık ve Irak toplumunun farklı kesimlerini temsil gibi kriterlere göre seçileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Masum, Bağdat'taki Es-Selam Sarayı'nda aşiret liderlerini kabul etti. Görüşmede, siyasi ve güvenlik alanında ülkedeki gelişmeler, toplumsal bağları güçlendirmek için aşiretlerden beklenen rol, birlik ruhunun pekiştirilmesi, terörle mücadelede ordu ve emniyet güçlerinin desteklenmesi gibi konular ele alındı.

Açıklamada sözlerine yer verilen Masum, "Hükümet kurma çalışmaları devam ediyor. Kabinenin belirlenmesinde yeterlilik, şeffaflık ve Irak toplumunun farklı kesimlerini temsil gibi kriterler üzerinde duruluyor" ifadelerini kullandı.

Anayasaya bağlı kalacağını ve tatbii ki için çaba göstereceğini belirten Masum, anayasanın ihlali durumunda ise müdahale için tüm yetkilerini kullanacağını kaydetti.

Bir süredir hükümet kurma çalışmaları konusunda anlaşmazlığın yaşandığı Irak'ta Şii Ulusal İttifakı, Kanun Devleti Koalisyonu üyesi Meclis Başkan Yardımcısı Haydar İbadi'yi başbakan adayı ilan etmiş, Cumhurbaşkanı Fuat Masum da İbadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

İbadi'nin adaylığına karşı çıkan Maliki, dün görevinden çekilirken "Başbakanlık iddiasından vazgeçiyorum. Irak'ın yüksek menfaatleri için bu görevi değerli kardeşim İbadi'ye bırakıyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler