HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Irak'taki çatışmalar

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'ye ülkedeki krizin çözümü için yardım etmeye ve destek vermeye hazır olduğunu belirtti.

KAHİRE (AA) - Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Sisi ve Maliki telefon görüşmesi yaparak Irak'taki son siyasi gelişmeler ve ülkedeki krizi ele aldı.

Sisi, görüşmede Irak'ta, ülkenin birliğini hedef alan tehlikeli gelişmelerden duyduğu derin endişeyi dile getirdi. Irak topraklarının mezhep eksenli bölünmesine karşı uyarıda bulunan Sisi, toprak bütünlüğünün korunmasının ve bölgesel güvenliğin sağlanmasının önemini vurguladı.

Irak halkının iradesine ve seçimlerine saygı duyduğunu söyleyen Sisi, Irak'ın içişlerine müdahale edilmesine karşı olduğunu, ülkedeki krizin daha fazla büyümeden siyasi çözüme ulaşılması gerektiğini kaydetti.

Sisi, Irak'ın içinde bulunduğu durumdan çıkması, krizin çözülmesi için mümkün olan tüm desteği vermeye ve yardım etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Irak'ta meydana gelen olaylar karşısında bölgesel ve uluslararası taraflarla iletişimlerinin devam ettiğine işaret eden Sisi, ülkedeki, şiddet ve terör olaylarını kınadığını, sivilleri hedef alan barbar saldırılara karşı olduğunu dile getirdi.

Maliki de Mısır'ın Irak konusundaki tutumundan memnun olduğunu, Mısır Cumhurbaşkanı ile iletişim ve koordinasyonun devam etmesini beklediğini söyledi.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün başını çektiği silahlı gruplar, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerinin yanı sıra Enbar'ın bazı ilçelerini ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 1 milyon sivil göç etmek zorunda kalmıştı.

Aşiretlere bağlı silahlı gruplarla hareket eden IŞİD örgütü, 29 Haziran'da, ülkede "hilafet devleti" kurduğunu ve örgütün lideri Ebubekir el-Bağdadi'yi "halife" ilan ettiğini adını da 'İslam Devleti' şeklinde değiştirdiğini duyurmuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler