HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Irak'tan Türkiye'ye 'Başika' tehdidi

"Türkiye, Başika Kampı'ndan askerlerini çekmezse askeri operasyonu düşünmek zorunda kalacağız"

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi, Türkiye'nin Musul yakınlarındaki Başika Kampı'ndan askerlerini çekmesi talebini yineleyerek, "aksi takdirde Bağdat'ın askeri operasyonu düşünmek zorunda kalacağını" söyledi.

Associated Press'in haberine göre; Caferi, Bağdat’ın, durumu barışçıl araçlarla halletmeye çalışmayı sürdüreceğini belirterek, “Fakat başka bir çözüm kalmazsa, bize savaş dayatılırsa, egemenliğimizi savunmak için bunu düşüneceğiz" dedi.

Ankara, Irak'ın tepkisinin ardından Musul yakınlarında bulunan Başika Kampı'ndaki gücünü azaltmış, fakat askerleri tamamen geri çekmemişti.

ÇEKİLME ZAMANA YAYILACAK

Türkiye'nin, Musullu Sünni birlikler ile Peşmerge güçlerini IŞİD’e karşı eğitmek için Başika Kampı’na gönderdiği ek takviye gücünü geri çekmeyi zamana yayması bekleniyor.

Başika’da eğitim veren 80-90 kadar askerin ve kampın güvenliği için 4 Aralık’ta gönderilen tankçılar dahil 600’den fazla askerden yaklaşık 140’ı, 14 Aralık’ta geri çekilmişti. Geriye kalan askerlerin çekilmesinin ise uzun bir zamana yayılması planlanıyor.

TÜRKİYE'YE BAŞİKA KINAMASI

Irak’ın çağrısı üzerine toplanan Arap Birliği, Türkiye’nin Musul’daki Başika kampında bulunan askeri varlığını ele aldı.

Sonuç bildirgesinde “Türk askeri birliklerinin Irak topraklarına girmesi, Irak’ın egemenliğine karşı düşmanca tavrı ve Arap milli güvenliğine tehdit oluşu itibarıyla Türkiye hükümeti kınanmıştır” denildi.

SUUDİ ARABİSTAN VE KATAR SESSİZ

‘Türk askerinin bölgedeki karışıklığı artırdığı’ iddiasına yer verilen bildirinin sonuç bölümünde, Türk hükümetinden Irak’taki güçlerini kayıtsız ve şartsız derhal çekmesi çağrısında bulunuldu. Kınamayı Ürdün, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Tunus ve Moritanya desteklerken, Suriye konusunda Türkiye ile ortak hareket eden Katar ve Suudi Arabistan sessiz kaldı.

IRAK: KISMİ ÇEKİLME YETMEZ

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, Türkiye’nin ‘yeniden tanzim’ ifadesini kullanma konusunda ısrarlı olduğunu anımsatarak, “Irak’ın bir alanından başka bir alanına birliklerin taşınacağını söylüyorlar. Egemenlik egemenliktir ve topraklar birdir” dedi. Rus ITAR-TASS’a konuşan Irak Savunma Bakanlığı sözcüsü Nasır Nuri, de “Türk güçleri Başika’nın yakınlarındaki bir yere tekrar yerleşti. Buna ‘kısmı çekilme’ bile demeyiz. Biz Türk askerlerinin tam çekilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler