HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İran: Katar kararı Riyad’daki kılıç dansının ilk sonucu

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve BAE'nin "güvenlik" gerekçesiyle Katar ile ilişkilerini kesmesine İran Cumhurbaşkanlığı'ndan tepki geldi. İran Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Hamit Abutalebi, söz konusu ülkelerin attıkları adımın hükümetlerinin "kırılganlığını" kanıtladığını öne sürdü. Abutalebi, kriz için "Riyad'daki kılıç dansının ilk sonucu" dedi.

İran: Katar kararı Riyad’daki kılıç dansının ilk sonucu

Tasnim İngilizce'ye göre, Hamit Abutalebi, Twitter üzerinden attığı mesajda "ufak bir ülkenin karşısında o kadar kırılgan olan Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn'ın yurt içinde demokrasi, bölgede diyalogtan başka bir yolları yoktur... Aşiretler zamanı sona erdi" gibi ifadeleri kullandı.

Bu arada, Abutalebi, ABD Başkanı Donald Trump'un Suudi Arabistan ziyaretine işaret ederek yaşanan çatlakların "Riyad'tati kılıç dansının ilk sonucu" yorumunu da yaptı.

PRESS TV: RİYAD ÖNCELİK YAPTI, DİĞER ÜLKELER UYDU

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve BAE'nin Katar ile diplomatik bağları kesmesi, Suudi Arabistan ile ilişkileri çok bozuk olan İran'da sert dille eleştiriliyor. İran devletine ait İngilizce haber kanalı Press TV, gelişmeyi "Doha ile ilişkilerin kesilmesine Riyad öncülük yaptı, diğer ülkeler de uydu" sözleriyle duyurdu.

Press TV, Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve BAE'nin Katar ile bağları kestiklerini bildirdiği haberinde "Pazartesi günü Doha ile ilişkilerin kesilmesine Riyad öncülük yaptı ve resmi bir kaynak, krallığın tüm kardeş ülkelerini ve şirketlerini aynı şey yapmaya çağırdıktan sonra diğer ülkeler de uydu" dedi.

Katar ile ilişkileri kesen ülkelerce ve Katar tarafından yapılan açıklamalara da yer veren Press TV, "son dönemde Suudilerin İran karşıtı gündeminden uzaklaşmaya çalışan" Pakistan'in ise Katar ile diplomatik bağları kesme gibi bir planının olmadığını söylediğine belirtikten sonra "Trump faktörü"nü değindi. Haberde şöyle denildi:

TRUMP'IN ZİYARETİNDEN SONRA RİYAD-DOHA GERİLİMLERİ TIRMANDI

"Bu kriz, Başkan Donald Trump'ın geçen ay bölgeye gerçekleştirdiği ve Suudi Arabistan'la rekor tukardaki 110 milyar dolarlık silah anlaşması imzasının vurgu yaptığı ziyareti izliyor."

Press TV, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın, Trump'un ziyaretinin, Suudi Arabistan ve bölgedeki diğer Arap ülkelerinin İran'a karşı koymak için İsrail ile 'birlik" içinde olmalarını sağlamayı amaçladığını söylediğine dikkat çekerek "Trump'un ziyaretinden sonra Riyad ile Doha arasında gerilimler tırmandı" yorumunu yaptı.

Haberde Suudi Arabistan medyasında Katar'a sert eleştirilerin yöneltildiğine işaret edilirken de Katar'ın diğer Arap ülkelerini "ihanet etmekle suçlandığı" da vurgulandı.

(ANKA)

(CN/HND)


En Çok Aranan Haberler