HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İran’da depremin bilançosu artıyor: Ölü sayısı 450’yi geçti

Irak'ın Süleymaniye kenti merkezli 7.3 büyüklüğündeki deprem nedeniyle İran'da yaşamını yitirenler en az 450 kişiyi geçti. Soğuk kış günlerinde binlerce İranlı vatandaşı sokakta bırakan deprem ülkenin son on yıldır yaşadığı en ölümcül deprem olarak kaydedildi. Resmi verile göre, depremin en çok his edildiği Irak sınırındaki Kirmanşah ilinde şu ana kadar en az 450 kişi yaşamını yitirirken, 7,000 kişi de yaralandı.

İran’da depremin bilançosu artıyor: Ölü sayısı 450’yi geçti

Depremin bazı köylerde kerpiçten evleri yerle bir ettiğini aktaran yetkililer aynı zamanda deprem nedeniyle meydana gelen toprak kaymalarının kurtarma çalışmalarını aksattığını aktardı.

Enkaz kaldırma çalışmaları devam ettikçe ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

En çok can kaybının Kirmanşah iline bağlı Serpol Zehap, Kasr-i Şirin ve Selas Babacani ilçelerinde yaşandığı belirtildi.

TÜRK KONSOLOSU VE AFAD EKİBİ DEPREMDE ZARAR GÖREN DERBENDİHAN BARAJINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Irak'ın Süleymaniye kenti güneyinde önceki gece meydana gelen ve yaklaşık 400 kişinin ölümü ile sonuçlanan 7.2 büyüklüğündeki depremin hasar verdiği yerlerin başında Derbendihan barajı ve ilçesi yer aldı. Repremden sonra bölgeyşe ilk yardım ve kurtarma ekiplerini gönderen Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Akif İnam ve AFAD ekipleri baraj ve ilçede incelemelerde bulundu.

Deprem ile birlmikte dağdan kopan kayaların baraj gövdesi üzerindeki yapılara zarar verdiği gözlenirken, baraj gvdesi ve çevresinde dev çatlakların oluştuğu gözlendi. Kuzey Irak'ıın Süleymaniyi kentinin güneyinde önceki gece meydana gelen deprem ile birlikte bölgeye ilk yardım ve kurtarma ekibi gönderen Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Akif İnam, ADAF ekipleri ile birlikte depremin vurduğu Derbendihan ilçesinde incelemelerde bulundu.

Burada konuşan Başkonsolos İnam, depremden en çok etkilenen yerlerden birinin Derbendihan olduğunu öğrendiklerini belirtirek, "Dolayısıyla AFAD ekibi başkanı ile buraya gelerek durum tespiti yapıyoruz. Tespite göre, elimizden gelen yardımı yapmaya çalışacağız. AFAD başkanı gelirken bazı destek malzemelerini de beraberinde getirdi zaten. İşte çadır, battaniye arama kurtarma çalışmalarında değerlendirme yapabilecek uzman ekibimiz de burda. Bizim yapmaya çaülıştığımız burda yetkililerle birlikte durumu tespiti yapmak ve buna göre hayata geçirmek. Bu da bizim dost komşu ve kardeş ülke olarak bizim vazifemiz. Bilmek için önce ihtiyaçları tespit etmek gerekiyor. Şu an ihtiyaç olduğunu düşündüğümüz bir takım malzemeleri hem AFAD hem Kızılay bölgeye getiriyor. Ayrıca muhataplarımızla yaptığımız temaslarda bazı yeni ihtiyaç malzemelerinden de haberdar oluyoruz. İşte sağlık malzemeleri, tıbbi malzemeleri olsun. Bu çerçevede imkanımız ölçüsünde destek olmaya çalışacağız. Bugünkü ziyaret esasında durum tespiti yapmak. Bunu yaptıktan sonra durum değerlendirmesi yaparak bunu hayata geçireceğiz"dedi.

DEV KAYALAR YUVARLANDI, BARAJ ÇEVRESİNDEKİ YOLLARDA ÇATLAKLAR OLUŞTU

Irak başta olmak üzere komşu ülkeleride sarsan 7.2 büyüklüğündeki depremin Derbendihan barajında da hasara yol açtığı görüldü. Depremin etkisiyle dağlardan dopan dev kayaların baraj baraj gövdesi üzerindeki yapılara zarar verdiği, ve yollarda hasara yol açtığı gözlendi. Sarsıntı ile birlikte baraj gövdesinde hasar oluşması nedeniyle baraj çevresindeki yerleşim birimleri tahliye edilirken, baraj yerleşkesindeki yollarda dev yarıkların oluştuğu görüldü.

BAŞBAKAN YILDIRIM İRAN CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CİHANGİRİ İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Yıldırım, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile bugün telefonda görüştü.

Görüşmede, Irak-İran sınırına yakın bir noktada dün gece meydana gelen ve Türkiye'nin iki komşusunu da etkileyen depremden dolayı hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerinin iletildiği, Türkiye'nin İran'ın yanında olduğu vurgulandığı, ihtiyaç olduğu takdirde Türkiye'nin yardıma hazır olduğunun belirtildiği öğrenildi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler