HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İran'da oy verme işlemleri sona erdi

İran'da 12'nci dönem cumhurbaşkanlığı ve 5'inci dönem il meclisi seçimleri için oy verme işlemi sona erdi. Oy kullanma merkezlerinde oluşan yoğun kuyruklar nedeniyle yerel saatle gece 12'ye kadar uzatılan oy verme işleminin ardından oyların sayılmasına başlandı. Sonuçların 24 saat içerisinde açıklanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı seçiminin reformistler ve ılımlı muhafazakarların desteğini alan Hasan Ruhani ile muhafazakarların adayı İbrahim Reisi arasında geçmesi bekleniyor.

İran'da, cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verme işlemi sona erdi. Seçmen yaşının 18'den başladığı ülkede kayıtlı 56 milyon 410 bin 234 seçmen bulunuyor. Ülke genelinde yerel saatle 08.00'da, 63 bin merkezde kurulan 130 bin sandıkta başlayan oy verme işlemi yoğunluk nedeniyle gece 12'ye kadar uzatıldı. Sonuçların ise 24 saat içerisinde açıklanması bekleniyor.

Seçimde, reformist olarak tanımlanan ve hâlihazırda ülkenin başında bulunan din adamı Hasan Ruhani dışında üç aday yarışıyor. Seçim yarışının reformist Hasan Ruhani ile seçim döneminde son süreçte ABD ile gerilen ilişkilere 'sıkça değinen' bir söylem kullanan muhafazakâr İbrahim Reisi arasında geçmesi bekleniyor.

TÜRKİYE'DE YAŞAYAN İRAN VATANDAŞLARI DA OY KULLANDI

Türkiye'de yaşayan İran vatandaşları, ülkelerindeki cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gitti.

İran vatandaşları İstanbul, İzmir, Trabzon ve Erzurum'da kurulan sandıklarda oy kullandı.

İran’da Cumhurbaşkanlığı makamı, anayasal olarak dini liderden sonraki en yüksek makam. 1989 yılındaki anayasa değişikliğine kadar başbakanlığın daha ön planda olduğu ülkede, 1989 yılındaki söz konusu değişikliğin akabinde başbakanlık kaldırıldı ve ‘başkanlık’ sistemine geçildi. İran’da, en büyük yetkiler Dini Lider Ali Hamaney’in elinde bulunsa da Cumhurbaşkanı yürütme erkinin başında bulunuyor.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, başkent Tahran'daki kabullerini gerçekleştirdiği salona gelerek oyunu kullandı.


En Çok Aranan Haberler