HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İran’dan şok iddia: Ölü sayısı 1300'den fazla

Mina'daki izdihamdan kurtulmayı başaran İranlı bir hacı Suudi yetkilileri suçladı.

Arama kurtarma ekiplerinin olay yerine faciadan iki saat sonra geldiğini anlatan İranlı, "İnsanlar birbirine yardım etti" dedi. İranlı yetkililer ise Suudi Arabistan'ın açıkladığı ölü sayısının gerçeği yansıtmadığı görüşünde.

Sputnik'e göre, faciadan sağ kurtulan İranlı bir hacı Press TV'ye yaşadıklarını anlattı. Suudi arama kurtarma ekiplerinin izdihamın yaşandığı bölgeye, faciadan iki saat sonra geldiğini iddia eden İranlı hacı, "Kurtarma görevlileri, ki birkaç taneydiler, yaralılarla ilgilenmek yerine hayatını kaybedenlerin cesetlerini toplamaya başladılar" dedi.

Çevredeki diğer hacıların birbirine yardım ettiğini söyleyen İranlı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bize yardım edecek kimse yoktu. Birkaç tane İranlı hacı duvara tırmanıp diğerlere su şişeleri fırlattı. Diğerleri ise aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu yaralılara yardım etmeye çalıştı. Bu durum ilk yardımın gelene dek iki saat boyunca devam etti."

-İRAN: İZDİHAMDA BİN 300'DEN FAZLA HACI HAYATINI KAYBETTİ-

Kurban Bayramı'nın ilk gününde, yerel saatler 09.00'da Mekke'ye beş kilometre uzaklıktaki Mina'da 'şeytan taşlama' sırasında yaşanan izdihamda resmi rakamlara göre 753 kişi yaşamını yitirdi.

Tahran hükümetiyse, Suudi Arabistan'ın gerçek rakamları sakladığını söyleyerek 131'i İranlı bin 300'den fazla hacının hayatını kaybettiğini açıkladı.

-HAMANEY: SUUDİ ARABİSTAN FACİANIN SORUMLULUĞUNU ÜSTLENMELİ-

Öte yandan İran kazanın oluşumundan da Suudi Arabistan'ı suçluyor. Suudi yetkilileri yaşanan facianın sorumluluğunu üstlenmeye çağıran İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Bu facianın meydana gelmesine neden olan yanlış yönetim ve uygulamalar da gözden uzak tutulmamalıdır" ifadelerini kullandı.

AYETULLAH MUHAMMED İMAMİ KAŞANİ: SUUDİ ARABİSTAN YARGILANMALI

Tahran'da Cuma İmamı Ayetullah Muhammed İmami Kaşani, "Suudi Arabistan uluslararası mahkemede yargılanmalı" dedi. Kaşani, Tahran Üniversitesi Yerleşkesi'ndeki cuma hutbesinde Mina'da yaşanan faciadan Suudi Arabistan'ı sorumlu tuttu.

"Suudi Arabistan'ın haccı yönetmeye layık olmadığını" savunan Kaşani, şunları söyledi:

"Suudi Arabistan, dini liderin (Hamaney) ifade ettiği gibi bu olayla ilgili sorumluluğunu kabul etmeli. Arabistan, bu yanlış işi yanlış kabul etmeli ve bu işle ilgili sorumluları sorgulamalı. İslam ülkeleri bu olayda hayatlarını kaybedenler için uluslararası mahkemeye başvurmalı. Ölü ve yaralılar belirlenmeli ve bu konuda Suudi Arabistan'ın cevap vermesi istenmeli."

Hayatını kaybedenlerin sadece Suudi Arabistanlılar olmadığını belirten Kaşani, "Hac merasiminde ölenler nasıl sadece Suudi Arabistanlı değil de tüm İslam ülkelerindense, İslam ülkeleri haccın idaresi konusunda İslam İşbirliği Teşkilatı'na müracaat etmeli ve hacın idaresiyle ilgili sorumluluğun bu minvalde tüm İslam ülkelerine dağıtılmasını talep etmelidir" diye konuştu.

- "Haccı İslam İşbirliği Teşkilatı idare etmeli"

Kaşani sözlerine şöyle devam etti: "Bu konu İslam İşbirliği Teşkilatı'nda gündeme getirilmeli. Haccın idaresi İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından yapılmalı. Tüm İslam ülkeleri bu konuda görüşlerini ortaya koymalı, meşveret etmeli ve bir emniyet gücü meydana getirilmeli. İslam ülkeleri bu konuyu mahkeme düzeyinde takip etmeli, Suudi Arabistan mahkemede yargılanmalıdır. Ve Suud devleti bu olaydan hacıları sorumlu tutmaktan ve daha üzücüsü, kendi memurları için 'Memurlarımıza bu olayda kusurları olmadığı için teşekkür ediyoruz' demekten vazgeçmelidir. Bu gerçek dışı sözlere dünyada kimse inanmaz. Bu olaya İslam ülkeleri ve İslam İşbirliği Teşkilatı müdahil olmalı. Arabistan devletinin işi bellidir. Arabistan, IŞİD ve teröristleri eğitmek veya Yemen'de halkı katletmekten başka bir işe fırsat bulamamaktadır."

İran Hac ve Ziyaret Kurumu Başkanı Said Evhedi, sabah yaptığı açıklamada Mina'daki izdihamda hayatlarını kaybeden İranlıların sayısının 131, yaralıların sayısının da 85 olduğunu bildirmişti.

Son bilgilere göre dün Mina'daki izdihamda 753 kişi hayatını kaybetmiş, 887 kişi de yaralanmıştı.

(Ajansalar)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler